Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowytestament

zakażenie pochwy a tampony

Polecane posty

Gość nowytestament

czesc dziewczyny tydzien temu mialam zakazenie pochwy, stoswoalam clitrimazolum i przeszlo. Dzisiaj dostalam okres i tak sie zastanawiam, czy mge normlanie stosowac tampony?? moze lepiej przez ten okres uzywac podpasek?? co myslicie? ;)

Gość ania777
Przy tego typu dolegliwościach to jest tak że mogą one nawracać. Organizm jest poprostu podatny na zakażenia. Takie osoby nie powinny stosować w ogóle tamponów, podpaski jeśli już to typu softplat a nie drainette bo ta siateczka też sprzyja podrażnieniom. I podpaski to najlepiej typu Air czyli nie tamujące dostępu powietrza.

Gość aamelkaa
racja odpusc sobie tampony ja uzywalam ich podczas @ w ciagu dnia a na noc podpaska. Jednak pewnego dnia okazalo sie ze mam nadzerke (stwierdzona prze 2 lekarzy) no i przy tym drobne infekcje... Wyczytalam ze tampony moga byc temu winne:P postanowilam zrezygnowacz nich calkowicie. Od 2 lat ich nie uzywam, nadzerka zniknela (!) infekcje tez . Lekarze sie tylko pytaja czy kiedys mialam usuwana kiedys nadzerke...

Gość taaa taaaa
Zrezygnuj i do końca życia użeraj się z podpaską:/ Idealne wyjscie:/ Tamponów używam od blisko 10 lat, nadżarke mam wymrożoną i nie wiele ona ma wspólnego z tamponami... Koleżanki, które używają wyłącznie podpasek też ją mają. Po 2 latach od zabiegu nie ma nawrotu a tamponów używam nadal. Przestrzegaj po prostu szczególniej higieny. Podmywaj się po wyjęciu delikatnym płynem bądź chusteczką i w miarę mozliwości zmieniaj często/tylko nie za często, bo mozesz podraznisz i obetrzeć nabłonek/Jak możesz to na noc stosuj podpaskę i tyle. Nie wyobrażam sobie pół życia użerać się z pieluchą między nogami:/

Gość exelina
aha...a myslisz,że inne kobiety to chodzą z tamponem dłużej niż trzeba i sie nie myją i w ogóle nie dbają o siebie ? są rózne przyczyny nadżerki- a taka jaka używanie tamponów też istnieje i to kwestia własnej woli czy wyeliminować czy nie..

Gość czekoladowy maniak
a skąd te wiadomości, że tampony mogą powodować nadżerkę? Wydaje mi sie mało prawdopodobne...

Gość taaa taaaa
Nie napisałam, że inni się nie myją, tylko, że jeśli ma skłonności do infekcji/ ja np nie mam/ to powinna się np za każdym razem podmywać. Co do nadżerki to praktycznie każda ją ma lub mieć będzie, a większość używa podpasek, także nie wiązałabym tego z tamponami.