Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna madchen

nadcisnienie tetnicze a ciaza

Polecane posty

tak jak w temacie. ja mam nadcisnienie tetnicze i sie troszke martwie jak ja bede rodzic ( nie jestem w ciazy ani narazie nie planuje dziecka ale chce wiedziec tak na przyszlosc), bo slyszalam ze te kobiety ktore maja nadcnisnie nie moga naturalnie rodzic:( jak to wyglada w praktyce?

Gość a jakie
wysokie masz to cisnienie? podaj parametry

czasami dochodzi do 160/120... czesto jest ponad 140/100... bylam u kilku lekarzy i powiedzieli ze nawet jesli cisnienie jest w normie to i tak nie ma znaczenia bo ja na to \'\'choruje\'\' i tak jak mowili ze kiedy pogoda sie zmienia to mnie strasznie glowa bedzie bolec no i tak jest...

3 razy bylam w szpitalu bo mi tak serce pracowalo mocno ze zemdlalam...i oczywiscie to bylo cisnienie zbyt wysokie

ja miałam w pierwszej ciązy zatrucie ciazowe i rodziłam normalnie pod stałą kontrola lekarską.Tzn cały czas miałam podpiete KTG. i cisnienie miezone cały czas.Co 5 - 10 minut. Słyszałam jak połozne mówiły ze jak wzrosnie do 180 to cesarka.Ale mi się udało urodzic. Z cisnieniem zmagałam się juz od 6 miesiaca cały czas byłam na lekach obnizajacych.W 40 tyg zrobiono mi prowokację,własnie ze wzgledu na cisnienie.To było 10 lat temu- teraz już inaczej do tego podchodzą bo to jednak zagrozenie.

ja nie jestem w ciazy i w najblizszym czasie nie zamierzam byc... pytam sie na przyszlosc bo lekarz powiedzial ze ma sie to cale zycie i trzeba tabletki brac w przypadku bardzo silnego bolu glowy ( mam ketonal przepisany) .. ja sie troche boje bo nie wiem jak to bedzie... i co jesli np przez caly porod moje cisnienie bedzie w normie a jak dzidzius bedzie juz w \'\'kanale\'\' i wtedy nagle mi podskoczy ? to co wtedy? cesarka czy jednak dalej bede musiala rodzic naturalnie?

Gość ewikkkk
a ja jestem w 4 m-cu ciąży i mam 140 na 80/85. mama ma nadciśnieie, babcia miała, brat ma wadę serca... Co to dla mnie oznacza?

Gość a jakie
a 148 na 87 to tez juz jest uznawane za nadcisnienie? jakie leki bierzecie?

Gość a jakie
i czy codziennie? nawet gdy czujecie sie ok, czy tylko przy silnym bólu głowy? a czy jakies inne objawy oprócz bólu głowy tez macie?

u mnie zaczeło się w ciazy,ale juz mi pozostało. Z tego co wiem teraz juz raczej nie ryzykują i decyduja się od razu na ciecie.To wszystko zalezy od ordynatora. Moja kolezanka miała wysokie cisnienie I rozwiazali jej ciaze cieciem w 37 tyg.Uwazali że tak bedzie lepiej dla dziecka.

ja jesli mi bardzo podskoczy to mam jedne tabletki ale nie pamietam nazwy.. one sa malutkie i sie je pod jezyk wklada.. a ketonal (100) mam jesli mnie glowa boli ale wiecie nie tak ze troche pobolewa.. jak boli to mam wrazenie ze mi zaraz cos leb rozwali...:(

ja bym bardzo chciala rodzic naturalnie ale jesli cos ma sie stac to niech lekarze robia cc... ale jak to wyglada, umowic sie mozna wtedy na cc czy jak sie porod zaczyna to oni od razu na sale i cc?

Jak jest wskazanie na ciecie to wstawiasz się w szpitalu chyba ze dwa tyg wczesniej.Tak przynajmniej mówiły laski jak teraz rodziłam.

a to cc to lekarz stwierdza ktory prowadzi ciaze? on od razu mowi ze bedzie cc czy jeszcze sa jakies szanse ze mozna naturalnie?

Gość a jakie
a te tabl. pod język to nie czasami captopril? i czy po takiej tabletce bóle głowy ustępują?

ja nie pamietam nazwy, je sie kladzie pod jezyk i czeka az sie rozpuszcza, naprawde nie pamietam nazwy.. ale wiem ze one takie bardzo malutkie sa i chyba biale albo niebieskie

ja biore te leki kiedy mnie boli glowa i wiem ze od cisnienia( wtedy te pod jezyk) a jak czuje taki bol ze mi leb rozrywa to wtedy ketonal.. a nie ma mnie teraz w domu i nie mam przy sobie tabletek a czuej ze mnie glowa zaczyna bolec :( a mi wogole inne tabletki nie pomagaja..tylko te pod jezyk albo ketonal.. no inne objawy to mdlalam 3 razy ale nie wiem czy to objaw:Pi tylko mnie wtedy glowa boli i jakos tak slabiej sie czuje...a jak jest wszystko ok to tabletek nie biore:)

i jeszcze chcialam dodac ze lekarz powiedzial ze jak pogoda sie zmienia to moze mnie strasznie glowa bolec, byc mi slabo i wogole byc jakas taka dziwna:P aha i ze jeszcze czuc ze caly czas sie spac chce - no i jak ulal pasuje przy zmianie pogody..

a dziewczyny powiedzcie mi prosze jesli podczas ciazy z cisnieniem wszystko jest okiej to tez sie decyduja na cesarke?

Gość maman
ja miałam w ciązy nadcśnienie i tak mi zostało w ciąży nie dają tego leku pod język tylko inne nie pamiętam już w tej chwili a poza ciążą sąteż nowocześniejsze preparaty - trzeba tylko udać się do dobrego kardiologa i pierwszy raz słyszę żeby na ból głowy stasować ketonal - to bardzo silny lek a wracając do ciązy moja była rozwiązana cc, zdarzało się że budziłam się szłam do zabiegowego na pomiar RR i miałam 170/110 położne mówiły że przejście kilku kroków to za duży wysiłek szykowałam sie więc na cc i chciałam to mieć za sobą bo bardzo się bałam na szczęście trafiłam na cudowną położną która pewnego poranka zdecydowała o porodzie nie udało się naturalnie miałam więc szybko zaordynowaną cc poród jak poród efekt jest ten sam - największe szczęście i światło życia