Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka tam...

Jak wygląda wizyta u ginekologa?

Polecane posty

Gość erinis
Iwonko spokojnie;) do autorki- aparwde nie ma sie czego bac:) jak powiesz w dodatku ze jestes pierwszy raz to tym bardziej normalny lekarz zjamie się Toba trosliwie i poztytywnie przygotujesz sie do badania...ja miałam wywiad, potem miałam badanie ale nie wziernikiem, bo byłam(jestem dziewica) i nie było źle, nie martw sie ale nie wypowiem sie na temat wzierniak bo nie byłam nim badana... a mam pytanie do dziewczyn, poiewaz cały czas chodze do tej samej pani gin... i chodzi mi o cytologie... ona raczej sie nie kwapi do tego zabioerac póki mam błone? dzoewczyny to dziewicom nie robi sie tego badania? tak sobiemysle ze chciałabym sobie zrobiuć cytologię, ale.. hmmm... mam pójsc do innego gina? bo moja ostatnio pytała czy nadal jestem(jakby czekała kiedy to sie stanie;)) a ja na to, ze niek a czy to problem? to odowiedziała, ze nie, tylko cytologii nie moze zrobic.... no sorry nie wskocze chłopakowi do łózka tylko po to.... tzn ze dopoki nie zaczne współzycia nici z tego badania?

wiesz iwona jestes super dziewczyna..przekonałas mnie ze musze pojsc do lekarza...dziekuje ci kochana

Gość zośka22
iwona i kierowniczka zmiany - dajcie spokój. najwidoczniej problem jej aż tak bardzo nie dokucza, bo sama by poszła. ja też miałam stracha przed pierwszą wizytą, ale jak mus to mus. nie chce niech nie chodzi, ale jak potem wyjdzie coś naprawdę poważnego, to ciekawe, czy też będzie tak gorąco dziękować tym, co jej doradzały zostać w domu. na wizytę powinno się chodzić co jakiś czas od czasu pierwszej miesiączki, inaczej można mieć różne infekcje i tego typu świństwa. ja po pierwszej wizycie dowiedziałam się, że mam torbiele. i d\gdybym posłuchała takich 'życzliwych' koleżanek z forum i nie poszła do gina, to za kilka lat pewnie miałabym usuwane przydatki razem z macicą. taka wizyta do przyjemności może i nie należy, ale lepsze badanie co miesiąc niż później płacz, bo tragedia się stała i jestem chora.

Gość o rety taborety
ja tez dziekuje za informacje:) Mam 23 lata, w tym tygodniu ide po raz pierwszy sie zbadac - niby kontrolnie, ale podejrzewam ze nie wszystko jest dobrze:( czy sadzicie ze przez glupia depilacje miejsc intymnych mozna sie nabawic jakiegos zapalenia? albo nawet grzybicy? Bo juz sama nie wiem co to: zaczerwienienie, czasem pieczenie i uplawy jakich wczesniej nigdy nie mialam! Jestem dziewica stad moje watpliwosci. Czy to ze uzywam prawie zawsze tamponow podczas okresu moglo miec na moj stan wplyw? Przez te moje dolegliwosci nie czuje sie komfortowo i stad moje obawy przed pierwsza wizyta u ginekologa... czy w gabinecie sa warunki zeby sie podmyc przed badaniem? A moze to norma? Takich "blahostek" boje sie najbardziej. Prosze o powazne potraktowanie moich pytan, choc wiem ze niektorym wydadza sie one smieszne - mnie to naprawde spedza sen z powiek:(

Gość up...........

Kobietki nie bójcie sie to sie naprawde da przezyc :) mam 21 lat i do ginekologa chodze regularnie juz od ... 3 lat. Niby wszystko oki ale tak dla kontrolki. Ze swojego doswiadczenia wiem,że lepiej do faceta. Delikatniejszy i zagada jakos jak do człowieka. Miałam parę niemiłych spotkań z paniami ginekologami i ryzykowac więcej nie będę. No jedyny minus to to, że przed facetem jakoś tak wstyd sie rozebrac. Ale nie martwcie się każda z nas to przeżyła a nawet jeśli jeszcze nie to napewno przeżyje. Trzymam kciuki za \"pierwsze razy na fotelu\". Trzymajcie sie cieplutko. Pozdrawiam

nie ma się czego bać nie jest tak strasznie :) ja przed każdą wizytą się boję ale jak już jestem w gabinecie to przechodzi :) i popieram lepiej iść do faceta bo jest delikatniejszy i przyjemniejszy u kobiety nie byłam ale koleżanka mówiła mi że było nieprzyjemnie :)

Gość o rety taborety
dziekuje za wsparcie bajeczko:) ja mam zamiar umowic sie do kobiety jednak bo jestem potwornie niesmiala... jeszcze sie zadnemu facetowi nago nie pokazalam. Mam namiary na dobra lekarke.

no chyba że jakaś sprawdzona doktorka to wtedy dobrze :)

ja również mam 23 lata i dopiero u ginka byłam 2 razy i za każdym razem się strasznie bałam :/ a po wejściu do gabinetu przechodziło :) pomyśl sobie że to tylko lekarz i że każda musi tam chodzić :) to normalne musimy o siebie dbać i ktoś musi umieć się nami zaopiekować :)

\"o rety taborety\" podczas pierwszej wizyty na pewno lekarz zapyta czy masz regularnie okres? czy jesteś dziewicą? no i po co przyszłaś?? to są podstawowe pytania

Gość o rety taborety
Ikalka - dziekuje Tobie rowniez:) mam stresa bo nigdy nie bylam, ale mysle ze to przejdzie jak juz bede w gabinecie. Boje sie tez ze nie wszystko bedzie z moim zdrowiem w porzadku, ale mam nadzieje ze lekarz cos zaradzi i szybko pozbede sie swych dolegliwosci. Jeszcze raz dziekuje za wsparcie;)

Gość monika17
hej mam 17 lat za parę miesięcy będę miała 18. nie wiem czy to już czas wybrać sie do ginekologa niby nic mi nie dolega ale czytałam ze w tym wieku powinno już się przebadać co wy o tym sadzicie?? czy ktoś mógłby dokładniej opisać jak wygląda taka wizyta i czy to prawda ze dziewice bada się przez odbyt?? bardzo proszę o pomoc

Gość monika17
czy nikt nie zagląda do tej strony:(

Gość aneta71
Tak, to prawda. lekarz jeden palec wkłada w odbyt, a drugą ręką uciska brzuch. Ale nie bój się, chociaż nie jest to przyjemne, to nie boli (o ile oczywiście lekarz jest dobry). Przed badaniem oczywiście wypyta się o wszystko: od kiedy miesiączkujesz, kiedy była ostatnia miesiączka, czy poroniłaś, czy masz dzieci, czy jesteś dziewicą. ogólnie to luzik i nie ma się czego bać :) Tylko najlepiej idź do sprawdzonego lekarza, popytaj koleżanki albo może starszą siostrę jak masz. A jeśli się zapisujesz na wizytę, to z doświadczenia wynika, że najlepszy jest ten lekarz, do którego są najdłuższe kolejki :))

Gość crazy_patka
Hej. Nie wiem jak inne dziewczyny, ale ja oceniam moja wizyta całkiem przyjemnie. Jak normalna kontrola u lekarza, tylko ten sprawdza inne czesci ciala. Ja akurat byłam u kobiety, bo bylo to dla mnei mniej stresujace (to raz), a dwa to musialam iśc prywatnie, bo na panstwowa wizyte trzeba czekać miesiąc jeśli nie wiecej. Wizyta wyglada tak, ze lekarz najpierw pyta Cie o inf. na temat tego kiedy byla ost miesiaczka, co ile dni miesiączkujesz (czy regualrnie czy nie), jak dlugo trwaja krwawienia itp. Potem rposi Cię o zdjęcie dolnej czesci garderoby i spoczecie an specjalnym fotelu ginekologicznym, a potem to jzu badania pochwy i odbytu (to drugie jest niepryzjemne musze przyznac) itd, no a potem znowu rozmowa, kazdy inaczej przezyje wizyte ;). Moim głównym celem było porposzenie o przepsianie mi środków antykoncepcyjnych. Każda wizyta tez wygalda inaczej... Ja sie troche stresowałam, ale potem bylo juz ok ;)... Pozdrawiam

Gość monika17
dzięki Aneta 71 trochę mi ulżyło po twojej wypowiedzi:) lecz stracha jeszcze mam i pewnie nie przejdzie mi on aż po wyjściu z gabinetu:( szkoda tylko że miejscowość w której mieszkam jest mała i nie mam jak wybierać więc muszę wybrać się do większego miasteczka:) A czy nie można po prostu poprosić lekarza żeby badał normalnie a nie przez odbyt przecież błona jest elastyczna... Mam jeszcze 1 trochę głupie pytanko czy należy się wydepilować przed taką wizytą?? wiem że 1 moją koleżankę ginekolog za to ochrzanił no ale w sumie co mu to przeszkadzało to chyba jej sprawa czy tak czuła się lepiej i mniej skrępowanie niż by miała być nie wydepilowana i już do końca spięta:/ A czy już na 1 wizycie lekarz bada piersi?? i czy wtedy stoi się nago czy pozwala najpierw ubrać spodnie a następnie je bada mam nadzieję że pozwala bo nie czułabym sie dobrze tak stać całkiem goła przed obcym facetem:(

Gość niewiadomoco
wlasnie co z tym goleniem sie przed wizyta? golic sie czy nie golic? a i mam jeszcze jedno pyatnie takie dosyc intymne? lekarz zapyta mnie czy jestem dziewica prawda? tylko ze nie wiem co odpowiedziec...z moim chlopakiem nie bylo jeszcze takiego "pelnego" stosunku tylko takie tam "inne" pieszczoty.....mam nadzieje ze rozumiecie....

monika17 idz w spódnicy, u ginka nie rozbierasz się do naga a jak pójdziesz w spódnicy to do badania zdejmujesz majtki a spódnice to możesz sobie podwinąć do góry :) może dlatego ją ochrzanił za to że się wydepilowała ponieważ to miejsce jest bardzo wrażliwe i przeważnie po goleniu lub innych metodach robi się podrażnienie na skórze więc jak się nie ogolisz to nic się nie dzieje nie ma się czego krępować to normalne jak nie masz daleko do lekarza to umyj się przed wyjściem bo w gabinecie raczej nie ma takiej możliwości :) powodzenia

Gość Iwona172
czy ja sie znowu musze wtracic do tej rozmowy? az mi sie nie chce czytac nie których bzdur.

Gość 18nastka
ja tam mile wspominam wizyte, bylam u faceta gin. byl bardzo delikatyny miala robione zwykle badania i usg. nie taki diabeł starszy jak go maluja!lekarz byl bardzo mily i wyrozumialy, nawet staral si emnie odsteresowac bo bardzo sie denerwowalam. naprawde trafilam na bardzo dobrzego lekarza a na pierwsza wizyte najlepiej jak ubierzesz sobie jaka dluga bluzeczke i co do wlosów to najlejepiej jak beda przystrzyzone ale nie musza byc golone czy depilowane

Gość niewiadomoco
dzieki za rady....a co do mojego pytania to chyba powiem poprostu ze nie jestem dziewica i bedzie spokoj....

Gość aneta71
monika17 - co do golenia, to chyba raczej to nie jest sprawa pana ginekologa, ja przynajmniej nigdy się z niczym takim nie spotkałam. możesz poprosić, by sprawdził, czy da się wykonać badanie przez pochwę. ja leczę się na torbiele i próbował mnie tak zbadać, ale poczułam ból i porzucił ten pomysł, co nie znaczy, że w Twoim przypadku będzie tak samo, w końcu każda jest zbudowana inaczej.

Gość aneta71
niewiadomoco - lekarzowi chodzi tylko o to, czy masz przerwaną błonę dziewiczą, więc jeśli nie masz, to z ginekologicznego punktu widzenia jesteś dziewicą.

Gość paula158
hej! przeczytałam wasze wypowiedzi i dowiedziałam się że dziewice mogą być badane przez pochwę jak i przez odbyt (ale że przez odbyt jest bardziej nie przyjemne a nawet czasami bolesne) jestem dziewicą i nie chcę w takim razie być badana przez odbyt tylko normalnie, ale czuje że to będzie nie możliwe ponieważ nie mogę nawet zaaplikować tampona bo czuje ból czy myślicie że jeżeli nie idzie mi z takim małym tamponem to z takim badaniami też będzie ciężko?? czy dziewice są też badane wziernikiem?? przecież on jest taki ogromny i tak strasznie wygląda ze nie wiem w ogóle czy u dziewic mógł by się zmieścić:( mam jeszcze ostatnie pytanie czy na 1 wizycie też badają piersi?? A jeżeli tak to trzeba wtedy stać czy leżeć czy bada się je w różnych pozycjach?? wiem ze to głupie pytanie ale wolałabym leżeć nie czułabym się tak skrępowana. jak możecie to proszę odpiszcie na moje pytania

Gość o rety taborety
mnie sie wydaje ze jak badanie piersi to na stojaco, ewentualnie na siedzaco, tak jak sama w domu sobie badasz - na lezaco jest troche niewygodnie... nie ma sie co zastanawiac czy badanie bedzie przez pochwe czy przez odbyt - lekarz wie najlepiej co robic wiec zdaj sie na niego, na pewno dobierze odpowiednie metody i srodki do tego.

Gość czołgistka marysia
na stojąco sobie cycki badacie ? ja zawsze na leżąco, mam dość spore balony i na stojąco to bym nic nie wyczuła , zwłaszca u dołu

Gość niewiadomoco
dzieki za odp, tylko właśnie jest problem...nie wiem czy podczas tych "zabaw" nastąpiło przerwanie błony czy nie....głupie to ale zastanawia mnie bo nie wiem co mam powiedzieć lekarzowi z razie czego........;/ wiecie co pierwsze słyszę o badaniu piersi podczas 1 wizyty, wszyscy to praktykuja??? wszystkie miałyście badane piersi??? ...w sumie dla mnie to pestka, wiele razy miałam badanie i to nie tylko usg, badam sie profilaktycznie juz od kilku lat....wiec chyba nie bede miala badania piersi, co wy o tym sadzicie?