Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Karamijja

Małe ciemiączko, 05cm x0,5cm Jakie perspektywy?

Polecane posty

Witam Mój synek urodził się z bardzo małym ciemiączkiem 0,5cm x0,5cm, byliśmy u specjalisty i on jak i lekarka w przychodni zakazali podawania wit. D. Czy w takim razie albo zarośnięcie szwów czaszkowych uniemożliwiające rozwój mózgu albo krzywica? Może ktoś miał podobną sytuację, jak się sprawy potoczyły? Będę wdzięczna za słowa otuchy. Prawdopodobnie takie małe ciemiączko to zbyt duże spożycie Ca (wapnia) w ciąży. Ja jako jaroszka jadłam głownie nabiał i przetwory mleczne. Mały rozwija się pięknie ale ciągle jesteśmy w strachu ....:( Pozdrawiam Karamijja

Gość bedzie dobrze
Nie panikuj juz . Nie podawaj tej witaminy D . Sluchaj lekarzy a nie ludzi na forum .Male ciemiaczka wcale nie zdarzaja sie tak rzadko . Usmiech i do malucha :D

Dr Piotr Albrecht na temat małego ciemiączka: Istotna jest nie tyle sama wielkość ciemiączka, ile tempo, w jakim powiększa się obwód głowy. Jeśli małe ciemię jest następstwem przedwczesnego zarastania szwów czaszkowych, to oczywiście konsekwencje mogą być istotne. Radziłbym jednak nie martwić się na wyrost, tylko zanim ciemię znacznie się zmniejszy, zrobić USG przezciemiączkowe, które pozwoli lekarzowi ocenić, czy nie ma przeszkód w rozwoju mózgu. Sam takie małe ciemiona widuję często i tylko wyjątkowo przyczyną jest jakaś choroba czy nieprawidłowość - z reguły to tylko uroda dziecka. Zasadą jest jednak w takich przypadkach zmniejszenie dawki witaminy D lub jej całkowite odstawienie

Dzięki za odpowiedzi. Wiem że jako matka jestem przewrażliwiona, ale nic nie mogę na to poradzić :D No tez tak wyczytałam, główka na razie przyrasta pięknie według tego samego centyla co masa ciała i wzrost. Jednak ciągle się martwię zmianami krzywicznymi jakie czekają mojego synka.

Mój syn tez miał takie małe ciemiączko ( pół na pół cm) i też nie podawałam wit. D , lekarz mnie nastraszył chyba w 7 miesiącu że zarasta i jak całkiem zarośnie to synek będzie matołkiem ( zacytowałam p. doktora) i................................ obecnie syn ma 11 lat , uczy się świetnie i krzywicy też nie ma ( nawet kręgosłup ma prosty) Więc nie ma się co martwić na zapas .Taka uroda.

Gość a gdzie robią
usg przezciemiączkowe?

moja córka ma ciemiączko 1 na 1 i tez zaczełam sie martwic pediatra zlecił pzyjmowanie wit d3 co drugi dzien

Gość margolcia54
O co w ogóle chodzi z tym ciemiączkiem?To takie ważne? A ja nie myślę o tym nawet.Wiem że moje dziecko ma 1 na 1,ale nie rozmawiałam na ten temat z pediatrą/

wazne, ważne, bo jak jest małe ciemiączko, to podaje sie wit d w zmniejszonej dawce, aby zbyt szybko nie zarastało z kolei małe ciemiączko może niekorzystnie wplywac na rozwój mózgu

margolcia wpisz w google małe ciemiączko to poczytasz sobie na ten temat

Gość magrolka54
Witam.Zarazki wpisałam właśnie i juz wszystko wiem.cholera to dlaczego lekarka nic nie mówi,właśnie na ostatniej wizycie zwiększyła wit.D.Jestem zmartwiona.

Gość czy nikt nie ma
problemów z małym ciemiaczkiem?

toscie mnie nastraszyly bo moj synus tez ma pol na pol, a pediatra nic nie mowila w szpitalu:O a czy twoj maluch nie mial dachowkowato nachodzacych na siebie kosci czaszki i niezrosnietego tylnego??? bo moj to w ogole ma za duza glowke ponoc:( no i nie miala baba problemow to zaczela szperac na forum...

Gość asia...........81
Hej dziewczyny bez histerii , ja tez sie zamartwialam bo corka tez ma male ciemiaczko, w szpitalu nic nie powiedzieli, pediatra nic, neurolog nic, dopiero pani na rehabilitacji sie przyczepila. Usg glowki ok, wit d3 dostaje po kropli co drugi dzien, najwazniejsze zeby mierzyc glowke czy rosnie, jesli tak to wszystko jest w pozadku, jesli przestaje rosnac to wtedy szybko do lekarza.

Gość neurolog
powinien chyba zauwazyc ze cos nie tak

Gość jukkka
moja corka tez ma male i mam odstawic wit d3, aleprzeciez jest w mleku sztucznym i tak

Gość usg przez ciemiączko
zwykle robią prywatnie neurolodzy, najlepiej zapytać neurologa

Gość AgniechaW
Moj syn mial 11 ciemie, podawalam mu wit D codziennie no i wszystko w porzo jest :-) Tu wazniejsze sa szwy czaszkowe.... czy sie czaszka za szybko nie zrasta

Gość ciazosfera
Hej, ja już wiem, że mój maluszek jest zdrowy - wyniki badań ma w normie. Ale naszukałam się specjalisty, bo w CZD terminy sa odległe jak droga na księżyc :/ Wrzucam link - tam opisałam i kontakt do specjality od ciemiączek (w Warszawie) i przebieg wizyty i przygotowania do niej. http://ciazosfera.blogspot.com/2013/04/zarastajace-ciemiaczko-specjalista-w.html