Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawka5000

ocet

Polecane posty

Gość kawka5000

Slyszalam ze zbyt czeste spozywanie octu jest szkodliwe i moze wywolac jakies choroby! Czy to prawda? A jak tak to jakie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawka5000
jest bardzo szkodliwy dla ludzkiego organizmu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szalona13
oxet jablkowy jest zdrowy ale tylko w malych ilosciach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjmoiloiulul
Ocet niszczy organizm. Głownie chodzi o erytocyty (czerwone krwinki)...może spowodować silną anemię!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przyjaciółka piła ocet... Zmarła na białaczke... Nawet przeszczep nie pomógł....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lala1000
ocet zabija krwinki moze doprowadzic do anemi a pozniej do bialczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A co tu ktos chce pić ocet
w głowach sie komuś poprzewracało???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawka500
nie pic tylko dodawac do potraw takich jak salatki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takkk taaaak
naturalny ocet jabłkowy(nie spirytusowy o smaku jabłkowym bo i taki jest) a ocet spirytusowy to dwie bardzo rózna sprawy.Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem smakowym, ale także naturalnym lekiem. Lekarze, nie tylko homeopaci, rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu.W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów.obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu itp. Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E , uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się , zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób onkologicznych. Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia. Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne. Nierozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. JAK GO PRZYRZĄDZAĆ Jabłka (ich ilość zależy od pojemności naczynia) umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Otrzymaną miazgę (razem z gniazdami nasiennymi) włożyć do kamionkowego naczynia bądź szerokiego słoja. Na każdy kilogram miazgi dodać litr i szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży piekarniczych i kawałek razowego chleba. Naczynie przykryć gazą i odstawić na 10 dni. 3- 4 razy dziennie płyn zamieszać drewnianą łyżką. Po tym terminie przefiltrować płyn przez gazę, wlać ponownie do umytego naczynia. Na każdy litr soku dodać 10 dag cukru, odstawić. Po skończonej fermentacji (ok. półtora miesiąca) przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenie wagi. Nie wszyscy jednak mogą stosować ocet jabłkowy w czystej postaci (osoby z problemami żołądkowymi). W aptekach jest wiele dostępnych preparatów mających w swoim składzie ocet jabłkowy, który nie oddziałuje już negatywnie na żołądek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takkk taaaak
ocet spirytusowy ma mocny smak i biały kolor otrzymuje się go z ziemniaków, buraków; kwas octowy rozcieńcza się do stężenia 3,5%-15% używaj do marynowania warzyw, owoców, ryb; mycia i czyszczenia przypalonych garnków, zapleśniałych pojemników na żywność. Kwas octowy, jako główny składnik octu spirytusowego, niszczy czerwone krwinki i może spowodować anemię, zakłóca procesy trawienne i zaburza proces prawidłowego przyswajania pokarmu. Powoduje marskość wątroby, wrzodowe zapalenie jelita grubego. Całkowicie niszczy witaminę C w potrawach, z tego też względu w przetwórstwie ekologicznym do zakwaszania potraw najlepiej nadaje się sok z cytryny lub ocet owocowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki takkk taaaak:) stosowałam kiedyś tonik do twarzy z octem jabłkowym,zapach podły,ale efekty warte krótkotrwałego poświęcenia nosa ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×