Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyprowadzona z równowagi

Zachwiana równowaga układu nerwowego-jak sobie pomóc?

Polecane posty

Ostatnio miałam i cały czas mam bardzo stresujący okres. Moja mama jest w szpitalu powaznie chora, ja zajmuje się domem, a że nie mam wprawy nie jest to dla mnie prosta sprawa i niestety wywołuje często stres, bo musze myśleć o wszystkim o czym myślała w domu mama, przejełam wszystkie jej obowiązki. Przez to wszystko jestem zupełnie wyprowadzona z równowagi, wystarczy drobiazg i wybucham, płaczę albo coś podobnego, a jak wybuchnę to póxniej mam wyrzuty sumeinia że jestem taka dla mojego otoczenia:( I przez to jeszcze bardziej jestem wyprowadzona z równowagi. Wczoraj próbowałam potańczyć żeby się rozładowac, ale nie miałam kompletnie siły i musiałam po minucie przestać... Na dodatek jutro dostanę okres:( Jak sobie pomóc. Prosze doradźcie coś:(

Gość atky
Przed okresem też mam takie roztrojenie nerwowe. Bez powodu sie wkurzam na wszystkich i wszystko mnie denerwuje. Radzę sobie z tym w ten sposób że jak tylko mam ochotę "wybuchnąć" wmawiam sobie że to jest bezsensu...

Gość atky
biore głęboki wdech i sie uspokajam.

bierz może magnez - uspokaja system nerwowy (zwłaszcza jeśli pijesz kawę - wypłukuje go migiem)

gdyby to był tylko okres to dałabym radę. Ale tutaj nie mam kiedy sie zastanwowić, kazdy drobiazg i wybucham zanim zdąże sie zastanowić, podjecie drobnej decyzji to koszmar. Wszystko i wszyscy mnie denerwują, nie wiem co robić....Skupienie sie na czyś to wysiłek kolosalny. Okres sam w sobie mnie nigdy szczególnie nie wyprowadzał z równowagi, tyle, że mam bolesne więc to jeszcze mnie dobije no i nie mam ju ż teraz siły

biorę falvit, kawy w ogóle nie piję.

ziołowe na mnie nie działają:( Próbowałam jakiś czas temu, bo niestety też miałam bardzo niemiłe sytuacje, ale mnie usypiał i odbierał siły, ale spać nie spałam. A ja bym wolała normalnie funkcjonować:(

W ogóle nie wiem czemu założyłam ten temat, bo i tak mi pwenie nikt gotowej recepty nie powie:( Ale mam tak strasznie dosyć, siedze przed kompem i ryczę:(

nie rycz nie rycz :) chyba musisz pójść do lekarza, może potrzeba coś konkretnego na wzmocnienie obowiązki domowe są trudne, wiem, ale do ogarnięcia - ważne żeby inni wiedzieli że się starasz i nie wymagali od ciebie cudów ty zresztą też - nie da sie w tydzień nabyć doświadczenia dojrzałej kobiety najważniejsze żeby z Mamą było ok :)

będę tu jeszcze do 18 więc jakbyś miała pytania (np. odnośnie gospodarstwa domowego) to postaram ci sie pomóc

Niestety mój ojciec cudów oczekuje, sama musze o wszystkim myśleć, bo on nie pomyśli o niczym:/ Martwię się o mamę bo nie jest z nią dobrze, a w szpitalu jeszcze z dwa tygodnie przynajmniej polezy i to poza mijscem naszego zamieszkania.Mnie zostały jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie wakacji, bo od września mam praktyki, a on października znów uczelnia. Chyba faktycznie musze iść po coś na wzmocnienie:(

Dziękuje Co bardzo, za to, że chcesz pomóc. Z gotowaniem jako takim problemów większych nie mam, zaraz zrobie zupę ogórkową na rosole, tata ma ziemniaki z golonką z indyka a ja fasolkę szparagową. Jako takie gotowanie nie sprawia kłopotu, gorzej z proporcjami, a tego się uczy przez długi czas, ile czego, aby nie było za mało lub za dużo, czy jak kupie tego tyle i tyle czy to wystarczy, ale coś moze czekac w lodówce itd.... Zakpuy, żeby wystarczyło, a jednoczesnie nie było zbyt dużo bo sie zepsuje itd... Tego typu sprawy które latami sie kobieta uczy. Ale przy ttosce o mamie, niepewności czy dobrze, czys taczy, czy kupić to czy to, kiedy postawić to czy to, żeby wszystko było równo a nie to sie ugotuje a to surowe:/ Przynajmniej rachunki popłacone już. Gdybym tylko na wszystkich nie warczała, albo w prost przeciwnie się nie rokzlejała...

spróbuj robić akie mini zapasy - jak rosół robisz to więcej żeby np. na pomidorową starczyło (można zamknąć w słoiku na gorąco to może postać w lodówce i poczekać z tydzień) jak schab czy mielone - to pozamarzaj odpowiednie porcje w torebkach (rano tylko wyjąć z lodówki) też sie uczyłam kombinatoryki swego czasu :) moi rodzice pracowali, opiekowała się mną i moją siostrą na co dzień babcia (przyjeżdżała co dzień - do dziś ją podziwiam) w którymś momencie poważnie zachorowała (ale żyje do dziś :) ) i skończyły się dobre czasy - rano zastawałam kawał mięsa i polecenie skonstruowania obiadu :D do tego sprzątania, prania itd bywało różnie - i śmiesznie i strasznie :D wiem że najbardziej przybija cię choroba Mamy bonie pozwala skupić sie na codziennych obowiązkach

Gość prosisz i masz
postudiuj temat "Stres" na www.vademecum.zdrowia.prv.pl no i dostosuj się do wskazówek w temacie i całej www

Gość niewiele odkrywszych rzeczy
jest na tej stronie niestety:/ :(

Gość odkrywcze rzeczy
cytat: niewiele odkrywszych rzeczy jest na tej stronie niestety:/ komentarz: A co Ty uważasz za odkrywcze rzeczy, budowę atomową Twojej szarej komórki? Skoro nie rozumiesz co pisze jak "krowie na rowie" w sprawie stresu to na pewno nie zrozumiesz nic więcej, sorki? Dzięki, właśnie takiemu lekceważącemu podejściu do spraw oczywistych niby prostych/błahych, niedawno mieliśmy 1-sze m. w świecie pod względem śmiertelności mężczyzn w wieku produkcyjnym!!!! Ty pewnie zamiast umycia duupy po defekacji będziesz pytać o skład atomowy kału, prawda? Zanim zrozumiesz ów skład, to rak odbytu sprowadzi Cię nie tylko na ziemię ale do ziemi. Ile ty masz lat dziecinna istoto?

Gość chodzi mi o to
że to co jest tam znane jest mi znane i się do tego staram stosować. I nie obrażaj mnie, wyraziłam grzecznie swoje zdanie, a Ty na mnie od razu najeżdżasz i kto tutaj nie stosuje sie do tych zasad? A z tymi atomami nieźle trafiłas bo jestem chemikiem:P

Gość chodzi mi o to
źe to co jest tam napisane jest mi znane;)