Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracownikkkk

L4 i inne świadczenia

Polecane posty

Gość pracownikkkk

Proszę o odpowiedź: przeglądnęłam wszystkie tematy o L4 ale nie znalazłam odpowiedzi... więc pytam... Będąc w ciąży kiedy najwcześniej mogę iść na L4? jak już się skończą te 182 dni to co potem? rehabilitacyjne? jak to wygląda? a dwa tygodnie przed terminem już macierzyński? dzięki za odpowiedź dodam że mam ciężkie warunki pracy

Gość no chyba od razu juz

Gość blondi z wawyy
a ja mam podobne pytanie: czy majac l4 musze siedziec w domu? czy jak pracodawca zobaczy mnie np. na zakupach moze mnie zwolnic?

to zależy co masz naL4 zaznaczone jak możesz chodzić to ok a jak masz leżeć to nie wolno ci wychodzić ale takie że masz leżec to jest tylko w zagrożeniach ciąży ja jestem na L4 od marca i normalnie wychodziłam

Gość oollga
na l4 możesz iść od razu... ale dopiero od 4 miesiąca ciąży pracodawca nie może cię zwolnić. Co do zakupów - to zależy co masz na tym l4 zaznaczone: jeśli chory może chodzić to nic ci nie grozi. Jeśli chory musi leżeć to są schody

Gość jasne i oczywiste
moze cie zwolnic dyscyplinarnie i dodatkowo zapłacisz kare dla zusu

Gość pracownikkk
dziekuje za odpowiedz :) a co sie dzieje jak wyczerpie sie l4? co potem?

Gość jasne i oczywiste
myszka a co ci było ze byłas na L4?

Gość pracownikkk
a znacie takie przypadki zwolnien dyscyplinarnych na l4?

Gość oollga
l4 możesz ciągnąć do porodu a potem przysluguje ci macierzyński

Gość jasne i oczywiste
myszka nie boisz sie ze urodzisz dziecko z głowa jak monitor?ty robisz cos innego niz pisanie na kafe?

Gość agsuaiaa
to jak to jest z tymi zwolnieniami? od 4 miesiaca czy juz od poczatku ciazy nie mozna zwalniac?

z tego co wiem jak minie 182dni zwolnienia to na jakiś miesiąc wczesniej trzeba złożyć w ZUSie podanie o zasiłek rechabilitacyjny z kartą przebiegu ciąży ale to musisz sie dokładnie dowiedziec

Gość agsuaiaa
l4 przeciez trwa tylko max 182 dni wiec nie mozna ciagnac do porodu skoro wzielo sie go na poczatku ciazy

Gość jasne i oczywiste
myszka wzieła sobie l4 by moc pisac na kafe i uczyc innych jak oszukac pracodawce i zus

Gość jasne i oczywiste
mozna zwolnic przed upłewm 3 miesiaca jestes w błedzie mycha

Gość dzieki takim jak mysza
inne kobiety nie moga dostac pracy bo mimo tego ze nic jej nie dolega siedzi na chorobowym od pol roku wredny pasozyt

Gość dobra pomaranczowaaa
te wredne pomaranczowe to pewnie wieczne bezrobotne ze tak gadaja do znudzenia na kazdym forum o L4

a ja mam super prace.. nie oddam jej nikomu.. zadnej wrednej pomaranczy co siedzi na bezrobociu... najwyzej mozesz pojsc za mnie na zastepstwo ;) a na L4 pojde juz na poczatku.. zebyscie mogly se dorobic...

myszko te strony krapkowickie cos sie nei otwieraja

Gość dzieki takim jak mysza
hahahahahahahahahah

zasilek chorobowyJoanna, 01-07-2007 11:35 Zgadza sie i dlatego jesli przebywa sie na zwolnieniu w ciazy dluzej niz pol roku nalezy zlozyc odpowiedni wniosek do ZUS o przedluzenie swiadczen. Formularz taki otrzymalam u mnie w pracy w kadrach, jedna czesc wypelnila kadrowa, druga czesc lekarz, nastepnie panie z kadr wyslaly to do ZUS http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/przed-ciaza/ciaza-na-zwolnieniu,1906_7761.htm

Gość dzieki myszka za linki

jak jest z nimi problem to kopijuje Kobieta w ciąży chroniona Od kiedy kobieta w ciąży jest chroniona prawem w pracy? Chodzi mi o to że pracodawca nie może jej zwolnić? Od momentu przedstawienia zaświadczenia pracodawcy, czy od momentu poczęcia dziecka? W myśl art. 177 KP pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w czasie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. Zakaz ten nie dotyczy pracownic będących na okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. Paragraf 3 tego artykułu przewiduje też, że umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Stosowanie tych przepisów ochronnych jest obowiązkiem pracodawcy, niezależnym od żądania pracownicy, ale pracodawca musi wiedzieć o zdarzeniach uzasadniających stosowanie powyższych przepisów, czyli o fakcie ciąży. Nie istnieje prawny obowiązek powiadamiania pracodawcy o zajściu w ciążę, a jedynie, na podstawie art. 185 KP, obowiązek potwierdzenia stanu ciąży zaświadczeniem lekarskim. W myśl jednak orzecznictwa SN, aby pracownica mogła się skutecznie powoływać na przepisy zapewniające jej ochronę stosunku pracy, musi zawiadomić o ciąży pracodawcę, a w razie zakwestionowania tego stanu przez pracodawcę – musi złożyć zaświadczenie lekarskie.Pomimo możliwości skutecznego powoływania się na powyższe przepisy dopiero od zawiadomienia pracodawcy o ciąży, ochrona rozciąga się na cały okres ciąży. :)