Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Formalna

Formalności poślubne.

Polecane posty

Gość Formalna

Hej! Gdzie należy zgłosić fakt zmiany nazwiska po ślubie? Zmiana dowodu osobistego i innych dokumentów, poinformowanie pracodawcy, banku... A inne miejsca? Np. w przychodnia rejonowa? Piszcie, bo ja na bank o wszystkim nie pomyślę :)

Ja jeszcze nie wyrobiłam dowodu ale jak już będę miała to zgłoszę do banku i przede wszystkim do skarbówki. w przychodni nie trzeba bo pytałam, najwyżej przy okazji. ja muszę zgłosić na uczelni. niczego nie załatwisz bez nowego dowodu. tyle wiem,o resztę będę pytać przy okazji wyrabiania dowodu.

Gość Formalna
Hym, OK, czyli najpierw dowód. Jak komuś się będzie chciało naskrobać coś o miejscach, które nie przychodzą od razu na myśl, a trzeba tam zgłosić zmianę nazwiska, to proszę o odzew :)

A ten świstek, który podpisywaliśmy w kościele, to do USC dostarcza ksiądz? My się nie musimy o nic martwić?

Gość
tak ksiądz ma go dostarczyć w ciągu chyba 5 dni i jeśli zaniedba sprawę to według prawa rodzinnego nie jesteście małżeństwem :) sama się nad tym zastanawiałam zanim miałam pewność, ze dostarczył i doszłam do wniosku, ze przez czyjeś zaniedbanie ludzie muszą np. brać ślub cywilny oddzielnie... :) Ale ja to zawsze zakładam takie okoliczności a nie znam osobiście przypadku żeby ksiądz zaniedbał ta kwestię :)