Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alora

depilacja u 11-latki?

Polecane posty

Aurelka narzeka,ze ma wloski na nogach, mowie jej,ze sa bardzo delikatne i ich nie widac,ale nic to nie daje...

Zadna mama nie miala takiego problemu? Prosze o pomoc, nie wiem, czy isc z nia do kosmetyczki na wosk, czy zostawic na razie w spokoju te wlosy....

Chyba jednak bym się nie poddawała i absolutnie nie pozwalała na depilację. Przecież 11-latka jeszcze nie jest dojrzała i burza hormonów przed nią. Doświadczenie uczy, że depilacja czy golenie powoduje wzmożony wzrost włosów. Po co dziecku fundować tak wcześnie problemy z nadmiernym owłosieniem? Takie jest moje zdanie.

ja nie jestem mama ale mam jedenastoletnia siostre. za nic bym nie pozwolila depilowac woskiem u kosmetyczki, bo w wieku 15 lat poprosi o operacje piersi na urodziny. Moim zdaniem depilacja w tym wieku to lekka przesada

Gość smooczyca
ja się ugięłam i miesiąc temu pozwoliłam mojej 12 latce ogolić nogi i pachy. Prosiła mnie o zgodę kilka miesięcy, ja jej tłumaczyłam to co pisze osoba powyżej, nic nie pomogło. Jej argument był taki, że tylko ona jedyna w klasie i na kolonii nie goliła nóg, dzieci się z niej śmieją itp. Przyjrzałam się jej koleżankom i...rzeczywiście miała rację. Pozwoliłam jej.

ja miałam ok 13 lat jak zaczełam sobie golić nogi i pachy, nie pytałam mamy o zgodę :P

dlatego chce ja zaprowadzic na wosk,a nie pokazac, jak sie goli... po wosku bedzie miala spokoj dlugo i wloski beda delikatniejsze i slabsze... ale nie wiem,skoro piszecie,ze to za wczesnie... ona tez twierdzi,ze kolezanki sobie depiluja nogi...

przetłumacz swojej corce zeby sie nie decydowala na golenie, ja zaluje strasznie ze kiedykolwiek ogoliłam nogiii i tak wysoko az :o mam teraz przerabane, a zreszta jak ja wyslesz na depilacje woskiem to juz pewnie dłogooooooo nie bedzie chciala isc jezcze raz, pokaz jej jak to boli :)

moze i boli,ale ona nie jest bardzo wrazliwa na bol... po mnie to ma, mnie ten wosk w zasadzie nie boli... poza tym tak sie uparla na ta depilacje, ze mowi,ze zniesie kazdy bol:O i co tu robic? od kilku dni ciagle ten sam temat walkujemy... zaraz przyjde tylko pojde na chwile do Gabi:)

Gość la la mi do
porozmawiaj z kosmetyczka, ona powinna doradzic.. ale gdzies w tv slyszalam, ze to moze szkodzic..

Gość jesli juz
to ja bym zaprowadzila ja do tej kosmetyczki na wosk zanim sama po kryjomu zacznie sobie golic maszynka kosmetyczka zrobi to przynajmniej profesjonlanie zeby dziecko pozniej nie mialo zarosnietych nog jak sarenka

tak wlasnie zamierzam zrobic... i chyba jutro pojdziemy... bo mam dosyc jej narzekan... dzieki wszytskim za rady:) lece do moich dziewczyn kochanych;)

zabronić depilacji i tyle :) postraszyć, że urosną jej długie czarne i co chwile bedzie trzeba depilować (nawet nie skłamiesz w sumie :) :)

Gość SanSan
o rany w wieku 11 lat nie myslalam jeszcze o depilacji... mam kuzynke w tym wieku i jakos nie moge sobie jej wyobrazic depilujacej nogi :-o dla mnie to zdecydowanie za wczesnie a co bedzie jak za rok poprpsi o stringi? a za 2 o nowe piersi? mysle ze twoja corka ma jeszcze duzo czasu...

11 to faktycznie malo ale kurde pytac sie o takie cos ja sama zaczelam golic nogi pachy potem bikini i sprobowalaby mi moja mama zabronic to nie jej sprawa moze odradzic owszem bo 11 to malo 13 ok ale jak to zrobi to co?blagac matke o zgode na depilacje no prosze was nie macie powazniejszych problemow

Gość in_dependent
A ja myślę, że to zależy od etapu dojrzewania w jakim jest dziewczynka. Ja już w wieku 11 lat dostałam miesiączki, a w wieku 12 lat po raz pierwszy ogoliłam sobie nogi i pachy. Po prostu czułam się nieswojo mając na nogach włoski - a zwłaszcza, że część z nich była ciemna. Mama w żadnym wypadku nie zabraniała, a wręcz była zaskoczona, że sama to wszystko wymyśliłam:) Myślę, że mojej córce również nie będę z tym robić żadnych problemów. Zwłaszcza, że teraz dziewczynki w takim wieku są poddane presji otoczenia.. niestety...

Cytuje hola hola : "Doświadczenie uczy, że depilacja czy golenie powoduje wzmożony wzrost włosów" a kto Ci takich bredni naopowiadał, że golenie powoduje wzmożony wzrost włosów. Przecież nie buduje Ci się ni stąd ni zowąd nowa cebulka i wyrasta z nie włosek... Po prostu włosy rosną równomiernie a nie że ich jest więcej to jest MIT. Tak samo mitem jest że jak się małemu dziecku włosy ścina bądź goli na zero jest ich potem więcej.... szok po prostu rosną wszystkie w jednakowym tempie....

Gość gość
Ja zaczęłam po kryjomu golic w tym wieku. Zabierz ja na wosk . Bedzie miala spokój na dluzej a moze sie skutecznie zniechęcić i temat zniknie.

Gość gość
Dziewczyny, zatrzymajcie sie na chwile. Chyba zapomnialyscie jak to jest miec 11 lat. Ja nie mowie, ze nalezy dziewczyne od razu pod wosk klasc ale wasze niektore wypowiedzi mnie przerazaja "zabronic kategorycznie" "nastraszyc". Ja pierdykam, czy wy tak serio, po zastanowieniu, czy bez namyslu? Bo dla mnie w tym momencie sa do pogodzenia dwie sprawy: zdrowie psychiczne i zdrowie fizyczne mojego dziecka. Nie przekonuje mnie "nastraszyc" - bo co, nauczymy dzieciaka klamac, tak? Bo z kogo wezmie przyklad? Oklamywac wlasna corke? Straszyc bredniami jedenastolatke? I potem dziwi sie jedna z druga, ze corka mowi "nie wierze ci, kolezanki wiedza lepiej". Zastanowcie sie chwile: lato, wf. Dzieci sa okropne, tak, sa okropne, brutalne, szukaja kozlow ofiarnych. Serio byscie zyczyly wlasnym corkom by byly posmiewiskiem z owlosionymi pachami? Nigdy bym tego wlasnemu dziecku nie zyczyla. Uwazam, ze 11 lat to juz nie tak malo. o wosku porozmawialabym z lekarzem ale przeanalizowalabym zakup depilatora. Ja swoj pierwszy depilator dostalam gdy mialam 12 lat bo zaczely mi rosnac ciemne grube wlosy na nogach i pod pachami. Tato przywiozl z DE. Zrobili to po to bym nie musiala maszynki uzywac, bo moglabym sie zaciac. To byl 93 rok wiec sporo czasu temu, to nie jest "nowa moda", czesc moich kolezanek wowczas golila juz nogi. Na litosc, to sa dziewczyny, mlode, dojrzewajace, przejmujace sie kazdym pryszczem i wlosem. pomyslcie 10 razy zanim matce jakiejs doradzicie, by straszyla bzdurami swoje dziecko badz zabraniala bez pomyslunku!

Gość gość
Tak dokladnie , bez pomyslunku :P 11, 12 lat.. rany boskie !!! Wypchany stanik tez juz kupilyscie ? Imitujacy biust ? Stringi ? Noz ku/rwa ! To nie sa kobiety, to nie sa dziewczyny to sa DZIECI ! Ile jeszcze zabierzecie im dziecinstwa ? Popchniecie ku dorosłości ? Dzieci w 3, 4 klasie MUSZA sie golic , depilowac ? Czemu nie moga byc dziecmi? Kto je zmusza by zwracaly uwage na rzeczy, ktore dla nich sa nieistotne w tym wieku ? Moja córka miala 10 lat jak dostala pierwsza miesiączke.. I co z tego ? Psychicznie była DZIECKIEM ! Kompletnie nie przygotowanym na obowiazki jakie to ze soba niosło.. Nie golila czy depilowala nog, pach! Zachowywała sie jak dziecko ktorym byla.. Swiat zwariował.. niedlugo w przedszkolu beda golic nieistniejace owłosienie..

Gość gość
Zależy jak to wygląda...

Gość gość
A wyglądała jak dziecko czy może miała tu i ówdzie widoczne owłosienie, podczas gdy inne "dzieci" w jej wieku go jeszcze nie miały? Nie mówię tu o jasnym meszku na nogach, jaki ma właśnie dziecko, ale o widocznych włoskach, które w porównaniu z tym meszkiem u innych mogą tak wcześnie dojrzałe płciowo "dziecko" niesamowicie krępować. I "dziecko" samo to może zauważyć, co jeszcze nie jest największym problemem. Gorzej, jak rówieśnicy zwrócą jej uwagę na "takie rzeczy" i zaczną wyzywać od Yeti (autentyczny przypadek mojej koleżanki)... No, ale jak mamusia wie lepiej i nie obchodzi jej, co córka czuje, co myśli, bo to "dziecko"...

Gość gość
Jako dziewczynka mialam ...wasy.dzieci sie ze mnie wmialy.wspominam to jako traume.mam zal do mamy ze nie zajela sie tym,nie rozjasnila czy nie pokazala pensete,bo wosku czy kosmetyczki wtedy nie bylo czy nie bylo tak dostepne jak dzis.teraz jestem zadbana kobieta,zawsze wygolona,zero wasika ittp.moje corki obserwuje i chocby mialy po 8lat i byla pottzeba usuniecia wlosow pomoge im. 11latka to dojrzewajaca dziewczynka.bedzie posmiewiskiem jak noe ogoli wlosow na nogach czy pod pacha a ma dlugie.nie serwuj tego swojemu dziecku.ini potrafia byc okrutni

Gość gość
Teraz mam 12 lat, ale zaczelam golic nogi i pachy w wieku 11 lat i moze wy uwazacke ze jesteśmy dzoecmi ar jstesmy juz natolatkami i czujemy wstyd, .. sama wiem jak niektorzy sa okrutni i komentują nasze owłosienie i niedziwie się ze pani corka zmierza do tego OSOBIŚCIE UWAZAM ZE 11 LAT TO WYSTARCZAJĄCY WIEK DO DEPILACJI NÓG ja ogoliłam maszynką i teraz nie przeszkadza mi ze musze co 2 tygodnie golić nogi bo przeciez moze widac wloski tylko zeby jakos nie byly dlugasnie jak. Małpy

Gość gość
Nie dziwię się że dziewczyny w wieku 11+ się chcą golić. .. Ja sama mam 12 lat i ten sam problem. Nidy się nie goliłam a jednak proszę mamę o wosk, szukam informacji na temat depilacji laserowej i na razie wytrzymuje z tym okropienstwem. Naprawdę wiem co czują osoby w moim wieku i najpierw radzę popytać się rodziców co do tych spraw.

Gość gość
Lepiej poczekać trochę i potem zrobić laserową, moda na owłosione nogi raczej nie przyjdzie :) , są zabiegi gdzi e można to zrobić bezpiecznie np http://www.depilacja-torun.pl

Gość gość
Niech puści córkę na swingers party, wkońcu ma już 11 lat , jest taka dojżała

Gość gość
Ja w wieku 11 lat miałabym pod pachami czarne, kręcone kudły. Goliłam bez pytania o zgodę, bo byłabym pośmiewiskiem całej grupy. Uroki ciemnej karnacji i wczesnego wejścia w wiek pokwitania... Wbijanie się w stringi i mini to zupełnie inna kategoria. Ale narażanie się na śmieszność z powodu widocznych włosów, łupieżu, zaniedbanego trądziku i innych "atrakcji" dojrzewania dla dziewczynki byłoby tragedią.