Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krach

CZY TO KRACH NA GIEłDZIE

Polecane posty

Gość krach

kurcze niewiem czy macie akcje na warszawskiej giełdzie ,, co sie tam dzieje ,, ale kasy juz stracilam

Gość tak niestety
:-( a ja zainwestowałam w akcje Pampersa i w Aventu :-(

Gość dodam ze wiem
na calej swiatowej gieldzie jest zalamanie rynku,a zaczelo sie w USA jakis tydzien temu, pozniej Tokio, Niemcy, wszscy dostaliw du.. doinformuj sie, bo maja byc duze spadki i diabli wiedza jak dlugo :(

Gość dodam ze wiem
podlamal sie rynek kredytowy i od niego sie zaczelo--

Gość krach
a ty masz jakies akcje

Gość krach
cos zle wpisałaś bo sie nie otwiera stronka , napisz czy masz jakies akcje

Gość dodam ze wiem
nie mam , bo mi intuicja odradzila ostatnio, a bylam bardzo napalona cos zainwestowac :)

Gość krach
no wlasnie a ja mam i musze chyba sprzedawac z ogromną stratą nie mam pojecia co robic

Gość dodam ze wiem
To, co działo się w piątek można porównać jedynie z szaleńczą wyprzedażą akcji tuż po zamachu terrorystycznym w USA 11 września. Wówczas jednak odruchy paniki były wynikiem nagłych zdarzeń o nieprzewidywalnych skutkach. Piątkowe reakcje świadczą zaś o skrajnej depresji inwestycyjnej na zachodnich giełdach. W takiej sytuacji każdy niepokojący sygnał wywołuje kolejną lawinę wyprzedaży. Wartość indeksów w Londynie, Frankfurcie i Paryżu spadała momentami o ponad 7 proc. Mocniej niż w feralny wtorek. Pierwsza fala przyszła niespełna godzinę po rozpoczęciu handlu w Europie, a bezpośrednim pretekstem była informacja o potężnej eksplozji w kombinacie petrochemicznym AZF we francuskiej Tuluzie, w części produkującej paliwo rakietowe. W pierwszej chwili kojarzyło się to z kolejnym zamachem terrorystycznym. Indeksy giełd w Londynie i Eurolandzie runęły o 3-4 proc. A akcje wielu firm (np. Peugeot, Thomson, Volkswagen) traciły po 10-12 proc. Ledwie inwestorzy uspokoili się po tej nerwówce, gdy zza kanału La Manche nadeszły wieści o ewakuacji ludzi z głównego budynku London Stock Exchange po informacji o podłożeniu bomby. Kwadrans później główne indeksy Europy były już 6-7 proc. poniżej poziomu z czwartku, a londyński FTSE, frankfurcki DAX oraz paneuropejski indeks 50 największych spółek (DJ Euro Stoxx 50) znalazły się poniżej dna bessy z października 1998 r.

Gość dodam ze wiem
trzym, bo cos czuje, ze pozna jesienia- zima wyrownaja

Gość dodam ze wiem
Długie godziny inwestorzy nie potrafili się opanować, pamiętając o coraz gorszych perspektywach gospodarek USA i europejskich oraz wzbierającej fali ostrzeżeń czołowych firm - nie tylko branży ubezpieczeniowej i transportowej - o pogorszeniu wyników finansowych w końcówce roku i masowych zwolnieniach. A ponieważ nasiliły się również spekulacje, że akcja militarna USA może się zacząć w każdej chwili, coraz mniej aktywnych inwestorów chciało pozostać z akcjami do poniedziałku. I nie czekając aż ruszy handel za Atlantykiem, który zapowiadał się źle wobec gwałtownej zniżki notowań kontraktów terminowych na amerykańskie indeksy, jeszcze szybciej opróżniano portfele. Sesja na NYSE i Nasdaq przebiegała w rytmie jeszcze większych emocji. Indeks Dow Jonesa poszedł ostro w dół, przełamując poziom 8 000 pkt. i podążając w kierunku dna bessy z jesieni 1997 r. Nasdaq po 6 proc. spadku na otwarciu (piątym z rzędu w tym tygodniu) znalazł się poniżej 1 400 pkt. Jednak po niespełna dwóch godzinach handlu Europa przecierała oczy ze zdumienia, gdy główny barometr Wall Street wyszedł 1 proc. na plus, a Nasdaq odrobił cztery piąte początkowych strat. W Londynie i Frankfurcie rzucono się wówczas do gorączkowych zakupów akcji. Indeksy powróciły niemal na poziom z czwartku. Po chwili jednak po obu stronach Atlantyku akcje znów zaczęły tanieć, choć już nie tak dramatycznie. Jedni analitycy twierdzą, że piątkowe zdarzenia wskazują, iż po 20 proc. średnio przecenie akcji w USA i Europie w ciągu dwóch ostatnich tygodni bessa na giełdach jest już przesądzona na długi czas. Inni, że wszystkie złe wieści z gospodarki i firm zostały już uwzględnione w cenach akcji, a ponieważ panika inwestycyjna zwykle kończy falę wyprzedaży, większych spadków już przez jakiś czas nie będzie. Jeszcze inni analitycy wolą zaś na razie nie bawić się w prognozy przynajmniej do czasu odpowiedzi USA na zamachy.

Gość krach
a ja leze i robie pod siebie

Gość dodam ze wiem
masz super okazje kupowac teraz zreszta po niskich cenach inne, ktore pozniej wzrosna, chyba na to zalamanie czekalam :)

Gość krach
nie kupi juz nic , bo sie boje pogłebiac w to jeszcze bardziej , juz tyle mam w plecy

Gość dodam ze wiem
kupowalas akcje, gdy zwyzkowaly? przeciez to najwiekszy bezsens, bo cena wysoka, a wiecznie w gore isc nie beda,

Gość dodam ze wiem
mozesz napisac ile stracilas?

Gość krach
kupowalam jak juz spadały z ceny , analizowalam wszystkie wiadomosci i wykresy , nie kupilam na samej górce , tylko jak juz sie zaczeła ta korekta , ale nikt nie przewidział ze to tak bedzie długo trwało to ludzie sobie windują spadki , bo wysprzedaja sie akcji

Gość dodam ze wiem
to psychika czlowieka tak dziala, ale chyba popyt na akcje i tak na jakis czas sie obnizy..