Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nineq

Logopeda

Polecane posty

Gość Nineq

Czesc, chcialam sie dowiedziec czy ktos z was moze korzystal z pomocy logopedy? Mam juz skonczone 18 lat i nie wiem czy wizyta jest platna i czy moze mi coskolwiek pomoc. Moja wada wymowy polega na tym, ze nie potrafie wyartukuowac litery R. Jak mowie to w jej miejsce wypada taki dziwny dzwiek, ni to ł, ni l , taka jakas cisza... nie wiem jak to nazwac. Nie mowie niewyraznie, ale czasami jest problem i chcialabym cos z tym zrobic.

Gość kjlkji
jestem w identycznej sytuacji,podnoszę

Gość Nineq
i jeszcze up:) help!

Gość ponawiam
idz do logopedy teraz mają wiele morzliwości na pewno ci pomogą

ja bylam kiedys u logopedy ale jak szlam do podstawowki :P mialam problemy zeby wymowic D, B itd. jedna wizyta mi pomogla wiec napewno Tobie tez pomoze :) nie wiem czy wizyta jest platna. musisz sie dowiedziec... idz np. gdzies gdzie jest logopeda i sie zapytaj :)

Gość Nineq
moze ktos jeszcze:) dziekuje:*:*:*

wizyta nie powinna być raczej płatna u ciebie trzeba wywołać głoskę R trochę późno,ale lepiej późno niż wcale masz poprostu nieprawidłowe ułożenie języka idlatego bardzie to przypmina L lubJ, ale nie przejmuj się, jeżeli nie masz wad aparatu artykulacyjnego to sobie poćwiczysz odpowiednie ułożenie języka i będzie ok pozdrawiam

Gość logopedka
będzie ciężko, ale warto próbować

Gość Nineq
Dziekuje bardzo !!! Jutro ide do lekarki zorientowac sie gdzie jest u nas logopeda i dokladnie sie dowiedziec co mi potrzeba:) Dzieki wielkie!!!

Gość ząb NIEDOLECZONY
jutro to jest sobota i chyba do lekarza nie pójdziesz :)

Gość Nineq
mialam na mysli poniedzialek, a na marginesie to jutro jest niedziela ;p

R jest to głoska przedniojęzykowo dziąsłowa. jej artylulacja polega na dotknięciu samym koniuszkiem języka do górnego podniebienia (tuż za zębami) i wprawienie w drganie tego języka poprzez wydychane powietrze Logopedą nie jestem, ale skończylam polonistykę pozdrawiam i życzę powodzenia w ćwiczeniach

Gość Nineq
teorie mam opanowana, gorzej, ze nie moge tego wykonac. podejrzewam ze moge miec przez logopede przycinana ta blonke pod jezykiem, bo mam chyba za krotkie. moj brat tak mial w dziecinstwie i mu pomoglo, ja sie nie dalam a rodzice sie nie upierali....

Gość Verona80
A można się samemu tego nauczyć,bez pomocy logopedy?Czy takie ćwiczenia wystarczą?

Gość logos...
to pod jezykiem to wedzidelko, najczescie podcina sie malym zieciom tuz po urodzeniu jesli pediatra stwierdzi ze jest za krotkie. ptem juz tylko pozostaje masaz zeby nie powstal zlog. do tego aby prawidlowo artykulowac gloske R potrzebna jest pionizacja jezyka ktorej tobie brakuje. dobry logopeda wyprowadzi cie z tego. i ie ma reguly czy ma sie 2 lat czy 22 :)

Gość Nineq
Jutro ide sie wszystkiego dowiedziec. Moze mi sie uda... teraz co prawda nie mam przez to problemow z innymi ludzmi jak w podstawowce, ale chce to zrobic dla siebie.

Gość Nineq
Nie bylam, leniuch jestem, ale to wszystko przez to ze pracuje do pozna... musze sie w koncu wybrac, bo slyszalam ze sie strasznie dlugo czeka...

Gość Verona80
Napisz jak już będziesz wszysko wiedzieć

Gość Nineq
Juz wiem gdzie sa u mnie logopedzi. Jutro bede dzwonic, bo pracuje od 9 do 18 i nie mam jak isc:)

Gość Nineq
sie doczytalam ze: O wadach (defektach) wymowy mówimy wtedy, gdy odbiega ona od normy fonetycznej ogólnie przyjętej w danym języku. Wady te obejmują szeroką gamę odchyleń od normy, poczynając od drobnych nieprawidłowości w realizacji poszczególnych głosek, aż po ciężkie wady, które utrudniają kontakt z otoczeniem i powodują złe przystosowanie jednostki do życia społecznego.Ze względu na potrzeby artykułu poniżej zostanie przedstawiona wada wymowy zwana rotacyzmem. Wadliwa wymowa dźwięku „r” nazywana jest rotacyzmem lub reraniem. Jest to jedna z częstszych wad wymowy, występujących u dzieci, a także u dorosłych. Opuszczanie głoski „r” określa się mianem mogirotacyzmu, wymawianie zamiast „r” jakiegoś innego dźwięku, np. „l” określa się jako pararotacyzm, natomiast zniekształcone formy „r” określane są mianem rotacyzmu właściwego. W obrębie rotacyzmu właściwego najczęstsze są następujące formy wadliwe: rotacyzm uwularny, inaczej języczkowy (tzw. „r” francuskie) jest najczęstszą formą rerania, drgania wywołane są przez mały języczek rotacyzm lateralny (boczny) - ma wyjątkowo nieprzyjemne brzmienie, wywołane przeciskaniem się powietrza między boczną krawędzią języka a dziąsłem górnym labialny (wargowy) - powstaje, gdy drgania wykonywane są obydwiema wargami (r dwuwargowe - bialabialne) lub jeśli drgania wykonuje górna warga zbliżona do dolnych siekaczy, czy też dolna - przy siekaczach górnych (r – wargowo – zębowe) międzyzębowy - (interdentalny) powstaje przy drganiach czubka języka wsuniętego między zęby welarny (krtaniowy) faryngealny (gardłowy) - wytwarzany jest między obsadą języka a tylną ścianą gardła policzkowy - jest rzadko spotykaną odmianą o nieprzyjemnym brzmieniu, wywołanym drganiami policzków :)

Gość gość
jesli jestes ze szczecina to moze przejdz sie do www.poradnia-rodzinna.pl/logopeda/ Moj brat chodzilam tam do logopedy i mial bardzo podobny problem do twojego i mu pomogli

Polecam Gabinet logopedyczno-pedagogiczny "Mowa". Indywidualne podejście do pacjentów, elastyczne godziny pracy, polecam. Więcej informacji na stronie: www.logopeda-krakow.com.pl Zapraszam.

Gość gość
Późny wiek, ale na wizytę u logopedy nigdy nie jest za późno. Moim zdaniem powinnaś udać się do centrum psychologiczno - terapeutycznego - http://www.carpediem.szczecin.pl/. Pracuje tam logopeda, który pomógł mi wyleczyć podobną wadę wymowy. O koszt wizyty lub ewentualną jego refundację zapytaj w recepcji.

Gość gość
Aktualnie jeździmy z synem do Sensorium w związku z jego wadą postawy i widać efekty pracy terapeutycznej. Wcześniej chodziliśmy bliżej domu i tam powiem szczerze, że w ogóle nie poświęcali nawet w połowie tak czasu i uwagi jak teraz mam zapewnione. Więcej o tym jak działają i w jakich godzinach jest na ich stronie www.tomatis.warszawa.pl

Gość Kalina76
A był ktoś z Was w https://www.terapiaimpuls.pl/ Podobno mają tam skuteczne metody i wykwalifikowanych logopedów. Czytałam o nich opinie w sieci i szukam teraz potwierdzenia tych informacji. Rzeczywiście to tak super działa?

Gość gość

Warto rozejrzeć się za jak najlepszym specjalistom, który zajmuje się logopedią. Jeżeli mieszkacie w okolicach Sosnowca to polecam wam placówkę psychologiczno pedagogiczną fundacjameritum.com Tam pomogli mojej córce w pozbyciu się jej wady wymowy.g