Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anv

wychowanie bezstesowe- pytanie do rodziców

Polecane posty

czy wychowujecie swoje dzieci bezstresowo? Jeśli tak to czemu? Jak w sobote byłam w dużym centrum handlowym to zauważyłam że większość dzieci jest strasznie rozpuszczona, krzyczą, piszczą, gryzą i biją swoich rodziców... a ich rodzice albo nie reagują na takie zachowanie albo cały czas powtarzają \"kochanie robisz krzywde mamusi i tatusiowi\":( to jest żałosne! Czy was nie ma wstyd za swoje pociechy?

Gość
Ci rodzice ci nieodpowiedzą bo pewnie sami byli wychowani bezstresowo, i wyrosły z nich czyste gnoje...

Gość nie wychowuję bezstresowo
moje dzieci muszą znac zasady ustanowione przeze mnie i ogólnie przyję te i stosowac się do nich. Nie jest tak,że nie mam z nimi żadnych problemów,ale na takie ekstremalne ekscesy wiedzą,że pozwolic sobie nie mogą

anv --> bo tak własnie zachowują sie dzieci wychowywane bezstresowo :O nie wolno dać klapsa tylko trzeba tłumaczyć, tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć :O i potem dzieci się zachowują jak rozwydrzone bachory moja mama nie może znieść takich sytuacji w sklepach na przykład i zawsze mi powtarza, że spokojnie mogła iść z naszą trójką na zakupy (kiedy ja np miałam 2 latka, brat 3 i drugi brat 5) i wiedzała, że żadne z nas nigdy jej takiej sceny nie zrobi no ale dzisiejsze dzieci są inaczej wychowywane niestety :O

ja tez byłam grzecznym dzieckiem... wiedziałam co moge rabić a co nie... niejednokrotnie jak jestem z mamą na zakupach i widzimy takie dziecko to mama przez zaciśnięte zęby mówi że z chęcią zaprowadziła by porządek z dzieckiem i z ich rodzicami, i w sumie jej sie nie dziwie

Gość jestem matką
2 dorosłych córek i każdą z nich wychowywałam inaczej. Pierwsza - określone zasady, więcej wymogów, czasem zasłużony klaps. Druga - będąc juz nieco doświadczoną matką - więcej luzu, tłumaczenia czyli bezstresowo. Pierwsza - ułozona, zdyscyplinowana, zna swoje miejsce na ziemi. Druga- rozpuszone dziecko sprawiające problemy. Wniosek jeden - bezstresowe wychowanie nie sprawdza się, przynajmniej w moim wypadku.

Gość nie wychowuję bezstresowo
do mojej znajomej , jej 3 letnie dziecko, odzywa się słowami wulgarnymi (nie przytocze ich tutaj), a mamusia??....głaszcze synka po główce i słodko się do niego śmieje wrrrr Mało matek stosuje kary naturalne,a te są chyba najbardziej skuteczne.

Gość
a ja widziałam kiedyś taką sytuacje jak matka nakrzyczała na 3-4 letnie dziecko bo uderzyło ją w brzuch z dużą siłą (matka była w zaawansowanej ciąży), poczym zaczeła je przepraszać że\" już nigdy tego nie zrobi\" \"jestem okrutną i zło mamą i na drugi raz możesz mnie jeszcze mocniej uderzyć\" wszyscy wokoło mieli niezły ubaw z tej idiotki...

takie wychowanie nie istnienie, bo tego zjawiska nie mozna nazwac wtedy wychowaniem:P Moje i tak sie rozpuscilo:) nei ma zlotego srodka, a szkoda

wg mnie wychowanie bezstresowe stosują ci rodzice którzy dzieci nie wychowują w ogóle bo im się nie chce pociechą zająć :) tak najłatwiej - olać problemy życie jest stresujące i trzeba dzieciaka do niego jakoś przystosować :D

Gość Sajdi
Rzeczywiscie jest to straszne nie wyobrazam sobie zebym moim straym zrobila taka afera - dostala bym po ryju az bym sie oblizala i wcale mnie rodzice nie bili ani nic z tych rzeczy ale ja i moja siostra znalysmy swoje miejsce i koniec. Bo mialysmy jasno okreslone zasady na co mzoemy sobie pozwolic a co jest niedopuszczalne. Kiedys slyszalam taka historie nie wiem ile w tym prawdy ale przytocze: W pociagu jedzie matka z dziecki i dwoje pasazerow + mlody chlopak. Dzieciak cala droge wrzeszczy, oblewa pasazerow piciem, w koncu pasazer jeden zwraca uwage zeby matka uspokoila dzieciaka , a matka mowi: nie-moje dziecko jest wychowywane bezstresowo, dzieciak dalej biega wrzeszczyz wlazi butami na pasazerow. Drugi pasazer zwraca matce uwage a matka znow: moje dziecko jest wychowywane bezstresowo. Po czym pociag staje na stacji mlody czlowiek juz wysiada wyjmuje gume do zucia z ust i przykleja matce do czola. Matka zbulwersowana - Co pan robi? Jak tak mzona? A koles odpowiada : bylem wychowywany bezstresowo!!!

Gość Rambiszon
Kiedys bylam opiekunka dzieci psychiatry dzieciecego. I byly to najgorzej rozpuszczone i psychiczne bachory jakie znalam.

moge sobie wyobrazic:P zawod psychiatry nie oznacza ze to nadczlowiek, oni tez maja z dziecmi problemy jak kazdy.

Gość lalatralalala
a ja mam 6 letnia córeczkę z ADHD i nie mam obaw przed pójsciem z nia na zakupy. Dużo pomógł mi psycholog, który powiedział mi jak mam z nia postepować. Ja jej nie biję i kocham ponad zycie ale określiłam pewne zasady i sposób ich egzekwowania i sie ich trzymam a i mała wie, ze jak zaczynam "odliczać" to juz nie ma żartów i wszyscy jesteśmy zadowolenie. Wbrew pozorom rozbrykane dzieciaki potrzebują pewnych ograniczników a gdy one nie sa wytyczone to robia co chca

Gość jestem matką
pisalam wyżej Mój mąż jest policjantem i nie potrafi zapanować na wychowaniem własnego dziecka, z obcymi nie ma problemów i tu zaczynają się nieporozumienia między mną a mężem

o policjantach duzo na ten temat slyszalam, to ma zwiazek z ich praca:o niestety

Gość to tylko ja ......
gdy moja corka byla mala , nigdy nie mialam z nia problemow w sklepach. wiekszosc rodzicow nie ma pojecia co oznacza pojecie "wychowanie bezstresowe" . to wcale nie oznacza, ze dziecku wszystko wolno. bez krzykow i bez bicia mozna od dziecka wymagac wielu rzeczy . tylko najpierw trzebaby bylo co niektorych rodzicow wychowac ....

moja siostra tez miala ADHD a mimo to mama umiala nad nią zapanować... kiedyś widziałam taki film o dziecku, które mieszkało w Holandi miało ADHD, nikt nad nim nie mógł zapamowac i dopiero jak chłopak zabił świnke morską swojej siostry ojciec go uderzył i wtedy nagle chłopak tak jak by orzpytomniał i od razu sie uspokoił na kilka dni... i żeby nie było nie jestem zwolennikiem katowania dzieci po prostu wydaje mi sie ze jak dziecko zasłuży to taki klaps w pupe mu tylko pomoże a nie zaszkodzi...

niestety jakby to kiepsko nie brzmiało to wychowanie dziecka ma wiele wspólnego z tresurą - na początku dziecko nie rozumie przecież dlaczego coś jest dobre a co innego złe, ale żeby funkcjonować w społeczeństwie musi się pewnych zasad nauczyć

u mojego meza w domu tez byla taka sytuacja. maz wiedzial co mu wolno, a czego nie. byl karany za zle zavhowanie. a jego siostra? szkoda slow. robila co chciala i teraz wypiela sie na rodzicow, obgaduje po ludziach, ze nic od nich nie dostala, ze byla w domu krzywdzona itp. zreszta pare lat temu po sadach rodzinnych ich ciagala. takze zal mi rodzicow, ktorzy wychowuja swoje dzieci bezstresowo.

Ech w zeszlym roku mialam spotkanie z takim dzieckiem :O I powiedzialam sobie - od tej pory zadnych gosci! :P Otoz odwiedzila mnie kolezanka z coreczka (4-5 lat). Dziecko ma niestwierdzone adhd (sam fakt, ze robila badania powienin mi dac do myslenia). Na szczescie wizyta trwala kilka dni - omal nie oszalalam. Mieszkam sama (mam 3 koty) i naprawde lubie cisze ;) Jak imprezuje to poza domem. A ten dzieciak jak burza - biegala po domu w jakis butach (walily jak drewniaki), darla sie, plakala, bila matke itp. Matka (moja kolezanka) co najwyzej zwracala jej uwage, albo (na ogol) w ogole ignorowala zachowanie corki. Ale szczyt osiagnela kiedys na spacerze - poszlysmy sie przejsc, bylo milo, gadalysmy sobie o czyms, mala zrywala kwiatki itp. Nagle mala rzuca sie na chodnik i wpada w niesamowita histerie. Wyje jak syrena przez kwadrans - w tym czasie matka probuje (prosba, grozba itp.) dowiedziec sie o co chodzi. PO 15 minutach wrzaskow i walenia rekoma o chodnik ten maly skunks wydusil z siebie, ze chodzilo jej o to, ze rozmawialysmy o jakiejs bajce (z naszego dziecinstwa), ktorej ona nie widziala 😠 Matka jeszcze ja pocieszla itp.

Gość Rambiszon
Ja nie jestem za karaniem dzieci fizycznie ale dupa nie szklanka ni stlucze sie a dzieciak swoje miejsce musi znac

Gość ściemniacie
Żadne ADHD... duzo rodziców teraz zauważa u swojego dziecka tą nagle modną chorobę. Moja matka jest opiekunka moich siostrzeńców, po śmierci ich matki. Sama jest osobą starszą i widać znakomicie, że nie chce jej sie pilnować i wychowywać dzieciaków. Oni ją biją, wyzywają od nie powiem kogo.. A ona nie ma na nich żadnego wpływu i tłumaczy, że mają ADHD i że nie może ich uderzyć. Mają 11 i 7 lat. Jeden zacznie klnąc i wydzierac się, że chce 20zł, to moja matka, żeby dłużej tego nie słuchać i mieć spokój w końcu kase mu daje (a jak! przecież oni są chorzy, mają ADHD! i maja swoje pieniądze). Drugi, chociaz przed chwilą dostał kare, po 30 min krzyku, że chce wyjśc już jest na dworze, a w domu cisza i matka zadowolona leży z gazetą. Ludzie zastanówcie się kto tu jest chory? Dzieciaki albo rodzice? :O:O Jeszcze jak dorosną to wam do dupy nakopią.. :O:O Ja mam żywy przykład w domu. Mam nadzieję, że juz niedługo nie będę musiała na to wszystko patrzeć 🖐️

Gość bezstresowo
bezstresowo nie znaczy niewlasciwie.Moja corka byla tak wychowywana-bez krzyku,bicia,tylko tlumaczenie i rozmowy. W tej chwili ma ponad 20lat i uwazam,ze jest bardzo dobrze wychowana i kulturalną osobą i nie jest to tylko moja opinia. Co do tego typu wychowania ,to trzeba miec duzo wiecej cierpliwosci i poswiecac dziecku znaczenie wiecej czasu niz robi to przecietny rodzic. No coz w naszym cudownym kraju zawsze latwiej dac w skore ,nakrzyczec,lub systematycznie stosowac coraz wymyslniejsze kary.

wychowanie stresowe nie oznacza że trzeba dziecko lać na miłość boską :O mnie nikt nie bił ale bezstresowo wychowywana nie byłam na pewno - wystarczyło TŁUMACZENIE + WYMAGANIE + KONSEKWENCJA w działaniu jakby mnie własne dziecko kopnęło to i bez bicia zapamiętałoby że nie wolno tego robić :D

Gość ło bosze same mądre

Gość jestem matką
Konsekwencja !!! to jest to

Gość po pierwsze to dobrze
gdyby się tu nie wypowiadały osoby które nie mają dzieci,bo co oni o temacie mogą wiedzieć? po drugie moje dziecko miało kilka razy schizy typu wrzeszczenie na całe gardło,bo coś było nie po jego myśli,konsekwencją zwyciężyłam i teraz nie mam już w tym temacie najmniejszych problemów i tak trzymać

Do \"po pierwsze to dobrze\" - wobec tego niech np. ksieza sie o seksie nie wypowiadaja, bo co oni moga o tym wiedziec :P Sorry, ale sa przypadki, ktore i mnie dotycza (niestety), mimo ze dziecka nie mam.