Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frapee

chrzciny w obrządku prawosławnym

Polecane posty

Gość frapee

Czy jest ktos, kto moglby mi pomoc i opisac po krotce jak wyglada ta ceremonia w cerkwi? Chodzi mi glownie o role chrzestnych, nie wiem czy sytuacja wyglada podobnie jak w kosciele? Bede bardzo wdzieczna za wszystkie rady :)

http://cerkiew.pl/faq/ask.php?offset=30&wyslij=111&szukaj=chrzest&typ=&typ2= proponuje przejrzec te stronke, porozmawiac z rodzicami dziecka, ewentualnie duchownym. Sam sakrament nie jest specjalnie skomplikowany, nalezy miec ze soba zaswiadczenie o przystapieniu do spowiedzi (chrzesni oczywiscie) w czasie obrzedu po prostu sie modlisz, dziecko trzymaja rodzice chrzestni na zmiane - duchowny mowi co i jak. Na pewno różni się od katolickiego choćby tym ze jesli odbywa sie przed 40 dniem od porodu to nie moze w nim uczestniczyc mama dziecka. Radze porozmawiac z rodzicami i duchowanym.

Gość frapee
Dziękuje za inf. Na pewno sprobuję w najblizszym czasie zasięgnac wszelkich niezbednych informacji, gdyz mam zostac matka chestna synka mojej siostry. Ona tez dopierdo uczy sie zasad nowej wiary, dlatego nie moze mi pomoc ;) Z tego co się dowiedziała po rozmowie z popem, może uczestniczyc w ceremoni, ze wzgledu na to, ze jest katoliczką, a poza tym, tak jak piszesz - na biezaco, w trakcie mszy mam byc o wszystkim informowana. Mam nadzieje, ze wszytsko bedzie okej i obejdzie się bez komplikacji. Pozdrawiam.