Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Copier

Potrzebuje rady PRAWNIKA.Pomoże mi ktoś?

Polecane posty

Gość w czym masz problem
?

Moj ojciec pije, awanturuje sie, mowi ze zabije mame, nawet po trzezwemu.On nie jest do konca normalny.Rodzice maja duze mieszkanie, ktore kupili wspolnie, ale stoi na ojca, on pracuje nielegalnie na czarno, czyli w praktyce jest bezrobotny, nie ma zadnego ubezpieczenia, nie mialby srodkow na swoje utrzymanie.Czy w przypadku kiedy mama wnioslaby o rozwod istnieje mozliwosc ze sad mieszkanie przyzna jej a nie jemu?To bardzo wazne.prosze o pomoc

Gość hhkhkhkh
tak mozliwe ze przyznaja mieszkanie ojcu

Gość nie prawniczka
jesli boicie sie, zeby nie zmarnowal mieszkania a on zagraza sobie albo Wam, to mozna go zmusic do leczenia, ale takie postanowienie musi wydać sąd.

ale on nie bedzie mial jak utrzymac tego mieszkania.pracujac na czarno zarabia grosze.A jest jakas mozliwosc zeby to mama otrzymala mieszkanie.mam jeszcze siostre i brata niepelnoletni.Zapewne zostana z mama

Gość nie prawniczka
aha - skoro on Wam funduje taki stres, jest nieobliczalny to moze warto zebyś wiedzial/a, że nie sa to przyjemne procedury (zmuszenie alkoholika do leczenia i zamkniecie sila na odwyk).... On towszytsko robi po złości? Nie liczy się z Wami czy nie radzi sobie ze sobą?

Gość nie prawniczka
poza tym jakie to mieszkanie - wlasnościowe czy komunalne? Jesteście tam zameldowani?

nie radzi sobie ze soba, poniza mame, probuje mnie przekupic, mowi ze mnie kocha, a kiedy staje w obronie mamy kiedy sie awanturuje to rzuca sie na mnie z lapami....On jest dziwnym czlowiekiem, wprowadza koszmar w nasze zycie.Juz nawet byly interwencje policji w naszym domu

Gość a może chcesz rady
prawiczka?:classic_cool:

Gość nie prawniczka
z tego co wiem, to on moze sprzedac to mieszkanie razem z Wami, ale niech najpierw znajdzie takiego co to kupi. Nie wiem, co Ci radzić. Podobno wrogów nie mają tylko ludzie nikczemni, ale teraz jak to zrobić, żeby zabezpieczyć się przed własnym ojcem, jak coś takiego wywinie to nie wiem i nie doradzę Ci. :( Zajrzę potem. Może ktoś inny da Ci lepsze rady. 🖐️

Gość wieelokropek
ta syt nie jest jednoznaczna, nie moge na twoje pyt udzielic konkretnej odp, nie moge odp tak lub nie sad oceniajac stan faktyczny bierze pod uwage wiele przeslanek, wiele okolicznosci, musialabys miec mocne dowody na poparcie tego co piszesz ale jest mozliwe pozbawienie ojca prawa do mieszkania

Mieszkanie utrzymuje tylko mama, placi rachunki, zalatwia rozne sprawy.Mieszkamy bloku, ktory nalezal do spoldzielni, ale teraz utorzyla sie wspolnota.Nie wiem dokladnie jak to jest, ale pamietam ze rodzice kupili to mieszkanie normalnie za gotowke, ale nie maja go na wlasnosc, tzn.nie maja aktu notarialnego tego mieszkania

Byly interwencje policji, w domu są poniszczone rozne rzeczy, np.dziura w panelach bo czyms rzycil, pekniete drzwi do lazienki, bo probowal wyrwac, mama ma w telefonie sms z pogrozkami, ze ja zabije,jest mnostwo swiadkow jego awantur

czasami mam ochote go zabic, mama ciagle jedzie na proszkach uspokajajacych przez niego....

Gość w czym masz problem
Moja rada taka: 1. złożyc pismo do Prokuratury o popełnianiu przez ojca przestepstwa znęcania się nad rodziną 2. wyrok karny będzie mocnym argumentem do orzeczenia eksmisji ojca z zajmowanego dotychczas mieszkania 3.mozna tez zgosic ojca do komisji rozwiązywania problemów alkoholowych - tylko ta komisja jest uprawniona do wnioskowania aby Sąd wydał nakaz leczenia

jak bedzie rozwod z orzeczeniem o jego winie to nie musi placic zadnych alientow, dodatkowo jezeli twoja mam wygra sprawe moze pozbawic go czesci majątku-jezeli przedstawi dokumenty ze ona pracowała (legalnie)od dluzsego czasu, a twoj ojciec nie pracował-zalezy ile to trwało. dom stoji na ojca, ok, a działka na ktorej ten dom jest? tez na ojca? moze robili wspolnote małzenska>>??

wiem po sobie ze swiadkow moze byc duzo, ale jak przyjdzie co do czego to przed sądem malo kto chce zeznawac

Bardzo dziekuje wszyskim za udzielone rade.teraz mam jakies rozeznanie w tej sprawie.pozdrawiam