Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rteciowa

PROSZE O SZYBKA ODP W SPRAWIE RTĘCI-BŁAGAM!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość rteciowa

własnie moj mamejowaty maż rozbil termometr i rtec sie posypała po podłodze,a przeciez ona jest trujaca. i czy przypadkiem nie zaszkodzi ona nam i mojemu 7 miesiecznemu dziecku?błagam o odpis

Gość za mało co by wytruć rodzinę
jak nie zjecie to żyć będziecie sprzątnij to szybko i z głowy problem

Tzreba szybko \"pozbierać\" tą rtęć! Nie dotykajcie tego dłonią! Delikatnie na kartkę i najlepiej zasypać to siarką (np ta z zapałek) i do...kibelka. W żadnym przypadku nie może mieć z tym kontakt dziecko!!!

Gość onuca
http://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,183,Stłuczony%20termometr%20-%20zatrucie%20rtęcią jak nie wchodzi a dochodzi chcociaz do szukania w tym serwise to wpisać rtęć a następnie po prawej wybrać artykuł specjalista radzi...będzie o rtęci z termometru

Gość rteciowa
ojeju dzieki uspokoiłyscie mnie! niech Bóg wam w dzieciach wynagrodzi:):)

Gość onuca
Stłuczony termometr - zatrucie rtęcią DEFINICJA Mechaniczne uszkodzenie termometru rtęciowego i wylanie się rtęci na zewnątrz jest dość częstym problemem w praktyce pediatrycznej. Zdarzają się również przypadki spożycia przez dziecko kuleczek rtęci, wydobywającej się z rozbitego termometru. OBJAWY I PRZEBIEG Rtęć metaliczna, występująca w termometrach, nie jest trująca przy spożyciu doustnym. Nie wchłania się ona z przewodu pokarmowego i nie tworzy szkodliwych związków. W literaturze opisano nawet przypadek dziecka, które spożyło pół litra (czyli około 6 kg !!!) metalicznej rtęci i nie doznało żadnej szkody na zdrowiu. Toksyczna może być natomiast parująca rtęć metaliczna, jeżeli będzie wdychana do płuc. Nie wolno więc pozostawiać rozlanej rtęci w pomieszczeniu gdzie znajdują się ludzie. Przy wdychaniu par rtęci metalicznej początkowo pojawiają się bóle głowy i nudności, a następnie wymioty i biegunka. Po paru dniach może rozwinąć się zapalenie jamy ustnej. W moczu pojawia się białko, możliwe jest poważne uszkodzenie nerek. Potwierdzeniem zatrucia jest stwierdzenie wydalania zwiększonej ilości rtęci z moczem. WEZWIJ LEKARZA, GDY... Spożycie rtęci metalicznej z rozbitego termometru zasadniczo nie wymaga żadnego intensywnego leczenia, ani hospitalizacji. Konieczne jest jednak dokładne oczyszczenie pomieszczenia. Przy podejrzeniu rozlania się rtęci w różne szpary w podłodze, konieczna jest pomoc specjalistycznych służb chemicznych istniejących przy jednostkach straży pożarnej. Bezwzględnie zasięgnąć porady lekarskiej jeżeli dziecko ma jakiekolwiek dolegliwości (bezpośrednio po zatruciu lub parę dni później). LECZENIE DOMOWE Aby przyspieszyć eliminację rtęci z przewodu pokarmowego można podać doustnie węgiel lekarski i jeden z łagodnych środków przeczyszczających (Laktuloza, Duphalac, Forlax).

Gość spokojnie nie raz rozbil
mi sie termometr. Delikatnie pozbieraj, bez paniki!

uważaj bo rtęć jako jedyna ciecz przechodzi wgłąb skóry! nie dotykaj jej!

zbierz tą rtęć strzykawką i wynieś z domu,to nie rtęć jest trująca a jej opary

Gość za mało co by wytruć rodzinę
ej tylko nie w dzieciach proszę :P

Gość rteciowa
mam nadzieje ze wszystko pozbierane,bo bym go chyba zabila gdyby mi sie niunka rozchorowala. jeszcze raz dziekuje:):):)

Gość Rtęciówka.....
Proszę pomóżcie mi! kilka godzin temu ro0zbił mi sie termometr i kilka kawałeczków wylało się na podłoge... Chyba wszytsko wyzbierałam....TAK MI SIĘ WYDAJĘ.... Ale jest mi troche niedobrze .... nei wiem co mam robić.;(

Gość gość
a ja mam zamiar wpier rtec i zobaczymy czy mnie zabije 60 ibupromow nie dalo rady moze to

Gość gość
na ch*j podbijasz stary temat ??? :O

Gość gość
Przypadki chodzą po ludziach, pani idealna. Nie zdarzyło Ci się nigdy nic rozbić?