Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Może głupia ale wiedzieć chcę

Ile tak naprawdę trwa rozwój płodu? Jak liczyć tygodnie ciąży?

Polecane posty

Pytanie moze głupie, ale odpowiedzcie proszę. Ostatni termin miesiączki miałam 31 maja. Ciąża liczona od tego czasu powinna więc mieć 9... dziesiąty tydzień powinien się zaczynać, tak? Ale ja wiem, że ta ciąża naprawdę jest młodsza o jakieś trzy tygodnie, więc tak naprawdę dziecko ma teraz jakieś 7 tygodnie (tak twierdzi też lekarz). I pytania: Ile trwa ciąża liczona od ostatniej miesiączki a ile od poczęcia (rzeczywisty czas rozwoju dziecka w łonie matki)? 40 tygodni, 38? W którym jestem "oficjalnie" tygodniu ciąży? Jak mam podawać wiek ciąży? Wg ostatniej miesiączki, czy wg. tego jaka jest rzeczywista wielkość i stopień rozwoju dziecka? Jestem w 10 czy 7tc? Kiedy mniej więcej urodzę? Liczyłam wg. kalendarzy dostepnych w necie i raz wychodzi mi 7, raz 12 marca (cykle średnio 32 dniowe)...

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
urodzisz 7 marca

Dzięki Paulka. Czyli bez względu na to, jaki jest rzeczywisty wiek dziecka, wiek ciąży podaje się umownie od daty ostatniej miesiączki i od tej daty licząc, ciąża ma 40 tygodni?

Czyli zaczyna mi się teraz 10tc, tak?

Hmm... w ósmym? Chyba muszę się cofnąć do podstawówki. :D

Mi wychodzi dziesiąty (cały czerwiec, cały lipiec i kawałek sierpnia)

Rozumiem. Czyli jeszcze raz. Czas ciąży liczę od daty ostatniej miesiączki (wg. tego podaje się wiek ciąży) i tak liczona ciąża trwa 40 tygodni? Załapałam? ;)

Dzięki, dziewczyny. niuuuuniaaaaa, ten kalendarz jest super, dzięki. Pozdrawiam.

No dobrze, ale licząc od 31 maja do... niech będzie 7 marca to nie jest 40 tygodni, tylko 37... Gdzie te trzy tygodnie? Czy ja za bardzo kombinuję? ;)

Pełne 37 tygodni. Więc skąd 40?

Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Skoro poród powinien nastąpić ok. 40 tygodnia ciąży, licząc od dnia ostatniej miesiączki, to dlaczego wg. kalendarza ciąży mój termin porodu przypada na początek 38 tygodnia ciąży?

Gość -ala-
jak na poczatek 38 tygodnia? 8 marca bedzie 40 skonczonych tygodni liczac od 31 maja mi skonczony 38 tydzien wypad na 14 lutego doklanie , wiec nie wiem jak tobie na 7 marca :-o ile wogole masz lat?

Gość niuuuuniaaaaa
jak ja Tobie liczyłam dokladnie 40 tyg to termin mi wyszedł na 5 marca :P policz sobie jeszcze raz licząc 31 maja jako pierwszy dzien ciąży i wyjdzie 40 tyg jeśli liczy się od poczęcia to wtedy ok38 tygodni ale dokladnej daty poczęcia raczej nie będziesz znac bo to moglo byc różnie jakas infekcja czy cos i mogło się przesunąć albo byc dzien wczesniej ... dlatego zawsze liczy sie od ostatniej miesiączki a i tak rzadko która kobieta rodzi akurat w wyznaczonym dniu urodzin czasem to wczesniej dwa dni czasem pare dni pozniej a czasem akurat różnie to bywa natura sama wie kiedy bedzie najlepiej pozdrawiam i zyczę zdrówka dla Cieie i twojego dzidziusia:)

He, he, macie rację :) A lat mam dużo, tylko liczyć nie umiem :P Dzięki.

Gość niuuuuniaaaaa
ja na tą stronke co ci podałam wchodze co jaki czas ;p i sprawdza ile jeszcze zostalo jak długo juz mam dzidzie w brzuszku itd :P

Gość forum11
hej ja kochałam sie z chlopakiem 10czerwca bez zabezpieczenia i zaszłam w ciaze dzis mamy 11.03 i nic sie nie dzieje;/ kiedy urodze?? wg miesiaczki to juz43tydzien..

Gość ;ljmhknujn
porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym ciąże, co masz robic