Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EMMA 22

Przewóz zwierząt

Polecane posty

Planuję wyjazd do pracy za granicę, Holandia, Szwecja lub UK. Mam jednak mały dylemat ponieważ jestem bardzo emocjonalnie związana z gryzoniem (szynszyla) i nie chciałabym go zostawić w Polsce. Przypuszczam też że pupil umiliłby mi życie w obcym kraju. Jednak nie wiem jak wygląda procedura przewozu gryzoni. W necie piszą o paszportach dla psów, kotów i fretki. Nic więcej. Nie wiem czy gryzonie też obejmuje ustawa o paszporcie czy tylko wystarczą badania weterynaryjne. Może ktoś zna temat i może mi pomóc jak wygląda przewóz własnym samochodem z pupilem np. do Holandii bądź samolotem np do UK? Dodam że pupil waży ok 1 kg.

Gość zoneczkaaaaa
Bedziesz miala problem. UK jest bardzo uczulony na zwierzyne z kontynentu. Z doswiadczenia polecam przejazd autokarem a wczesniej wizyte u weterynarza ktory przepisze srodki usypiajace zwierze na czas podrozy. Wiem ze ktos tak przewozil kota do uk i sie udalo.

Gość Mr.Covalsky
1. W pierwszej kolejności muszą zostać zidentyfikowane za pomocą mikroczipu, zgodnego z wymogami normy ISO 1784 lub Aneksu A do normy ISO 11785 (w przypadku, gdy mikroczip nie spełnia wymagań żadnej z ww. norm, właściciel zwierzęcia lub osoba za nie odpowiedzialna w imieniu właściciela, musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakiejkolwiek kontroli, tzn. musi dysponować czytnikiem). 2. Następnie zwierzę musi zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie. 3. Po upływie przynajmniej 1 miesiąca po szczepieniu, należy pobrać krew od zwierzęcia i przesłać do badania w kierunku efektywności ww. szczepienia do zatwierdzonego przez Unię Europejską laboratorium – lista zatwierdzonych laboratoriów jest zamieszczona w Decyzji Komisji 2004/693/WE (zatwierdzonym laboratorium na terenie Polski jest Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy - Zakład Wirusologii, Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy, www.piwet.pulawy.pl ). Rejestry lekarzy upoważnionych do pobierania próbek krwi od psów, kotów i fretek do wykonania badań w kierunku efektywności szczepienia przeciwko wściekliźnie prowadzą właściwe terytorialnie okręgowe rady lekarsko-weterynaryjne. Listy ww. lekarzy są dostępne na stronie internetowej Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej pod adresem www.vetpol.org.pl 4. Zwierzę może wjechać na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy od uzyskania pozytywnego wyniku ww. badania (tzn. miano przeciwciał w surowicy musi wynosić co najmniej 0,5 IU/ml) 5. Po uzyskaniu wyniku powyższego badania należy udać się do lekarza weterynarii upoważnionego do wystawiania paszportów dla zwierząt towarzyszących (lista lekarzy wyznaczonych znajduje się na stronie internetowej: www.vetpol.org.pl) w celu wprowadzenia informacji o wszystkich ww. czynnościach do paszportu zwierzęcia. 6. Dodatkowo na 24-48 godzin przed wyjazdem, zwierzę musi zostać odrobaczone i poddane profilaktyce przeciwkleszczowej - te czynności również muszą zostać potwierdzone w paszporcie zwierzęcia. 7. Zwierzę może wjechać na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej jedynie zatwierdzoną przez DEFRA trasą i korzystając z usług zatwierdzonego przewoźnika (lista zatwierdzonych tras wjazdu i autoryzowanych przewoźników dostępna jest dostępna na stronie internetowej www.defra.gov.uk). Uwaga Aby zwierzę zostało wpuszczone na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej musi być bezwzględnie zachowana kolejność powyższych działań. W przypadku, gdy zwierzę zostało najpierw zaszczepione przeciwko wściekliźnie a potem zidentyfikowane (mikroczip), szczepienie przeciwko wściekliźnie powinno zostać powtórzone po zaczipowaniu zwierzęcia, jednakże ze względów zdrowotnych, nie wcześniej niż w 21 dni po ostatnim szczepieniu. Przemieszczanie z Polski na terytorium Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej psów, kotów i fretek w wieku poniżej trzech miesięcy, nieszczepionych przeciwko wściekliźnie jest niedozwolone.

Mr.Covalsky dziękuję za szczegółowy opis ale dotyczy on przewozu psów, kotów i fretek. Nie ma mowy nic o przewozie małych zwierząt. Czytałam na innym forum - wklejam cytat wypowiedzi \"słuchajcie sprawa się wyjaśniła w końcu dodzwonilam się do pewnej kobiety zajmującej się sprawami szynszyli (o ile tak to można nazwać ) w warszawskim inspektoracie weterynaryjnym, sprawdziła wszystkie obecne wymagania Anglii dotyczące przewozu szynszyli i okazało się, że nie muszę mieć nic mam nadzieję, że moja przygoda z walką o informację przyda się równiez wam tak więc, bez obaw możecie przewozić i wwozić swoje maluchy do innych państw, nawet do tak rygorystycznego jakim jest całe UK, pozdrawiam wszystkich\" Czy to prawda? Nie potrzebne są żadne chipy, paszporty i badania?

Gość chyba zartujesz
napewno cie nie wpuszcza na terytorium UK.Jak Ty to sobie wyobrazasz?????wjechac ze zwierzakiem bez niczego?Z niebadanym???? Tu w UK sa bardzo zaostrzone przepisy.Pozatym jesli fretka to i szynszyla,krolik ,chomik itp...

Gość swinkowy problemik
tez czytalam ze wszystkie badania musza miec tylko psy, koty i fretki. ja mam 2 swinki morskie i chce z uk wyjechac. chyba nie bedzie z tym zadnego problemu? nie wiem jeszcze czy promem czy eurotunelem, ale na pewno wlasnym autem:) czy ktos wywozil swinki?

Gość gość
Znacie jakąś firmę, która zajmuje się transportem zwierząt?

Gość gość
Bardzo dobrą firmą, która zajmuje się przewozem zwierząt jest www.brt-transport.pl Oferują transport zwierząt hodowlanych w kraju oraz zagranicą. Zapewniają zwierzętom bardzo dobre warunki, więc polecam ich wam.