Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość avada kadavra

rak szyjki macicy - pytanie...

Polecane posty

Gość avada kadavra

dziewczyny mam pytanie. Bardzo proszę o odpowiedź. Do badań profilaktycznych mających uchronić przed rakiem szyjki macicy należy cytologi - raz do roku... Wiadomo ze cytologię robi się u kobiet które juz nie sa dziewicami i tu moje pytanie. Mam dwadzieściaparę lat ale wciaż jestem dziwicą - lekarz nie robi mi cyutologi :( czy moge zachorować na raka szyjki? Ponoc wirus który powoduje że choroba sie rozwija przenoszony jest drogą płciową... Hmm... co Wy na to? jak to jest, wiecie?

Gość avada kadavra
nik się nie wypowie?? :(

Gość avada kadavra
heeelp :O :(

Gość ewqa2
A dlaczego niby dziewicom nie robi sie cytologii? Co za bzdury opowiada Ci ten lekarz?

Gość avada kadavra
no że niby błona i te sprawy :( zaden mi nie robił jeszcze cytologii :( a słyszałam uwagi - może w końcu pani "zacznie życ" bo chciałabym cytologię zrobić...

Gość ewqa2
Bzdura, ja mialam cytologie robiona jeszcze przed wspolzyciem. Panstwowy ten lekarz, czy co?

Gość avada kadavra
nie prywatny :( no właśnie sie zastanawiam... idę we wtorek chyba poważnie znim pogadam!! 100 za wizytę to w końcu niech sie wysili.. mam 27 lat juz powinnam miec cytologię robioną :( a czy badanie u dziewic (cytologiczne) różni się od badania u aktywnie seksualnie kobiet?

Gość ewqa2
Lekarz bierze mniejszy wziernik i tym sie tylko rozni.

Gość ja byłam u ginekologa
i jestem dziewicą, powiedział mi, że na stępna wizyta w rok po tym jak zaczne współżyć na cytologię.

Gość avada kadavra
rozmówie się z moim lekarzem we wtorek - napiszę co wskóram bo sama już nie wiem :( DZIEKI ZA ODZEW :) 🌼

Gość Jak najszybciej
zacznij uprawiać seks, tak by nasienie dostawało się do szyjki macicy. Sperma ponoć stymulująco działa na śluzówkę pochwy i szyjki macicy, chroniąc przed rakiem. U kobiet uprawiających w ten sposób seks, zauważono mniejszy odsetek raka szyki macicy. Szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość Jak najszybciej
kobieta ma niastety ograniczony okres na seks i rodzenie dzieci, więc trzymanie dziewictwa jest totalną głupotą, która może skończyć się chorobą w postaci raka szyjki macicy lub chorobą psychiczną.

Gość no ale przeciez to wlasnie
niedawno wykryto ze droga plciowa przenoszony jest wirus ktory w glownej mierze odpowiedzialny jest za raka szyjki macicy

Gość oczywiścię że raka szyjki maci
powoduje wirus, a nie brak seksu. A ztą stronka to skończcie bo tam nic nie ma, a to co jest to albo wszyscy wiedzą albo to stek bzdur:/ Jak np wytwarzanie w ciele człowieka witaminy C:/

Gość czytanie ze zrozumieniem
Jak np wytwarzanie w ciele człowieka witaminy C:/ Dziecinna, chyba babo, nie chodzi o wytwarzanie wit. C w czystej postaci, tylko jest to przenośnia mówiąca, że dzieki hartowaniu wytwarzana jest histamina odopiedzialna niejako za wytwarzanie wit. C i, że taki organizm dzięki sprawnemu układowi immunologicznemu, łatwo da sobie radę z bakteriami. Czytaj dziecino ze zrozumieniem, proszę.

do tej od wit. C węszę, że masz 95kg wagi i jesteś aseksualna z konieczności, skoro tak parskasz na seks i zdrowie

Gość Dziewczęca
u mnie przed rozpoczęciem współzycia wykyto nadżerkę, która nieleczona też może się źle skończyć, więc powinnaś się zbadać, nawet jeśli nie współzyjesz. Dla 20kilku latki to już najwyższa pora zadbać o te spraqwy

Hartowanie zwiększa przekrwienie skóry, dzięki czemu z tkanek wydziela się histamina, "odpowiedzialna" niejako za produkcję naturalnej witaminy "C" z kory nadnerczy. Taki organizm łatwo da sobie radę z bakteriami. Dzięki lepszej przemianie materii organizm produkuje więcej immunoglobin przeciwdziałających infekcjom, wzrasta ilość erytrocytów, a mięśnie lepiej znoszą wysiłek. Usprawnia się praca płuc i serca. Po terapii zimnem stosuje się terapię ruchem (kinezyterapię). Ćwiczenia poprawiają mechanizmy regeneracyjne, zwiększa się ukrwienie, polepsza lokalne krążenie krwi, zwiększa się dowóz tlenu i czynników odżywczych, zmniejszają się zastoiny żylne. Sama krioterapia (leczenie zimnem) bez kinezyterapii nie ma sensu. Wg owej, za przeproszeniem, baby, to są bzdury?

Gość avada kedavra
ej ale dlaczego zmieniacie temat... nie gadamy tu o wit. C ;) ja nie prowadzę aktywnego życia seksualnego i jest to moja decyzja - twierdzenie że prowadzi to do chorób psychicznych jest bezpodstawne i bzdurne! O raku nie wspomnę... jeśli kobieta dba o siebie, poddaje sie badaniom i trzyma rekę na pulsie swego zdrowia nie powinna chorować. Do ginekologa chodze regularnie - raz do roku, raz do roku robię też usg piersi DO CZEGO TEŻ WAS NAMAWIAM!! chciałam tylko zapytać o cytologię u dziewic a nie o ocenę życia seksualnego...

Gość komentarz
cytat:ja nie prowadzę aktywnego życia seksualnego i jest to moja decyzja - twierdzenie że prowadzi to do chorób psychicznych jest bezpodstawne i bzdurne! O raku nie wspomnę... jeśli kobieta dba o siebie, poddaje sie badaniom i trzyma rekę na pulsie swego zdrowia nie powinna chorować. Takie życie, to, za przeproszeniem, chuuj nie życie, mimo pełnego zdrowia. Człowiek w sensownym życiu powinien realizować 5 celów: 1.zdrowotny(najważniejszy) 2.utylitarny 3.prokreacyjny 4.hedonistyczny 5.uzyskania życia po życiu

Gość na litość boską...
komentarz - jeśli to sa Twoje priorytety to jakże smutne i płaskie jest Twoje życie :P :P :P

Gość jakkkiii
Autorko, byłam w takiej samej sytuacji jak ty i powiem szczerze rozwalało mnie chamstwo lekarzy i nieywbredne komentarze. Powiem szczerze - straciłam dziewictwo dokładnie po to, zeby mieć to z głowy i nie czuć się jak dziwoląg. Cytologię chyba jednak miałam robioną bez problemów.

Cytologie robi sie u kazdej dziewczyny obojetnie czy współzyła czy nie tylko lekarz uzywa specjalnego mniejszego wziernika dla dziweic. Mówie z własnego doświadczenia bo równiez jestem dziewicą a cytologie robię co roku od 4 lat:) Takze inne badania miałam robione i tylko lekarz zawsze mi mówi zebym uprzedziła nop pielegniarke ze jestem dziewica i wszystko ok:) A cytologia to nic strasznego, minutka nieprzyjemnego uczcuia i z głowy. Pozdrawiam serdecznie autorkę:)

Gość no pewnie
cyt.: na litość boską... komentarz - jeśli to sa Twoje priorytety to jakże smutne i płaskie jest Twoje życie że nie!!!! A Twoje priorytety to kawa i poezje czytane w łóżku bez mężczyzny, sobie a muzom, dla celów tzw. wyższyxch, niepłaskich. Jesteś PT "na litość boską" nietuzinkowa, podaj tę receptę na niepłaskie życie na innych Forach, a dostaniesz Nobla. Oj biedna istoto, żal mi Cię, no, ale cóż, Twoje małpy Twój cyrk i Twoje też niepłaskie życie. Heyka.

Gość dobrzewiedzieeć
ja też jeszcze jestem dwudziestokilkuletnią dziewicą i nie sądziłam że powinnam sobie te badania już zrobić, myślałam, ze dopiero po fakcie trzeba to kontrolować..

dzieki dziewczyny! Idę zmotywowana we wtorek do lekarza ;) nie zejdę z fotela tak długo aż nie zrobi mi cytologi :P nie poto wale cieżkie pieniądze by mieć niedokładne badania :P :P :P :P

tak jak obiecałam piszę... lekarz powiedział ze dziewicom niezwykle rzadko robi sie cytologię - zależy to od jej anatomii chodzi o to by nie rozerwać jej wziernikiem :O szansa na zachorowanie na raka szyjki macicy u osoby nie wspołżyjącej jest niewielka - ale jest! ponieważ mieszkam w malutkim mieście jestem umówiona by przed następną wizytą dać wcześniej znać i wtedy lekarz sprowadzi dla mnie malutkie wzierniki :)