Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panikara121

ciaza przy braku jajowodow?

Polecane posty

Gość panikara121

Dziewczyny, może panikuje, ale miałam dwie ciąże poazmaciczne w efekcie usunięto mi obydwa jajowody. Mam dwoke wspanialych synów. Ostatnio mam dziwne objawy tak jak bym znów była w ciąży. Do gina ide we czwartek bo wcześniej nie mogę i panikuje. Boje się że znow mnie spotka to samo albo że może jestem w normalnej ciąży. Przecież przy braku jajowodów nie można zajś w ciąże a może się mylę? Sama już nie wiem, boję się.

zapłodnienie zachodzi właśnie w jajowodzie wieć jeśli ich w ogóle nie masz to ciąza jest niemożliwe

Gość nieprawda ze ciaza
powstaje w jajowodzie. owszem,ale pozamaciczna. mozesz byc w ciazy, byly przypadki,ze w ciazy mozna bylo zajsc nawet poza ukladem rozrodczym,czyli gdzies w brzuchu. idz do lekarza,

nie mowie że w jajowodzie powstaje ciąza tylko że tam dochodzi do zapłodnienia

CIĄŻA POZAMACICZNA Ciąża pozamaciczna jest następstwem zagnieżdżenia się zapłodnionego jaja płodowego poza jamą macicy, np. w jajniku, jajowodzie lub w wolnej jamie brzusznej. Przyczyną pozamacicznego zagnieżdżenia się jaja płodowego jest niemożność obrania przez nie właściwej drogi z powodu anatomicznych wad rozwojowych, np. ślepe uchyłki, czy zwężenia jajowodu, zrosty nabyte na skutek zmian zapalnych lub też w wyniku zabiegów chirurgicznych. Przyczyną mogą być też zaburzenia funkcjonalne jajowodu lub strzępków jajowodów, powstałe na skutek zaburzeń hormonalnych oraz czynniki natury psychicznej. Na skutek braku odpowiedniego miejsca dla rozwoju jaja płodowego pozamaciczna ciąża ulega samoistnemu przerwaniu - na skutek uszkodzenia samego jaja płodowego, czy poprzez poronienie jajowodowe, bańkowe lub pęknięcie jajowodu. Rozpoznanie opiera się na braku miesiączki oraz rozpulchnieniu macicy, utrzymujących się nieregularnych krwawieniach, stwierdzeniu guza w obrębie jajników lub jamy brzusznej, czy stwierdzeniu pozamacicznego krwiaka. Jeżeli jeszcze nie nastąpiło poronienie, odczyn ciążowy jest dodatni (wykazany przez test ciążowy - ciąża). Zwykle ciąża kończy się pod koniec 2. miesiąca. Niebezpieczeństwo ciąży pozamacicznej polega na większym lub mniejszym krwotoku do jamy brzusznej, który może zagrażać życiu - dlatego bardzo ważne jest wczesne rozpoznanie.

Gość panikara121
Dziewczyny - dziękuje za Wasze wypowiedzi. jestem dorosła, mam 35 lat a panikuje jak dzieciak. Boje sie że znów moge miec pozamaciczną albo ze bede w normalnej ciaży. Ja zaraz ogłupieje, nie wyobrażam sobie nastepnej operacji albo ciazy. Bo nastepnego dziecka tez już nie planuję. Do lekarza ide ale musze wytrzymac do czwartku o ile dożyję

Gość panikara121
blu berry -> dziekuje, bylo potrzebne zeby ktos otworzyl mi oczy i "zlikwidowal" polowe strachu. Niby wiem ze nie mozna zajsc w normalna ciaze ale póki mi ktos nie wykrzyczy od matolow nie uwierze. moze to smieszne ale poprosze o jeszcze..