Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosposia samosia

Fasolka szparagowa

Polecane posty

Gość gosposia samosia

Co zrobić,żeby fasolka po rozmrożeniu nie straciła swojej sprężystości?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka domowa
a po co rozmrażać? Wrzuć od razu na wrzątek i ugotuj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosposia samosia
ale mam jej za dużo i czesc musze zamrozic,zeby sie nie zepsuła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka domowa
zamrozić możesz, ale jak będziesz ją gotować to rzucisz taką zamrożoną na wodę i ona po ugotowaniu będzie sprężysta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosposia samosia
No własnie nie jest...robi sie taka "rozmoczona"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zblanszuj(czyli wrzuć na wrzątek na jakieś 3-5 minut po ponownym zagotowaniu) odcedź,osusz i wtedy zamróź.Powinno być lepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No własnie, ja tez chiclałam zapytac w jaki sposób ją zamrazac? Mam jej naprawde duzo i nie chce zeby sie zepsuła a w srodku zimy bedzie jak znalazł. Bo.. gdybym taką normalną, prosto z o kraczka wsadziła do woreczków i zamrozila chyba nie byłoby dobrze :/ Wiec co zrobic, by była ok ? W jaki sposob ja zamrazacie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak jak mówi amita
zblanszować, potem zamrozić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale jak to : wrzucic na wrzatek na 4 min ;)? po ponownym zagotowaniu. Nie rozumiem tego ponownego zagotowania :/ I.. to wkłądam do woreczków ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość już wyjaśniam co to blanszowan
gotujesz wodę osoloną ( i ew. leciutko posłodzoną) wrzucasz do niej fasolkę woda zapewne przestanie wrzeć ale znów się zagotuje (to jest moment ponownego zagotowania :) ) od tego czasu gotujesz ok 4 minut wyjmujesz, studzisz, zamrażasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wielkie ogromne dzięki :P Juz teraz wiem co to znaczy blanszowac ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ange8787
Macie jakis dobry przepis na fasolke szparagowa, a konkretniej na zalewe do niej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chyba większość pań ma w domu mikrofalówkę ? ja fasolkę kroję na 4cm paski , wkładam do naczynia rzaroodpornego , skrapiam wodą i w mikroweli 5 minutek blanszuję , następnie schładzam i do zamrażarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie każda odmiana się nadaje
Nie każda odmiana fasolki sięnadaje do mrożenia. Możesz przygotować przetwory w słoiku albo włożyć całą do słoików w specjalną zalewę. Jeśli blanszujesz do zamrażarki to nigdy w osolonej wodzie! Wrzuć na wrzątek i nie czekaj aż zakipi, tylko wystarczy minuta i odcedż, przelej zimną wodą i osusz na ściereczce. Ostudzonąwkładasz do worków albo pojemników i mrozisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×