Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość suzinka 25

badanie na krew, musze byc na czczo czy moge pic wode?

Polecane posty

Gość suzinka 25

Jak to jest?bo mam badania na 9 nie wytrzymam tyle bez wody:o

Gość uppppppppppppppppp
kurcze dodam (bo troche dziwna jestes...) ze woda to woda a nie fanta czy herbatka z cukrem :-P

Gość nie prawda nic się nie powinno
pić, nawet wody

Gość a możesz podać
można pić przegotowaną,ostudzoną wiec nie chrzancie

nie wolno nawet wody, w niektórych badaniach. Chociazby na krzepnięcie krwi bo to rozrzedza krew. Zreszta wszystkie normy sa dla badań porannych po tzw dobrze przespanej nocy, na czczo czyli 12 godzin od ostatniego posiłku i spożycia płynów też. Chcesz mieć wiarygodne wyniki, idź na badania bez niczego.

Gość buhehehehehheehhe
a nie lepiej mineralna niz przegotowana kranowe??

mineralna zawiera różnego rodzaju minerały... Odradzałabym zupełnie zwłaszcza w przypadku badań jonogramowych

Gość buhehehehehheehhe
a jak sie odwodni to badanie stezenia jonow rowniez nie bedzie wiarygodne... poza tym - jak czesto sie to robi? ona pyta pewnie o zwykla morfologie

Gość suzinka 25
no to ma byc zwykla morfologia, badania ogolne

nie że się odwodni. Nie rozumiesz dla jakich warunków są opracowywane normy. Właśnie dla badania porannego, na czczo i bez wody. Zrobienie badań np po południu już nie jest tak wiarygodne jak rano, różnica nire jest duża, ale w przypadków wyników na granicy bardzo znacząca....

Gość witam serdecznie
zapewniam ,że możesz sięgnąc po parę łyków przegotowanej wody:)

Gość ajaiaiai
Chrzanicie aż sie dymi. Oczywiście że pić można, zwłaszcza przed rutynową morfologią!!!!

przed morfologia jako taką nie szkodzi to aż tak bardzo, ale nie przed innymi badaniami. Spędziłam w laboratorium analitycznym dwa tygodnie na praktych, poznając zasady oznaczeń i przepisy. Najbardziej wiarygodne wyniki są właśnie przy takim przygotowaniu pacjenta jak pisałam, ale to jest wasza sprawa co robicie. Pytała więc odpowiedziałam, że najlepiej nie powinna i tego się trzymam

Gość witam serdecznie
zapewniam kolejny raz :możesz się napić-nie słuchaj steku bzdetów przeciwniczek -jestem lekarzem i akurat wypicie paru łyków przegotowanej wody nie będzie !!!miec wpływu na wynik morfologii:)

Gość suzinka 25
Dziękuje bardzo🌼

Gość gość
dlaczego tylko jesteście tacy wstrętni? zamiast odpowiedzieć normalnie, to pytacie czy jest idiotką? sami jesteście idiotami w takim razie!

Gość z neta
Dokładnie ! Polacy zmieńcie się ! Na lepsze,,,

Gość gość
trzeba piC!!!! zeby krew nie była zbyt gęsta

Gość gość
Wydaje mi się że spokojnie można napić się wody - ale takiej bez żadnych dodatków i ulepszaczy:) https://od-natury.pl/

Gość ona 35 lat
akurat kobiety ciężarne nie podlegają takim zasadom, gdyż zwykle większość badań (poza glukozą na czczo) mogą wykonywać po lekkim posiłku i mogą pić. Ponieważ odczuwają rano mdłości i muszą regularnie jesc****ić ze względu na dziecko. W przypadku zwyklych pacjentów powinno się być całkowicie na czczo i nie pić przed badaniem ani nawet nie żuć gumy. Robiłam badania bardzo wiele razy i regularnie więc mówię to co mówili mi lekarze i pielęgniarki zabiegowe. pracuję w farmacji więc też jakieś pojęcie mam.

Gość gość
Wodę można wypić, nie wolno pić na pweno napojów słodzonych czy kawy lub herbaty.

Gość gość
Nie tylko można, ale nawet należy się napić przed pobraniem krwi, aby krew nie była zbyt gęsta. U mojego dziecka, które nic nie chciało wypić przed badaniem, nie dało się oznaczyć płytek krwi, bo krew była zbyt gęsta i się plytki pozlepialy.