Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam

USG NT

Polecane posty

Gość pytam

dziewczyny jestem w 12 tc w piatek mam mieć robione usg nt, powiedzcie prosze jak wyglada to badanie, czy długo trwa i czy jest to usg brzuszne czy dopochwowe. Acha i jak mozecie to napiscie ile płaciłyście. Dziękuje:)

Gość bziczek
wygląda jak każde "normalne" badanie usg w ciąży. Wykonuje sie przez powłoki brzuszne, chociaż u mnie mała odkręciła sie tak, że lekarz musiał robic dowcipne. W Wawie placiłam 200 zł z nagraniem. Dla mnie to było pierwsze niesamowite przeżycie, zobaczylam już dziecko podobne do istoty ludziej, mialo rączki, nóżki, kręgosłup wyglądający jak sznur paciorków, robiło fikołki i wywijało nóżkami.

Mi lekarz robił USG dopochwowe aż do 22 tygodnia ciąży, więc także USG NT było wykonywane w ten sposób. Jest troszkę dłuższe, bo jest więcej oglądania i mierzenia. Może być 2D lub 3D. U mnie w przychodni kosztuje 80 zł za 2D, 120 zł za 3D + 10 zł za nagranie płyty.

Gość pytam
dzieki dziewczyny,. ale nie wiem czy my sie odbrze zrozumiałyśmy. Nie chodzi mi o USG 3D czy 4D tylko o usg nt- badanie genetyczne płodu, któe robi się od 11 do 14 tc. Dziwię się tak bo mój lekarz(wrocław) bierze za to badanie 350 zł

a masz wskazanie do zrobienia tego USG ? czy poprostu chcesz - bo wtedy ta kwota jest uzasadniona

Gość pytam
chcę

więc niech Cie ta kwota nie dziwi gdyby na zwykłym usg była np zwiekszona przeziornosc karkowa badz byłabyś w wieku podwyzszonego ryzyka tj powyzej 35 roku zycia ... to badanie byłoby napewno tansze .....ale jezeli poprostu \"chcesz\"- jak to KROTKO opisałaś .......to .....sama widzisz spora sumka życze zdrowej dzidzi :)

Nie wiem skąd ta \"spora sumka\", bo to jest zwykłe usg, na którym obserwuje się właśnie fałd karkowy. U mnie było to robione dopochwolo i płaciłam 70 zł.

Ja miałam robione dopochwowo, potwierdzam, to zwykłe usg tylko musi być zrobione na bardzo dobrym sprzęcie, a nt to jeden z parametrów badanych podczas usg a nie \"typ usg\". płaciłam w wawie 200 zł. uważam że 350 to chyba za dużo?

Gość pytam
dzięki za informacje:)

Chyba dobrze się zrozumiałyśmy :). USG NT, czyli genetyczne, wykonywane w ok. 13 tyg ciąży, polega na dokładnym zmierzeniu dzieciaczka i jego \"parametrów\", co pozwala na wykluczenie ze znacznym prawdopodobieństwem chorób genetycznych. Lekarz do pomiarów używa USG 2-wymiarowego, ale możesz sobie zażyczyć także filmu 3-wymiarowego na pamiątkę (taka opcja jest droższa - ceny podałam powyżej). Nie wiem, dlaczego \"twoje\" USG miałoby być takie drogie. Ja jestem także z Wrocławia, chodzę do prywatnego ginka (Corfamed) i jak Ci pisałam: za to USG (full wypas, 3D, z nagraniem płyty) zapłaciłam 130 zł. Nie miałam jakiś specjalnych wskazań, po prostu w Corfamedzie USG NT robią każdej pacjentce.

W piątek tez będę miała badanie usg genetyczne i razem z dwukrotnym pobraniem krwi oraz konsultacją zapłacę 230 zł - to jest cena nieinwazyjnych badań prenatalnych w Poradni Genetycznej w Szczecinie.