Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcialabym a boje sie

Zamieszkam z chłopakiem wkrótce i mam dylemat-tabletki-brać czy nie?

Polecane posty

Wiem że Wy mi na to pytanie nie odpowiecie, ale chce po prostu poprozmawiac z kimś kto miał podobny dylemat. Mam 21 lat, nigdy nie bralam tabletek, używamy prezerwatywy i globulek, ale uważamy tez żeby nie kochac się w dni płodne, teraz współzyjemy rzadko, ale kiedy zamieszkamy razem okazji nie bedzie brakować...Bardzo nie chcę teraz zajść w ciążę, ale tez obawiam się brania tabletek, kiedyś gin. powiedział mi że hormony w moim przypadku nie są wskazane (moja ciocia zmarła na raka piersi :(), nie było to jednak rozmowa o antykoncepcji, powiedział to tak "na marginesie" a ja wtedy o nic wiecej nie pytalam bo nie sadzilam ze kiedys bede rozwazac taka mozliwość...to bardzo dobry lekarz, na pewno porozmawiam z nim o moich watpliwościach ale tymczasem chcialabym sie poradzić Was, dziewczyn które mieszkaja ze swoimi mężczyznami i radzą sobie bez tabletek, plastrów etc. :)

Gość jmnKK
mieszkam z chlopakiem 3 lata.kochamy sie bez jakiegokolwiek zabezpieczenia. nie wpadlismy i nie mamy zamiaru :) wiec i ty zyj BEZ !! a najlepiej wyjdz za maz!!

wiesz BEz jakiegokolwiek zabezpieczenia na pewno sie nie zdecyduje :) być może na tyle znasz swój cykl ze jestes pena kiedy możecie to robic (chociaz 100% pewności nigdy nie ma), nie chcialabym Cie absolutnie urazić ale 3 lata bez zabezpieczenia i bez ciazy moze swiadczyc o jakichs problemach z plodnoscia :(

więc tak- możesz pogadać jeszcze raz z lekarzem, ja mialam w rodzinie jeden przypadek raka piersi, a przeciwwskazania (tak słyszałam) wyraźne są wtedy jak ta choroba wystepuje u wiekszości kobiet w linii prostej (babka-matka-siostra) albo możesz np. zastosować spirale dla kobiet ktore jeszcze nie rodziły, to jakas nowość albo możesz stosować NPR, tu najlepiej pomoże Ci koleżanka nGlka

Gość do moniak
mozesz cos wiecej powiedziec o spirali dla kobiet ktore jeszcze nie rodzily?

o spirali nie myslalam, nic na ten temat nie wiem, wiec postaram sie cos poczytac...ale nie przekonuje mnie ta metoda..tzn. to bylaby juz chyba ostatecznosc

Ja miałam kiedyś podobny problem, ale tabletki nie wchodziły w grę. Więc kiedy zamieszkaliśmy razem w dalszym ciągu stosowaliśmy prezerwatywę i nie kochaliśmy się w dni płodne. Przez te kilka dni z pewnością wytrzymacie :-) Teraz minęły ponad dwa lata, dojrzeliśmy do seksu w dni płodne (z prezerwatywą oczywiście) i w dni niepłodne bez zabezpieczenia :-) pozdrawiam

ja własnie jak zamieszkałam z chłopakiem zaczełam brać tabletki wczesniej 4lata gumki. I bardzo sobie chwale nie musze niczym się przejmowac i kiey che tos ie kocham. Moim zdaniem powinnas pogadac z lekarzem czy mozesz brać tabletki jesli tak to naprawde polecam to idaje konfort psychiczny i fizyczny.

No więc ja tobie powiem że zamieszkałam ze swoim partnerem i nie używaliśmy żadnych zabezpieczeń co w sumie było głupotą. Tylko stosunek przerywany, jednak lekarz poinformował mnie że taki przerywany nie jest wskazany ze względu na mężczyzne. No więc zakupiłam globułki pantex oval n i tylko to stosowałam. Później dowiedziałam się że nie potrzebnie się zabezpieczałam bo miałam cykle bezowulacyjne. Przez miesiąc czasu brałam antykoncepcję aby wywołać owulacje i teraz czekam właśnie aż owulka będzie żeby starać się o dzidzie:) To zależy od ciebie jaką decyzje podejmiesz. A jeżeli u ciebie w rodzinie w lini prostej miała kobieta raka tym bardziej przeciwskazane. Mnie się lekarz pytał czy mama iocia albo babcia raka miały.. Najpierw zrób badania o ile chcesz brać antykoncepcje a później zobaczysz sama jak twój organizm zareaguje. U mnie reagował na początku ok później była tragedia, duszności mdłości i zatykanie w klatce piersiowej..:(

powiem Ci tak, tabletek nie polecam... tzn czułam się dobrze, nawet bardzo dobrze, brałam tabletki przez 7 lat, z przerwami oczywiscie, pod kontrolą lekarza. ale przyszedł czas gdy zapragnęliśmy z mężem dzidziusia, odstawiłam tabletki i sie zaczęło: problemy z owulacją, nie pękające pęcherzyki, stresy ze juz tak zawsze będzie... teraz sie juz wszystko uregulowało i majstrujemy bobasa, może się uda :D no ale poweidziałam sobie ze juz nigdy nie bede brała tabletek. owszem sa wygodne ale co z tego... myslę, że jak bedziecie ostrożni ito prezerwatywa w zupełności wystarczy pzdr

szczerze to znajdziesz tu tyle samo przeciwniczek co i zwoleniczek tabletek wiec poprostu sama musisz zdecydowac! najlepiej pogadaj z lekarzem, z kolezankami jak oni to widzą. Powinnas tez z chlopakiem pogadac co on o tym mysli napewno Ci cos doradzi to ma byc wasz wspólna decyzja i on powinien pomóc Ci ją podjąc. A co do tabletek to wiadomo jak ktos bierze 7 lat to troche przesada...

wiecie, ja ni8e boje sie np. ze zajde w ciaze z prezerwatywa, jeśli ona nie peknie ani sie nie zsunie, ale przeraza mnie mysl ze cos takiego moze sie przydarzyc, a to w pewnym sensie odbiera radość...czy któraś z was ma "zamontowaną" ;) (ale to brzmi przerazajaco) spiralkę?

ja bralabym je przez rok, raczej nie dluzej, ale znam siebie i wiem, ze potem bede sie bardzo bala czy sobie nie zaszkodzilam :( moj mezczyzna jest absolutnie przeciwny tabletkom wlasnie ze wzgledu na ten przypadek w mojej rodzinie

Gość merika za siedmiu polan
spurala to dla kobiet które rodziły

tak ale ta wkladka gynefix moze byc takze stosowana u kobiet ktore nie rodzily z tego co wyczytalam:)

przecież mówie, ze nowośc na rynku- jest spirala dla nierodzących także

Gość merika za siedmiu polan
a ktos to miał juz bo wiecie nowości nowościami ale czy ktos to juz z Was sprawdził bo ja bym nie chciała byc królikiem doświadczalnym

Gość ja nie moooge
A nie lepiej zachowac wstrzemiezliwosc? Zycie na kocia lape, :O I co zamieszkasz z chlopakiem tylko dla seksu? Dziewczyno mimo wszystko radze poczekac z tym . I zrezygnowac ze wspolzycia przedmalzenskiego.

Lepiej nie stosować spirali jak się rodziło mówie ci to bo wiem jaki później jest płacz jak dzieci nie można mieć.

zamieszkam z nim po to zeby z nim byc, nie dla seksu, i nie bedziemy tego robic bez przerwy, zreszta to ze ze soba zamieszkamy to raczej z konieczności ( wyjezdzamy woiec trudno zebysmy mieszkali razem) slub planujemy (zareczylismy sie we wrzesniu) ale w ogole po co ja sie tlumacze?

nie wiedzialam ze takie moga byc skutki spirali, bede musiala o wszystko wypytac ginekologa, ale wiadomo nikt tak kobiecie nie doradzi jak druga kobieta:)

Gość sssaczek
www.npr.prolife.pl/metoda_podwojnego_wskazni ka.htm poczytaj:)

Gość Karusia1978
Spirali nie polecam Ci z własnego doświadczenia bo po jej założeniu miesiączki są dłuższe i o wiele bardziej bolesne a także pojawia się plamienie bądz niewielkie krwawienie w okresie okołoowulacyjnym(podczas jajeczkowania).Możesz rozważać pigułki z najniższym stężeniem hormonów takie jak np.jednofazowy LOGEST.Polecam ci rozważenie plastrów antykoncepcyjnych.Są to niewielkie plasterki które najlepiej przyklejać na ramieniu,Opakowanie(koszt ok.60zł)zawiera 3 sztuki i starcza na miesiąc tak jak opakowanie tabletek.Nie jest może tanie ale bardzo wygodne w użyciu ponieważ nie musisz pamiętać o łykaniu pigułek o stałej porze.Jeden plaster=jeden tydzien tak więc opakowanie starcza na 3 tygodnie a w czwartym tygodniu robisz przerwe podczas której dostajesz miesiączke.Proste prawda?Hormony nie przechodzą przez przewód pokarmowy tylko przenikaja przez skórę,nie powoduja tycia,zatrzymywania wody w organiżmie,obrzęków,zmian nastrojów i takich tam a wskaznik skuteczności wynosi99,99%.Acha i nie ma obawy że plaster odpadnie ci podczas kąpieli.Ja chodzę na basen i nigdy mi się to nie zdarzyło.Pozdrawiam.

up :) mam pytanie do dziewczyna które nie biora tab;letek, jesli bedziemy uzywac prezerwatywy i globulek i kochac sie w dni nieplodne to chyba moge byc spokojna? skoro tabletki w moim porzypadku to zly pomysl

Gość Kinga22
moim zdaniem powinnas brac pigułki ja tez mieszkałam z moim juz mezem 2 lata i narazie odpukac biore juz 3,5 roku bez wpadki po co masz sie stresowac....

Gość Kinga22
pozatym jesli chodzi o raka piersi przy pigułkach czesciej sie badasz i mozesz go wczesnie wykryc pozatym mozesz sobie zrobic badania dziedziczne czy masz wskazania w przyszłoasci miec raka ja takie robilam ale i tak juz niedługo odkładaM PIGUłKI NIE NA DZIECKO WOGóLE CHCE SOBIE ODPOCZAC.JAK sie okaze ze masz skołonnosci to nie powinnas absolutnie zazywac hormonów....poczytaj o tym w necie...

do autorki- mam zaprzyjaźnioną parę, mieszkaja ze sobą 2 lata i stoują gumki + globulki, przez cały czas, kochaja sie tez w dni płodne no i narazie słuzy im ta metoda :) mysle ze to dobre rozwiązanie

Gość żadna metoda nie daje
100% pewności...chyba że połaczysz dwie metody