Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ginuwine

coca cola

Polecane posty

Gość Ginuwine

dziewczyny pomocy nie moge oduczyc sie pic coli w ciazy.. przez pierwsze 10, 15 tygodni jakos sie powstrzymywalam i nie pilam. A teraz jestem w 31 tygodniu i codziennie musze puszke wypic... w jaki sposob moze to zaszkodzic maluchowi? wiem ze zaraz mnie tu wyzwiecie ale ja naprawde nie moge sie oprzec... :( :(

Gość Ginuwine
ale dzidziusiowi nie zaszkodzi? nie bedzie mial np mniejszej wagi urodzeniowej?

Cola to rozcieńczony roztwór kwasu fosforowego (z dodatkiem spalonego cukru). Anion fosforanowy wiąże się diabelnie skutecznie z kationem wapniowym, i wapń się w ogóle nie wchłania, a wręcz jest wypłukiwany z organizmu. Albo jakoś tak :)

Gość Ginuwine
upsss... czyli dzidzi bedzie miala niedobor wapnia no i co za tym idzie oze miec slabe kosci i zabki,..

Nikt nie mówi, że będzie miało niedobory od jednej puszki. Wszystko zależy od ogólnego bilansu. Czyli także od tego ile wapnia wprowadzasz do organizmu.

Gość Ginuwine
witaminki łykam codziennie no i poza tym staram sie jakos swoja diete (poza colą) dostosowac do ciazy. Ale z tą wagą podczas urodzenia nie ma problemu?\ znajoma pila tez kole w ciazy (w niewielkich ilosciach) i dzidzia urodzila sie mala..

Gość kama mama79
W coli jest kofeina, ktora powoduje nadpobudliwość u dziecka. Jest benzoesam sodu i chyba guma arabska jak pamiętam, które sa konserwantami, dzięki czemu zatruwa się organizam a dzięki dzieki konserwantom dziecko może się urodzic z alergią. Tak mi kiedys ktos tołkował, bo też uwielbiam colę. Ale odstawiłam na czas ciąży, bo to też uzywka jak by nie patrzeć. A po co się truć:)