Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cecylia Koch

CZY ZĄB SAM MOŻE STAĆ SIĘ MARTWY?

Polecane posty

Gość Cecylia Koch

gdzieś słyszałam ze ząb może sam obumrzeć. Jak? Czy w trakcie tego procesu coś się czuje?

Gość kaklalalala
Może. No może cię boleć.

tak ja mam taki zab, mam go z przodu na dole, jakies z 2 lata temu pod tym zebem czesto mialam rope i krew pod zebem, bardzo mnie to bolalo jak delikatnie dotykalam, czesto byly jakies male krosteczki ale zbagatelizowalam sprawe i nie poszlam na zdjecie i tak jakos przestala ta ropa sie pojawiac, no i jakies pol roku temu zauwazylam ze ten zab ma taki lekki odcien brazu i ze ma takie jakby paski, poszlam do lekarza i on powiedzial ze jest marwty i trzeba wyrwac i sie pytal czy boli no i ja mowie ze nie boli to on powiedzial ze nie to takie dziwne ze marwty a nie boli... no i do tej pory mnie nie boli i nie wiem co z tym fantem zrobic, a nie chce wyrywac bo to jednak swoj lepszy nic wstawiany jakis sztuczny, mam nadzieje ze jak go tak zostawie to sie nic juz nie stanie

Gość a mnie kłuje w zębie
pewnie obumiera nerw....tak?Bo to podobny ból do tego co jest po zatruciu. Po zatruciu teżmnie tak przedziwnie bolał, tzn kłuł jakby przez momencik a był truty nerw. Ciekawe czy to samo?

Czesc!mam taki sam problem obumiera mi miazga w zebie ale nie boli mnie zab ale za to dziaslo ale tylko wtedy gdy naciskam jestem w trakcie leczenia kanalowego mam nadzieje ze nie zostanie on wyrwany. Moze jest szansa ze niebede musiala tego zeba wyrywac nawet wtedy gdy miazga bedzie martwa i nie da sie go wyleczyc jest taka szansa?pozdrawiam P.S Miazga w zebie obumiera gdy zab zostanie nie wpore leczony,lub dentysta go zle wyczysci tak mi powiedzial dentysta.

Gość bagienka
hej mam taki sam problem jeden z zębów jest ciemniejszy. dentysta stwierdził ze chyba mam go martwego? co mam teraz zrobić? martwie sie bo jest to ząb z przodu (jedynka) błagam o odp

czesc;) ja też moge sie \"pochwalić\" martwym zębem:/ z tym, że on obumarł mi dlatego, że uderzyłam sie z całej siły butelką z piwa;/ w jedynke górną! po kilku dniach ząb zaczął robić sie szarawy, myślałam, że sie zapłacze (do tej pory uśmiech był moją ozdobą) pobiegłam do mojej dentyki żądając przyjęcia bez kolejki i terminu... ona uspokoiła mnie, i na następny dzien juz sie nim zajeła;) otworzyła zęba, wyczyściła go z martwej miazgi (nic nie bolało, bo przeciez umiera nerw),i zaplombowała... kolor był ok! bo kiedy miazga obumiera ciemnieje, i to przebija przez szkliwo-mocniej lub bardziej, zależy od grubości zęba...-a po za tym im dłużej ząb jest martwy tym bardziej ciemnieje a kiedy dentystka go wyczyści, nic juz nie widać;) aha, za zabieg zapłaciłam tylko 80 zł (plomba utwardzana światłem), bo to czyszczenie kanałowe było na kase...

Gość gość
Tak.może sobie obumrzec. U mnie tak było. Nie znane są przyczyny.ząb był zdrowy tj bez próchnicy. Nie było żadnego uderzenia urazu itp.ząb zacz mnie delikatnie pobolewac.czułam ze jest.ten ból był dość intensywny ale pojawiał się 8 znikał .trwało to tydzień. W tym.czasie dentysta stwierdził że to nadwrażliwość. Twierdził to na podstawie badania /ząb reagowal/ i zdjęcia które było ok.po kilku dniach poszłam do niego bo ból nie ustępowal. Był intensywny. Stwierdził na podstawie badania ze ząb obumiera Foto nadal nic nie pokazywało. Ale ząb juz nie reagowal na te jego specyfiki. Ja w zebie czułam. Ciśnienie .bolało lekko przy nagrywaniu. Brałam środki przeciwbólowe. Zdjęcie nadal nic nie pokazywało. Zdecydowaliśmy się otworzyć ząb. I to potwierdziło diagnozę .miazga była martwa.leczenie kanałowe i ból minął. Nadal tylko nie wiem skąd to obumarcie.