Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dekalożka

dekalog zdrowego żywienia

Polecane posty

Gość dekalożka

Stwórzmy topik z poradami dotyczącymi odchudzania. Wpisujmy nasze tricki i sposoby na schudnięcie, oszukanie głodu itp. Więc ja zacznę Siemie lniane - gorąco polecam. Codziennie wieczorem łyżkę łykam i popijam wodą, rewelacyjnie działa na przemianę materii. Nie trzeba wliczać wartości kalorycznej do dziennego bilansu bo jeżeli łykniemy w całości to siemie się nie bedzie trawiło bo nasze enzymy nie są w stanie strawić tej twardej otoczki.

no nie jeść po 18.00. Nigdy i za żadne skarby... To jest naprawdę ważne. Mi już się nawet zle spi, jak sie najem tak na noc...

Gość REGU_LARNOŚĆ
Jemy regularnie pięć małych posiłków dziennie. Nie głodzimy się, jemy mało, a często dzieki czemu nie chodzimy głodne.

tylko to nie jest tak ze nie jesc po 18:00, to jest tak ze powinno sie nie do 3 godzin przed snem! a co jesli ktos chodzi po polnocy spac? to ma ponad 6 godzin nic nie jesc? wtedy ta osoba moze jesc do 21:00 bo zasypia o 00:00 czyli 3 godziny przed, tak to jest a nie ze przed 18:00...

Kobietki to nie do końca tak Mózg odbiera wrażenia światła i to ma tez wpływ na nasz metabolizm. Dodatkowo istnieje tzw cykl okołodobowy pracy organizmu...co ozancza że i metabolizmu. Po 20tej metabolizm niestety zwalnia.:-) Tak więc jeżeli kładziesz sie sapć ok 23 to z zachowaniem reguły nie jeść na 3 godz przed snem nie jesz juz po 20. Jeżli idzisz spać po północy to...niestety juz po 20 nie powinnaś jeść nic treściwego! Ewentualnie jakis owoc czy jogurt ale nie kanapki!!!!

no wiadomo ze na noc metabolizm inaczej pracuje;) tylko wiesz jak ktos chce przestrzegac tych zasad to nawet po 21:00 nie rzuci sie jak dzika swinia na kanapki czy cos, to zawsze bedzie jakies jablko czy np marchewka... :)

fajna...czasem ludziom trzeba czarne na białe:-) Poczytaj co piszą na forum o antykoncepcji! Tam dopiero szopka!!! Nikogo nie chcę krytykować, ale ludzi biora się do seksu a nie mają podstawowych wiadomości z dziedziny biologi i antykoncepcji! a Ginko to dla nich wróg nr 1!!! Podobnie jest z dietami. Tyle razy się mówi nie głodujcie! Ale to nic nie daje!

Gość na noc nie je sie
warzyw ani owoców. już lepiej jakieś białko jesli ktos musi cos zjesc koniecznie.

fakt, też słyszałam, ze na noc zadnych węgli, a białko nawet wskazane na kolację...

no to ja zle slyszalam:) a stara szafa kuchenna nie bardzo cie zrozumialam:) czy ja cos zle pisze? bo nie wiem czy to o mnie ze ja czegos nie kapuje czy o innych ludziach:P

Jabłko czy szynka? No zastanów się? Na noc coś lekkiego...Białko trawi się dopiero w żoładku...pepsyna działa:-) Cukry juz w jamie ustnej...alfa-amylaza ślinowa:-) Gdy oszukasz kubeczki smakowe na jezyku to mózg myśli, że pojadłaś i nie będzie się domagał papu! Dop tego dodaj sporo wody (kolejny mechanizm na oszukanie mózgu...napełniony woodą żoładek wysyła impulsy do mózgu , że juz pojadłaś)

Gość nek_next
kolejna zasada - RUCH< RUCH RUCH"_

Tu podaje WAM linka do super stonek (trzeba sie zarejestrować) http://ww1.dieta.pl/index.asp?tipid=434 Oto kilka porad z tych stron Kolację jedz przed 21.00 Później przemiana materii jest wolniejsza, żołądek potrzebuje aż 4 godzin na strawienie tłuszczu, prawie nie spalasz już kalorii. Miej więc zasadę, by nie kłaść się do łóżka z pełnym brzuchem. Będziesz też znacznie lepiej spać. Jedz produkty, które dużo ważą Owoce i warzywa wypełniają żołądek, ponieważ są ciężkie. Warto jeść pomarańcze, truskawki, grejpfruty, gotowane warzywa - szpinak, kalafior i brokuły. Potrawy tuczą, jeśli mają dużo kalorii, a nie wtedy, gdy są ciężkie wagowo. Przed spacerem wypij zieloną herbatę Zawarte w niej polifenole (cząsteczki antyutleniające) i kofeina uwalniają kwasy tłuszczowe, powodując szybkie spalanie kalorii (jeśli cierpisz na nadciśnienie, nie stosuj się do tej rady; poprzestań na samym spacerze). Oszukaj głód Ssanie miętowego czy eukaliptusowego cukierka (bez cukru) albo landrynki odsunie w czasie moment, w którym poczujesz, że musisz zjeść coś konkretnego.

Obiad na dobry sen Późny obiad składający się z ryby z zielonymi warzywami sprzyja dobremu snowi, gdyż produkty te są bogate w wapń i magnez, niezbędne zarówno do utrzymania równowagi chemicznej mózgu jak i rozluźnienia organizmu

Gość dekalożka
up

Gość wiec sama widzisz
przed snem BIAŁKO

Gość .llokijuh
przed snem złożone węglowodany!

sama już nie wiem, słyszałam, ze białko. Eh tam, kiedy jestem na diecie to i tak nic przed snem nie jem, wiec juz sie nie udzielam. :)

Chudnij w czasie snu Pieczywo, ryż (najlepiej pełnoziamiste) i makaron z mąki razowej są najlepszymi pokarmami na wieczór. Zawarte w nich węglowodany wzmagają produkcję serotoniny - hormonu odpowiedzialnego m.in. za nocny odpoczynek. A organizm, który w nocy otrzymał wystarczającą ilość snu, rzadziej odczuwa głód w ciągu dnia. www.grubasy.pl

Gość paolita
dekalożka jesli siemie lniane nie jest wogole trawione przez nasz organizm(bo mowisz ze jego otoczka nie moze byc trawiona) to jak moze wpływac na nasz organizm skoro wydalamu je w takiej postacci jaka przyjelismy?