Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cukierkowa

Sposoby na twardy brzuch

Polecane posty

dziewczyny, wczoraj wróciłam od lekarza...powiedział mi że mam strasznie twardy brzuszek i że mam brać więcej magnezu ewentualnie tabletki rozkurczowe Buscopan... Co moze byc przyczyną twardego brzucha??Mam nadzieje,ze to nic niepokojącego...jestem w 25 tc...a moze macie jakies domowe sposoby na rozluznienie mięśni macicy?

Nom, prócz tabletek dla kobiet w ciąży mowiłam mu ze piję raz dziennie tabletkę musującego magnezu...kazał pić ten magnez 3 razy dziennie...mam nadzieje, ze bedzie ok... A jakaś herbatka może pomoże ?? Któraś stosowała ??

Gość mama858
ja mam brac nospe forte 3 razy dziennie, ona dziala rozkurczajaco. zadzwon do lekarza i zapytaj czy mozesz :)

hmmm...to sie teraz zmartwiłam troszkę:( Narazie kazał brać więcej magnezu...za niecałe 2 tygodnie ide do niego znowu wiec sie okaże...mam nadzieje, ze w szpitalu nie wyląduję... A o nos-pie nic nie mowił...za to polecił BUSCOPAN...moze go brac raz dziennie zapobiegawczo ??

Gość zatroskana
pij ten magnez tak jak powiedzial 3x dziennie i staraj sie wiecej lezec :) a jesli masz wizyte za poltora tyg to znaczy ze lekarz nie zbagatelizowal sprawy tylko chce kontrolowac sytuacje :) a po co pchac leki skoro magnez wystarczy?? jak nie wystarczy to na nastepnej wizycie dostaniesz cos mocniejszego :) tych tabletek, o ktorych piszesz nie znam, ale jak bedziesz miala przez dluzszy czas twardy brzuch to mozesz spokojnie lyknac no-spe a nawet dwie :) i bez nerwow i stresu :) Aha i staraj sie nei glaskac brzuszka, bo to powoduje dodatkowe skurcze. I jeszcze jedno - ja przez moment tez mialam twady brzuch, ale okazalo sie ze to wzdecia byly - wiec moze warto lyknac espumisan i sie nie stresowac :) pozdrawiam!

Dzieki za poradę:) Ja raczej wzdęć nie miewam...a buscopan to tabletki działające podobnie jak nospa tylko podobno bardziej bezpieczne dla kobiet w ciąży...zreszta ile lekarzy tyle opinii w tych kwestiach:) Najdziwniejsze jest to ze leżę baaaardzo duzo...jestem od kwietnia na L4 i tyle co posprzatam cos czasem...ugotuje obiadek, posiedze na kompie chwilke a potem leżenie i lenistwo:) W sumie moze magnez wystarczy...swoją drogą na wczorajszej wizycie strasznie mi sie chciało już siku od tego 3 godzinnego czekania:) Moze to tez była przyczyna tego twardego brzuszka...a poza tym mała jest ułożona miednicowo, czyli nakazał mi leżeć na lewym boku jak najwięcej...:)wiec ide leżec:)

Gość Gonia1987
Ja jestem w 26 tyg i miewam twardy brzuszek, ale nie non stop. lekarz powiedział, że te skurcze nie mają wpływu na długość szyjki macicy, więc żebym na nie nie zwracała uwagi , bo w tym czasie to już normalne zjawisko. Przepisał mi no - spe ale tylko wtedy mam ją brać, gdy skurcze będą się pojawiać więcej niż 10 razy na dobę. polecił mi również , żebym położyła się jak mam taki skurcz na lewym boku i że mogę brać magnez zapobiegawczo, ale na razie go nie biorę, bo gdzieś przeczytałam, że może mieć negatywny wpływ na dzieciątko, co wy o tym sadzicie??

Gość Gonia1987
Kasiak, ale miałaś twardy brzuch cały czas, czy twardniał Ci tylko czasami?

Ja też miałam taki problem i od 25 tyg brałam fenoterol . ze sposobów które ja praktykowałam moge ci zdecydowanie polecić - ciepła kąpiel :) Co do głaskania brzucha i jego wpływu na twardnienie mięśni to nie zgadzam sie z tym zupełnie - mój brzuszek się rozluźniał po takim zabiegu - to pewnie jest zmienna cecha. Od czasu do czasu możesz spróbowac tez odrobinę czerwonego wytrawnego wina - oczywiście po konsultacji z lekarzem - moja położna na szkole rodzenia mówiła że to tez nieźle działa. Magnez, magnez i jeszcze raz magnez - 4 razy dziennie po dwie tabletki najlepiej :) a pomiędzy tabletkami - gorzka czekolada. I odpoczywaj jak najwięcej.:D

Gość Gonia1987
A Ty miałaś non stop twardy brzuszek? i jak sie ten magnez w tabletkach nazywa?

Brzuch miałam twardy jak kamień - prawie cały czas - oprócz czasu spędzanego we wspomnianych już kąpielach. Magnez w tabletkach - MagneB6

Gość Gonia1987
i ten magnez może być brany takprofilaktycznie? nie zaszkodzi dzidzi?

Gość nie magnez
nie moze zaszkodzic. ja biore magnez z potasem 3x dziennie na skurcze lydek

Gość Gonia1987
No niestety z tym też mam problem , zwłaszcza w nocy. koszmarna sprawa:) rozumiem, że ten Magnez można dostać bez recepty?

Magnez można kupic bez recepty - łykaj go koniecznie bo ze skurczami łydek będzie jeszcze gorzej. Ja czasem płakałam w nocy przez takie \"przyjemności\"

Gość kup sobie
asparagin forte to jest magnez + potas

Gość Gonia1987
Mi też brzuszek twardnieje kilka razy na dobę, ale lakarz uznał, że te skurcze nie mają wpływu na dłudość szyjki macicy, więc mam się nimi nie przejmować, ale na wszelki wypadek kupię ten magnez...

Super dziewczyny, dzieki za radę...ja piję magnez w tabletkach musujących, bo mi smakuje, no i zawsze to 3 szklanki płynu więcej:) Narazie nospy i innych nie biorę...za ok 1,5 tygodnia ide do lekarza znowu wiec sie okarze co z tym fantem dalej zrobić...a skurcze łydek tez mam...szczegolnie nad ranem...dzis tak mnie zlapal, ze nie moglam nogi doprowadzic do uzywalnosci przez pol dnia...no ale takie widac uroki ciazy:) Mam nadzieje,ze ten twardy brzusio nie jest powodem tego, ze dzidzi w brzuszku jest zle...

Gość zatroskana
Trzymaj sie cieplo cukierowa :) Mam nadzieje ze magnez wystarczy. Moj Maluch od 23 tyg ciazy chcial sobie wyjsc juz wiec mialam i pessar zalozony i leki przeciwskurczowe, bo skracala mi sie szyjka bardzo - nawet w krazku. A teraz siedze na walizkach i czekam na alarm :D Czego i Tobie zycze :) Oczywiscie co kraj to obyczaj - jednak ja dalej podtrzymuje to co napisalam o glaskaniu brzuszka. No i zdecydowanie odradzam ciepla kapiel wtedy kiedy sie ma skurcze i zagrozenie przedwczesnym porodem... Tak sobie mozna go jeszcze przyspieszyc. Kiedy ciaza jest zagrozona w ogole kapiel w wannie jest zabroniona... cos o tym wiem...

Zatroskana--->to ty się trzymaj lepiej...tez bym chciała zeby to było juz tuz tuż...do tej pory problemów z ciążą nie było...Mam nadzieje, ze poród bedzie łatwy i przyjemny:) Tzn ze po porodzie zapomnisz o wszystkim jak juz zobaczysz swoje maleństwo:) Dzieki za porady...ja chyba na chłopski rozum też bym ciepłej kąpieli nie brała, bo to przecież podnosi ciśnienie no i skurcze własnie wtedy mogą sie zdarzyć...ale się nie znam:P Zatroskana--->napisz koniecznie jak poród...w ogóle w którym jestes tygodniu i skad jestes ?

cukierkowa ja mialam twardnienia (stawiania macicy) od 24 tc, były na tyle silne, że z marszu dostałam fenoterol ze staveranem + nospa. Zaczynałam od 1,5 tabl na dobę, a skończyłam na 6. Dodatkowo magnez. Jeśli twardnienie będzie się wzmagać, a dodatkowo szyjka mięknąc i skracać, to na pewno przepisze Ci fenoterol. Ja brałam go do 38 tc, a poźniej poszło expresowo. Niecała godzinka i córeczka była już ze mną. Powodzenia i przede wszystkim dużo odpoczywaj i leż.

Gość zatroskana
Dzieki Cuierkowa :D Teraz to juz sie nie mam co trzymac - juz bym sie rozlozyc na czesci chciala :D 39 tydz - do terminu 9 dni :D Maly sie wierci i nic poza tym :) Mialam nadzieje, ze moze te upaly go rusza a tu nic :) A jesli chodzi o sam porod to tez bym sobie zyczyla zeby byla latwy i w miare krotki :) ale jak bedzie to zoabczymy :D

No to ładnie:) Ale mały sam bedzie wiedział kiedy wyjsc mu sie zachce:P Zycze powodzenia, napisz koniecznie jak tam po porodzie:) Pozdrawiam

Gość jesienna mama
Ja mam te skurcze (czyli twardnienie brzucha) od 5 mca, jak przy pierwszej ciąży, wtedy urodziałam co do dnia. Poza tym nic mi się nie robi. Mówiąc krótko no-spa nie pomagała, a ja już się przyzwyczaiłam i nie chcę naduzywać tabletek. Wystarczy więcej odpoczynku i same przechodzą.

Gość Gochasia
witam jestem w 30 tygodniu i tez mam twardy brzuch i ciągle powiekszające sie rozwarcie.Doktor przepisała mi 3x magnez SlowMag i fenetoral 4x1/2,odpoczynek ale jakos mi to nie wychodzi:)

A zapomnialam dodać...........miałam duzo leżeć i odpoczywać. A poród???? Jedyną dobrą stroną tego twardznienia jest to,że szyjka sie skraca i mięknie( mialam załozony krążek) a poród był ekspresowy i naprawde bezbolesny.Nie chcialam uwierzyc poloznej ,że mam przeć bo juz jest duze rozwarcie:D :D :D

Kurcze...ja narazie sama nie wiem czy mam taki twardy...piję od wczoraj ten magnez wg zaleceń i wydaje mi się ze jest lepiej...ale to oceni lekarz...no i lezę dużo...:) Mam nadzieje, ze wszystko bedzie oki