Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gonia1987

RUCHY DZIDZI OK 27 TYG.PROSZĘ O POMOC!!!

Polecane posty

Gość Gonia1987

Drogie Mamusie i przyszłe Mamusie. Mam pytanie dotyczące po pierwsze morfologii a po drugie ruchów Dzidzi w 27 tyg ciąży. Zacznę od pierwszej sprawy. Otóż mam znacznie obniżony poziom limfocytów. - 16, 5 a norma to 25 - 40. RBC i HCT też jest obniżone, ale nie znacznie, a Neut i WBC lekko podwyższone. Lekarz mówi, że wyniki są dobre , ale i tak wolę się upewnić i zapytać czy wy też macie jakieś odchylenia od norm. A drugie pytanie - czy Dzidzia w 27 tyg powinna się ruszać cały czas? bo moja rusza się tylko rano i wieczorem, czasami w dzień gdy się położe, ale wcześniej ruszała się znacznie częściej, czy to jest związane z tym, że zmniejsza się dzidzi ilość miejsca w macicy? Jak ruszały się wasze dzidzie w tym okresie?? Może panikuje niepotrzebnie, ale kocham moj skarb nad życie i pragnę by wszystko było ok.aaaaa dodam, że byłam dziś u gina, ale nie miałam USG. mówi ,że wszystko jest ok, a serducho słyszałam.ALE mimo wszystko niepokoi mnie, że dzidzia rusza się za mało...

Gość Wczoraj już o to pytałas
po co znowu dzisiaj to samo !!.:O

Gość SanSan
a co powiedzial lekarz na twoje pytania? jezeli gin mowi ze jest ok to tak jest nie oczekuj ze dziecko bedzie ruszalo sie 24 godziny na dobe... jak sie martwisz licz ruchy

Domowy sposób na szybsze sprawdzenie, czy dziecko się rusza: Napij się szklanki mleka i połóż się spokojnie. Dziecko po tak dużej dawce energetycznego białka często zaczyna więcej się ruszać.

nie ma co panikować - jeśli dziecko się rusza, na pewno wszystko z nim ok... mnie lekarka powiedziała, że trzeba po prostu obserwować i gdyby nie było ruchów przez 5-6h, wtedy szybko do szpitala...

Gość Gonia1987
do chyba się powtarzasz to nie było wczoraj to raz, dwa mój topik dotyczył czego innego - nie morfologii i nie ruchów dzidzi. poza tym każdy ma prawo umieszczać topiki jakie chce i ile razy chce, a jak nie chcesz ich czytać to poprostu na nie nie wchodź. Pozostałym dziękuję, że staracie się mnie wesprzeć i uspokoić. To naprawdę bardzo ważne dla mnie.

Ja tez mam wrazenie ze od 2 dni moje malenstwo malo sie rusza...w zasadzie wcale, w wczesniej ruszała sie non stop...martwie sie tym, chociaż pewnie niepotrzebnie...zobaczymy jak to bedzie...w czwartek ide do lekarza...najwiecej sie ruszała wieczorem, jak sie klade spac,wiec zobaczymy... Dodam ze jestem w 26 tc

Gość Gonia1987
cukierkowa, zjedz parę kjostek czekoladki i połóż się na lewym boku. Ja tak zrobiłam i znów dzidzia zaczęła leciutko się ruszać:) Ale przeczytałam, że ok 26 tyg ruchy mogą być żadsze. dzidzia ma coraz mniej miejsca w macicy.mam jeszcze jedno pytanko - ile miałyście USG w ciąży i w któruych tygodniach??

Ja właśnie byłam dzisiaj na 11 - jestem w 38 tc, prawdopodobnie jeszcze nie ostatnie. Ale podobno nie wszystko jest ok, więc.... :( no, nie życzę nikomu konieczności tak częstych badań. W których tygodniach - w 7 (w szpitalu), 9 (prywatnie, zachcianka), 12 (w szpitalu, krawienie), 13 (obowiązkowe), 19 (w szpitalu, wysoka gorączka), 22 (obowiązkowe), 23 (dodatkowe - badanie serca dziecka przez specjalistę), 32 (obowiązkowe), 34 (obserwacja w kierunku hipotrofii), 36 (obserwacja) i 38 (obserwacja)...

Gość Gonia1987
Ja miałam dopiero 3.w 6, w 12, w 19. następne będę mieć dopiero w 32. teraz jestm w 28..boję się , że to za żadko, ale lekarz mowi, że tyle wystarczy.........no nie wiem...

Goniu, mysle, ze to normalne. Robi sie mniej miejsca w macicy. Ja tez od tygodnia odczuwam ruchy jakby mniej. Ale wlasciwie to wcale nie mniej tylko inaczej. Dziecko mniej kopie, a bardziej sie kreci, wierci i rozpycha. Przynajmniej moje. Tez jest bardziej ozywione rano i wieczorem. Czasem w ciagu dnia jesli siedze spokojnie. Dobrze ci dziewczyny napisaly - jak chodzisz i sie ruszasz, to dziecko sie kolysze w srodku i spi albo siedzi cicho. Nie ma powodu do zmartwienia dopoki codziennie jakies ruchy czujesz. Ja licze raz dziennie - jesli w ciagu godziny dolicze sie 10 ruchow (a zwykle zabiera mi to 5-15 min.), to wszystko w porzadku.

Gość Gonia1987
Lucyjka a ile razy robisz takie "pomiary" w ciągu dnia?

Pierwsze USG miałam jak się dowiedziałam o ciąży (w 8 tygodniu). Drugie mam za 2 tygodnie (to będzie 21 tydzień - tzw. USG połówkowe). I podejrzewam, że jak się nadal nic nie będzie działo (odpukać) to będę mieć jeszcze jedno, góóóóra dwa. Lekarz mi powiedział, że w całej prawidłowo przebiegającej ciąży to 4 USG to w sam raz. Ale np. ja mam wizyty co dwa tygodnie, i co dwa tygodnie robię badanie krwi (zawsze na coś innego) i może to z tego wynika. A jak czytam gdzieniegdzie to dziewczyny chodzą na kontrolę do ginekologa raz na miesiąc:o

Gość Gonia1987
ja mam kontrolę co 3 czasem co 2 tygodnie i o USG lekarz powiedział mi to samo. a jak twoja morfologia?

Ja jem czekoladę non sotp:) takie mam zachcianki na słodycze...i własnie wcinam czekoladę...mała się troche poruszała w brzuszku ale nie tak jak zwykle...ale ważne ze sie powierciła, to dobry znak... Ja do lekarza co 2 tyg. chodzę, bo tak mi L4 wypisuje...sporo miałam juz tych usg robionych...dla siebie, zebym wiedziała, ze wszystko jest ok... Mam nadzieje, ze jej dobrze w brzuszku...leżę też na lewym boku...lekarz mi to zalecił, bo dzidzia jest ułozona główką w górę jak narazie...no i mam strasznie twardy brzuch...biorę magnez i 2 razy dziennie buscopan rozkurczowy (coś jak nos-pa)... Zobaczymy jak to bedzie...

Ja biorę jeszcze raz dziennie kwas foliowy, dwa razy żelazo i dwa razy Falvit (zestaw witamin, jakby kto nie wiedział:) ). O magnezie mi nic nie mówił więc nie biorę, za to czekolady jem mnóstwo (nawet teraz:) ). Chciałam sobie brać wapno, ale w związku z tym, że piję niekontrolowane ilości mleka to powiedział, żeby nie ulepszać, bo zbyt szybko się utwardzą dziecku kości i będą problemy przy porodzie:o W ogóle mój doktor jest taki trochę staroświecki (w sumie ze 40 lat praktyki). Mówi, żeby się nie golić (bo krostki ropne się mogą robić), nie farbować włosów zbyt często (bo im mniej chemii tym lepiej), a nawet mówi, że smarowanie się kremami przeciw rozstępom nic nie da bo to dziedziczne i jak mają być to i tak będą hehe. Ale nie dałam się aż tak zwariować, mimo, że kupiłam wedle zaleceń bezzapachowe (w ogóle bez niczego co lubimy w kosmetykach) szare mydło do mycia miejsc intymnych:) PS: Gonia 1987: powiem szczerze, że wiem, że morfologia to badanie krwi, ale na tych fachowych nazwach to ja się w ogóle nie znam. Ufam doktorowi jak mówi, że w normie:) Natomiast jeśli chcesz znać jakiś konkretny wynik to napisz proszę o który Ci chodzi a Ci podam, bo mam akurat kartkę przed sobą. Które to jest? To są te erytrocyty, hemoglobina itd.?