Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orginal war

Co opłaca się studiować?????

Polecane posty

Gość orginal war

i chodzi mi o studia humanistyczne, po jakich będzie można znaleźć dobrze opłacalną pracę???

Gość po humanie czeka
cię szkoła i nic więcej

Gość bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
dla mnie humam to tuman:P nic tam nie robicie tylko pierdzielicie o poezji i innych głupotach... jak dla mnie to po humanie możesz sobie bujać w obłokach bo tylko tyle was uczą w szkołach...

Gość a ja *
a ja wybieram się na fillogię polską, bardzo mnie to interesuje,a po takim kierunku można pisać wiersze, książki, artykuły do gazet albo np. prace maturalne na lewo :classic_cool:

Po filologii polskiej, jeśli dobrze się ustawisz, to możesz nawet uczyć dzieci w zagranicznych szkołach języka polskiego, bo takowe szkoły są... Jeśli dodatkowo umiesz jakiś obcy język, to możesz uczyć języka polskiego, jako obcego i na tym zarabia się kokosy. Można udzielać korepetycji, pisać prace maturalne ;). Poza tym filologia polska, to nie tylko specjalność nauczycielska. U mnie na uczelni jest kilka specjalności do wyboru (ja jeszcze nie wiem, jaką wybiorę, bo jestem pierwszakiem i nie wiem, jak to wszystko tam wygląda w praktyce): filmoznawczo-teatrologiczna (można pisać po niej recenzje do gazet, można pracować w radiu, tv, gazecie), europeistyka kulturoznawcza, komunikacja publiczna (po tym można również w gazecie czy radiu), kultura i turystyka regionów. Wobec tego studia humanistyczne nie ograniczają sie tylko do specjalności nauczycielskich, można po nich wykonywać interesującą i dobrze płatną pracę. Tylko to juz zależy od zapału do studiów i od wyborów, jakie się podejmie, bo nie każdy idąc na filologię chce być nauczycielem.

Gość happy25
IT the best way!!!!

Gość po humanie czeka
tak, tak uważajcie bo was do gazet przyjmą :o z tymi wierszami to tez daliscie do pieca, po pierwsze kto bedzie je czytal, a po drugie nie trzeba miec skonczonych studiów polonistycznych aby pisać iwersze, no proszę cię :o

Gość green kitten
moja kuzynka skonczyla filologie polska i oczywiscie wyladowala w szkole.nie jest tak rozowo,jak sie Wam wydaje.chyba,ze wybierzecie sobie sciezke dziennikarstwo,co w niektorych szkolach jest mozliwe

No wiesz, nie jesteś żadnym redaktorem, więc skąd możesz wiedzieć, czy nie przyjmą nas do gazet?? Oczywiście, jeśli będziemy siedzieć z dupą całe życie czytając kafeterię, to wiadomo, że nigdzie nas nie przyjmą. Prawda jest taka, że jeśli człowiek czegoś chce i ma zapał do roboty, to tę robotę znajdzie. A do gazety prędzej przyjmą po filologii polskiej niż po dziennikarstwie np.

Gość nastyyy
do gazety,to moga przyjac po wlasciwie kazdych studiach jezykowych,nie tylko po filologii polskiej...a jak ma sie znajomosci,to juz w ogole jest cacy :P

Ja mam wiele przykładów, które potwierdzają moje rozumowanie, konsultowałam się z wieloma znajomymi po filologii polskiej i żadne z nich nie siedzie teraz w szkole, tylko mają ciekawe zajęcia. I tylko dzięki temu poszłam na ten kierunek. I wiem, że nie wyląduję w szkole, bo nie będę nawet robić specjalności nauczycielskiej.