Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zieloneOko

Tu znajdziesz prosty a smakowity przepis na napoleonkę.

Polecane posty

Gość Przepis
Duża blacha do ciasta ( 38cm na 24 cm ) 2 paczki krakersów, jedna na spód, druga na wierzch kremu. Krem : Przesiać przez sito 1 szklankę mąki wymieszać ją z 1 niepełną szklanką cukru, cukrem waniliowym, dużą szczyptą soli i szczyptą kurkumy ( kurkuma da piękny kolor ) powstały proszek wsypać do dużego słoika z 1 szklanką mleka - - zmiksować dodać 2 żółtka, jeszcze raz dokładnie zmiksować, żeby nie było grudek wlać zmiksowaną masę do garnka z 3-ma szklankami gorącego mleka, zagotować, ciągle mieszając ( ! ) aż do zgęstnięcia. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też takie robię
są pyszne :) tyle tylko, ze ja na spód daję nie krakewrsy tylko herbatniki "szkolne" nie namiękają tak jak krakersy i wszystko lepiej trzyma się kupy. Wierzch można przed podaniem posypać dość grubo cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aż slinka cieknie na sam widok :) Chyba wypróbuję ten przepis. Ja lubię do takich ciast dodawać krakersy , bo wtedy ciasto nie jest takie bardzo słodkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też takie robię
krakersy na wierzchu , herbatniki na spód - też nie sa sodkie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zieloneOko
w takim razie wypróbuję te herbatniki zamiast krakersów, mam nadzieję, że całość nie będzie za słodka Allegrowiczko, pewnie że wykorzystaj przepis, to tylko 10-15 minut roboty i pyszne ciasto gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie mam
kurkumy czy może być bez? Gdzie się ją kupuje :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zieloneOko
tak szczerze, to ta kurkuma to tylko mój wymysł, nie było jej w przepisie :p ale nadaje taki piękny kolor kremowi, że nigdy nie potrafię się oprzeć i muszę sypnąć ;) Kurkumę można kupić w każdym samie, na dziale z przyprawami, torebka z żółtym proszkiem. Pięknie barwi kremy, ciasta, naleśniki, ryż, nadaje się też do przyprawiania kurczaka, ryb i zup, a w dodatku ostatnio naukowcy odkryli w kurkumie jakąś substancję, która przeciwdziała chorobie Alzheimera, także gorąco polecam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie mam
zieloneOko dzięki za przepis i informację :D Spróbuję tą kurkumę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zieloneOko
ależ cała przyjemność po mojej stronie ;) uświadamiam, uświadamiam, uświadamiam.. :p:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zieloneOko -dzis wyproboalam twoj przepis--wspanaly!!!!!!!!! wykonanie zajelo mi raptem 20 min..a smak...niebo w gebie! dodatkowym atutem jest fakt,ze jest taniutkie,co przy mojej piecioosobowej rodzince ma olbrzymie znaczenie. Od dzis jest to nasz ulubiony deser.Bardzo dziekuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zieloneOko
Kymco :) fajnie że przepis się spodobał :) poprawiłaś mi samopoczucie, bo ostatnio miałam jakieś nie tego ;) Życie.. Dzięki 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witaj zielone Oko🖐️ ciesze sie,ze poprawil ci sie humor...prawda,ze czasem niewiele trzeba? a dola tez miewam...zwlaszcza jak zbliza sie taka jesienna aura...ale glowa do gory,bedzie ok :) pozdrawiam....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam takie pytanko
Czy jak robicie tą napoleonkę z krakersami to czuć ich słony smak?Bo jeśli tak to wolałabym zrobić z herbatnikami "szkolnymi"...Ile paczek trzeba kupić?Bo sprzedawane są w takich małych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to ciasto jest pyszne
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ŻEBY NIE BYŁO SŁONE TO KUPUJCIE KRAKERSY SEZAMOWE :D Ciasto kiedyś robiłam - pycha też polecam!!! Tylko troche źle sie je kroi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×