Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sowa szuka gniazda

Do osób mających domy o powierzchni użytkowej około 200m2.

Polecane posty

Gość sowa szuka gniazda

Przymierzam się do budowy domu. Początkowo miał to być dom o powierzchni użytkowej 140-150 m2, jednak oczarował mnie dom o powierzchni użytkowej 200 m2 i powierzchni całkowitej 376 m2. Nie jest nam aż taki wielki dom potrzebny, bo jest nas dwoje i może kiedyś pojawi się jakieś potomstwo - jedno lub, góra, dwoje dzieci (zważywszy na to, że mam już 30 lat, to z produkcją wesołej gromadki raczej nie zdążę się wyrobić:P). Martwi mnie jednak koszt utrzymania takiego domu. Ile średnio wydajecie na ogrzewanie i z jakimi jeszcze kosztami utrzymania takiego dworku musiałabym się liczyć?

o lol ale duzy dom... ja tam mieszkam w 70m2 i jest dobrze :p a dzieci to mozesz połodzic jedno po drugim xD JA SIE urodziłam jak moja mama miała 31 lat :)

Wariatko! Ja przepraszam, że tak nie na temat, ale nurtuje mnie pytanie - o co chodzi z tym zagajniczkiem? Byłam , obejrzałam...i co z tego wynika? A czemu taki przetrzebiony ? ;)

po co taki duży dom!! zdajesz sobie sprawę ile to metrów do odkurzenia i wysprzątania?? tym bardziej dla 3 góra 4 osób! no i koszt utrzymania takiego domostwa jest naprawde ogromny moje 180m pochłania 6 to węgla + drzewo - a to wcale niemało.wzrośną opłaty za prąd, bo tezeba te metry przecież oświetlić i wody do tych kilku łazienek (a zakładam, że jest ich kilka). Poza tym koszty ubezpieczena i podatki też nie sa wcale małe!!

A wracając do tematu... Pewnie, że rozległe salony miłe dla oka, ale koszty ogrzania i ciepłej wody to nie wszystko. Dochodzą jeszcze bieżące remonty i kiedyś trzeba np. przeszlifować po raz kolejny drewniane podłogi, albo pomalować ściany ... a tu już powierzchnia ma kapitalne znaczenie dla zawartości kiesy :( Poza tym - sprzątanie tych hektarów :( My mamy 130 m2 - i w tej chwili robi się tego zdecydowanie za dużo, bo obydwie córki wyjeżdżają do szkół. Zostajemy sami... A może zróbcie tak : zbudujcie dom o pow. 150 m2 z poddaszem użytkowym, ale na razie odciętym. Jak urodzi się taka potrzeba, to zawsze można takowy stryszek zaadoptować i zrobić sobie te 300m2.

Gość sowa szuka gniazda
Oto ten dom: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-206,225,67,parter.html 1. pokój dzienny - wiadomo, być musi 2. dwa pokoje dla dzieci - planujemy ich dwoje (ale nie wiem czy po pierwszym porodzie się nie zniechęcę:P) 3. pokój dla ewentualnego dziadka/babci - jestem jedynaczką i pewnie kiedyś będę mieszkać z którymś z rodziców 4. nasza sypialnia Planuję umieścić kolektor słoneczny jako dodatkowe źródło zasilania. W domu będzie też kominek z płaszczem wodnym jako dodatkowe źródło ogrzewania. Może i wystarczyłby mniejszy dom, ale ten jest taaaki piękny.🌻;) Poddasza na razie nie robilibyśmy - niechaj czeka na dzieci i dziadków.;) 3000 zł za 180 m2 (bo chyba tyle kosztuje jakieś 6 t węgla +drewno) to jeszcze znośnie. Przy jakiej temperaturze?

Gość domisko
ja mam dom o powierzchni całkowitej ponad 300m^2, z powierzchnia użytkowa wynosi ok 180m^2. dzieci sa juz na swoim i mieszkamy tylko we dwoje. Zimą czesc pomieszczeń jest zamknieta, nieuzywana i ogrzewana tylko tyle ile potrzeba ze wzgledów technicznych. Teraz uwazam, ze lepszy byłby mniejszy, przytulniejszy domek:o

3000 za sam węgiel! bo drzewo kosztuje też swoje i jako dokładki do węgla niestety nie dodają. Dom ogrzewamy od godz 16 do nocy, bo w ciagu dnia nas nie ma. Wracam dopiero po południu. Przy większych mrozach trzeba trzymać ogień na okrągło , bo mieszkanie za bardzo by się wychłodziło. Mamy około 21 stopni, w porywach 23 jak się piec ;P za bardzo rozhula. Po przyjściu z pracy mam około 17,18 stopni, ale mieszkanie szybko się nagrzewa bo piec jest super. W tej chwili- a dzieci są małe nikt nie pomaga mi w sprzątaniu- więc klę na ten metraż jak szewc Niestety link nie działa.

Gość sowa szuka gniazda
Może ten będzie działał: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-206,225,67,opis.html a jeśli nie, to trzeba skopiować link i wkleić w pasku adresu. Fakt, w różnych regionach Polski węgiel ma różne ceny. Niestety, pierwszy raz żałuję, że na Śląsku nie mieszkam.;) A co sądzicie o zrobieniu tylko parteru i w razie potrzeby wykończeniu poddasza?

Gość sowa szuka gniazda
a takie niewykończone poddasze trzeba ogrzewać, żeby budynek nie niszczał?

Domek fajny, ale naprawde duży. Naprawde potrzeba CI tyle sypialni?? możesz , przy tym metrażu parteru rzeczywiście odpuścić sobie na razie wykończenie poddasza. Przy dobrej izolacji poddasze na pewno nie będzie niszczało i niekoniecznie trzeba je ogrzewać. My przynajmniej tak to sobie wykombinowaliśmy- najpierw zrobiliśmy parter, a później dopiero poddasze jak była potrzeba aby umieścić 3 sypialnie i łazienkę na górze- po tym jak dzieci odpowiednio podrosły. Do początku robót poddasze niebyło ogrzewane wcale

Gość sowa szuka gniazda
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Problem polega na tym, że jestem chora na ten piękny dom, ułożenie pomieszczeń idealne, ale jakbym miała jeden, a nawet i dwa pokoje mniej, to też by było dobrze. Ot, taka fanaberia ten dom. I sad... Koniecznie jabłonie. :) Marzenia są po to, żeby je realizować. Martwię się tylko czy odpowiednio mierzę siły na zamiary.;) Przy siedmiu/ośmiu tysiakach pensji brutto i racie kredytu prawie 2 tysiaki m-cznie, z planem wyposażenia tego domu i z naszą rozrzutnością, i marnym gospodarzeniem gotówką może być zimno w tym gmachu.;) Wszystko musimy jeszcze tysiąc razy przemyśleć zanim dojdzie do finalnej decyzji. Pozdrawiam.

Gość proponuje poszukać
planów domów mniejszych, tak 100-140 m2, dla waszej dwójki a nawet czwórki to w zupełności wystarczy... Jest naprawdę tyle ładnych projektów po co od raz ładować sie w 200 m2...??

Rzeczywiście! Od rana trochę urosły! I pieńków mniej :D:D:D ...troszkę mi ten wirtualny zagajnik przypomina zabawę z jajkiem tamagochi...