Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość słoda mama

jedzenie slodyczy w ciazy

Polecane posty

Gość słoda mama

hej wszystkim mam pytanie-czy jesli sie je w ciazy bardzo duzo slodkiego (ciastek, czekolady, pierniczkow itp-po prostu duzo slodyczy) to czy ma to wplyw na wage dziecka?? mam tu na mysli naprawde przesadzanie z tymi produktami, czyli jadanie pare ciastek dziennie plus tabliczke czekolady plus cukiereczki itp.

Gość hania_30
tabliczka czekolady, pare ciastek+cukierki- czy to aby nie za duzo? +pewnie slodzisz jeszcze herbate, +mnostwo cukru jest i tak w roznego typu produktach spozywczych,sokach i w owocach. nie wiem na pewno,ale mysle,ze to wplywa jakos na dziecko. moze warto pomyslec o ograniczeniu tego slodkiego,ze wzgledu na Twoje dobro i dziecka. poza tym, w ciazy i tak jest ryzyko wystapienia cukrzycy ciazowej, wiec po co jescze kusic nadmiarem zjadanyc slodyczy? mnie pewno latwo mowic,bo jak bylam lasuchem,tak wciazy mam akurat wstret do slodyczy:)

Gość słoda mama
no wlasnie ja nie moge sie powstrzymac, od poczatku ciazy mialam ochote na slodkie. ochote to w sumie malo powiedziane.... cukier mialam robiony, najpierw 'zwykle' badanie krwii na cukier i wyszlo dobrze, potem test tolerancji glukozy i tez jest wsio ok. wiec mysle ze chyba cukrzyca mi nie grozi. Synek podobno jest o 2 tygodnie za duzy niz powinien byc, moze to ma wplyw? ze przez cala ciaze nie odmawialam sobie slodkiego?

Tak, cukier ma wplyw na wage dziecka, nawet jak nie masz cukrzycy ciazowej. Radzilabym nie przesadzac ze slodyczami ;) Ale moze u ciebie wielkosc dziecka na usg nie zgadza sie z terminem ciazy? Moze byc przeciez, ze ciaza mlodsza niz to standardowo licza od ostatniej @ i cyklu 28 dni?

Mialo byc, ze ciaza moze byc starsza niz wg. OM. U mnie tak jest. Ok. 4-6 dni starsza, bo wczesnie mialam owulacje jak zaszlam.

Gość słoda mama
u mnie terminy sie zgadzaja bylam u dwoch lekarzy i obydwoje zgodnie twierdza ze synek jest o wiele za duzy i tak sie zaczelam zasatanawia czy to nie przez te slodycze...

hm nie zastanawiałam się nad tym, to ciekawe hehe, ja jem bardzo duzo słodyczy i moje dziecko jest duże :D platynowa 👄

Gość sloda mama
folicum a w ktorym tygodniu jestes i ile ma Twoja dzidzia?

Gość sloda mama
ogolnie to raczej nie grozi bo w koncu pisza wszedzie ze mamy jsc to na co mamy ochote (z zastrzezeniem-bez przesady) jednak ja wie ze z cukrem przesadzam. No i zaczelo mnie zastanawiam duza waga dzidzi mojej i chyba o to chodzi

Tak, ze slodyczami i slodkimi napojami chodzi wlasnie o duza wage dziecka (jesli nie ma innych przeciwwskazan typu cukrzyca). Maluch dostaje duzo cukru od mamy i rosnie sobie klocuszek. Ogolnie za duzo slodyczy zdrowe nie jest, bo to najczesciej i cukier i tluszcz. Ja tez uwielbiam slodkie, a teraz w ciazy moglabym jesc na okraglo :P Gdzies slyszalam, ze dla rozwoju dziecka za duzy poziom cukru jest zly, ale moze to dotyczy tylko mam z cukrzyca?

Gość hania_30
a moze wlasnie jest odwrotnie: skoro taka masz ochote na slodycze, to moze wlasnie malenstwo potrzebuje cukru? ja znowu mam cukier w dolnej granicy normy,bo podobno malenstwo mi je zabiera:)a sama mam wstret do slodyczy bedac w ciazy,choc wczesniej uchodzilam za lasucha.