Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o mamo mamo

CO ZAWIERA JOD??WIE KTOŚ ??CEBULA GO MA??

Polecane posty

Gość o mamo mamo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czytałam, że rodzynki, rzeżucha, sałata,ogólnie warzywa o ile rosły na glebie bogatej w jod. No ale na pewno jest go dużo w rybach morskich no i w soli, która od kilku lat obowiązkowo jest jodowana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bonny
glony morskie - mogą być w tabletkach spirulina i chlorella. Nie wolno jeść kapustnych, bo utrudniają przyswajanie jodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krupeczka
Do bonny - Kapustne tylko surowe są niekorzystne, ale po obróbce termicznej już nie ;-) Hinter - do soli jest dodawany jod nienaturalny i nie jest to zdrowe. Poza tym jeżeli dodaje się sól do gotowania, to jod w podwyższonej temperaturze ginie i pozostaje tylko sól bez jodu :-( Pasty do zębów z fluorem też pozbawiają organizm jodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jod to się raczej wdycha trudno go znaleźć w pokarmie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Krupeczka
Vena00 - może najpierw poczytaj trochę na temat jodu, a potem się wypowiadaj. Źródłami jodu są: Flądra - 190 mcg, Kawior - 130 mcg, Dorsz - 120 mcg, Sardynki - 99 mcg, Wino białe - 70 mcg, Marchew karotka - 61 mcg, Tuńczyk - 53 mcg, Wino czerwone - 50 mcg, Makrela wędzona - 44 mcg, Łosoś - 40 mcg, Ser biały - 40 mcg, Śledź - 30 mcg, Soki owocowe i warzywne - 30-40 mcg, Pieczarki - 18 mcg, Brokuły - 15 mcg, Szpinak - 11 mcg, Jajko - 10 mcg, Mleko - 6 mcg i wiele jeszcze innych. Można zapytać wujka googla i będzie tego znacznie więcej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×