Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agula duzula

jak obliczyc zasiłek chorobowy w ciazy.

Polecane posty

Gość agula duzula

Wiem ze sumuje sie 12 miesiecy ostatnich i dzieli przez 12 i wychodzi podstawa brutto. Ale... Np aby obliczyc ze czerwiec to jezeli jestem na L4 od ok23.05.2007 i byłam na L4 końcem marca ,poczatkiem czerca, potem pracowałam i potem własnie w maju to te 12 miesięcy wstecz dla czerwca liczymy od maja 2007 do czerwca 2006 czy od lutego 2007 wstecz (bo w marcu było L4) Jest to dla mnie wazne bo rózna miałam płace wtedy (awans, zmiana stanowiska) i art.36 (Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267 ze zm.) ) mówi wyraźnie ze :podstawę zasiłku stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy." wg mnie powinni mliczyc od czerwca 2007 do maja 2006, a oni (pracodawca)licza wczesniej gdy były nizsze zarobki i podstawa wychodzi o wie;e nizsza niz mam teraz na umowie.Wkurzam sie bo czekałam z dzieckiem az beda lepsze pieniązki a teraz mam za swoje ,mogłam nie zwlekac. No i moze ktos wyjasni mi kwestie premi -dostawałam je ale ich nie wliczaja do podstawy a art.42ust.1 mówi ze "Premie, nagrody i inne składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy miesięczne wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego w kwocie wypłaconej pracownikowi za miesiące kalendarzowe, z których wynagrodzenie przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku. "Czy ja cos zle interpretuje. Plisss prosze o pomoc chce walczyc z marketem ale nie wiem czy mam racje.

Gość agula duzula
podnosze, moze któras z was sie orientuje ,ma juz w tej kwesti doswiadczenie,podpowiedzcie:-)

np jak masz chorbowe obliczasz pensje przez dnii w miesiacu wychodzi wynik ktory dodajesz i ci wychodzi

Gość w tej kwestii
a jeśli wcześniej chodziłam od czasu do czasu na zwolnienie?

włąśnie sama zgłupiałam.. jestem w ciąży w tym 10. sierpnia wypłacą mi 1 chorobowe, ale z tego co słyszałam premii do tego nie licza tylko podstawę, która mam na umowie. No chyba, że muszę ich dokształcić??? także prosze o pomoc osoby, które były w podobnej sytuacji:)

właśnie doczytałam gdzieś, że zależy to od regulaminu w pracy... no to kicha:(

Gość _d_
donna leng --> L4 liczy sie jako lata pracy nieskladkowe :)

u mnie było tak, że na chorobowe ( w ciąży ) poszłam w sierpniu, ale w czerwcu byłam na chorobowym z powodu rehabilitacji, a jeszcze wcześniej w kwietniu byłam poprostu chora (chyba to było zapalenie płuc :( ) i chorobowe w ciąży liczyli mi z 12 miesięcy poprzedzających kwiecień ponieważ jak mi powiedziano, pomiędzy zwolnieniami miałam okres krótszy niż 3 miesiące. gdybym poszła na zwolnienie we wrześniu dostałabym 300 zl chorobowego więcej - ja jednak nie wiedziałam o tych przepisach. ps raczej nawet bym się nie zdecydowała żeby iść później na zwolnienie ponieważ miałam bardzo szkodliwe warunki pracy :(

Gość agula duzula
dzieki za odp. a przedewszystkim Saricie-odp.wprost na moje pytanie.Czyli musze liczyc od marca 12 miesiecy wstecz :-( A macierzyński tez beda liczyc 12 miesiecy wstecz od marca czy 12 miesiecy wstecz od dnia porodu?

o ile dobrze kojarzę to od dnia porodu:) serdecznie pozdrawiam :)

Gość agula duzula
sarita tos mnie chociaz troszke pocieszyła:-)

Gość agula duzula
ale zaraz ,zaraz od porodu ,ale bedzie sie liczyła kwota brutto taka jaka mam na umowie ,czy to co mi wypłacali jako zasiłek chorobowy (czyli i tak mniejsza kaska i to duzo mniejsza :-( )