Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce sie zaszczepic

szczepionka przeciw rakowi szyjki macicy HPV

Polecane posty

Gość chce sie zaszczepic

mam pytanie do Pań które ową szczepionkę zakupiły - ile dokładnie kosztuje? jest w formie zastrzyku? jest na recepte? kto wykonuje zastrzyk? jaki jest % szans ochrony przed hpv? czy są skutki uboczne?

poczytaj troche w necie na ten temat. moim zdaniem nie ma sensu szczepić sie przeciwko czemuś, co być może ma sie juz w organizmie i nie rozumiem tej całej kampanii dotyczacej szczepien. Duzo kobiet jest nosicielem wirusa hpv, więc jesli masz kasę na szczepienia to lepiej zrób wczesniej badanie na obecnosc hpv

Pasadenka ma racje - niewiele kobiet moze sie zaszczepic, bo wiekszosc posiada hpv w sobie. Najlepiej zacznij od badania hpv (jest ich chyba ok. 20 "wirusow"). Jakis czas temu czytalam wywiad z polskim lekarzem i powiedzial, ze tak naprawde to ta szczepionka niewiele daje - malo kobiet (a wlasciwiwie dziewczynek ;) ) moze sie szczepic, a poza tym nie daje 100% pewnosci i... szczepienie trzeba powtarzac.

Ten lekarz sie wypowiadal, ze jakis sens mialoby szczepienie... 11-12 latek ;) A po jakis 4 czy 5 latach powtorne szczepienie... a 100% pewnosci i tak nie ma.

Ej, ale tylko 4 szczepy powodują raka szyjki macicy. Tych wirusów jest mnóstwo, ale powodują np. kłykciny kończyste i inne takie. Mój lekarz powiedział, ze o ile kłykcinami mozna się zarazić na basenie czy przez przypadek, o tyle hpv powodujące raka szyjki macicy przenosi się tylko poprzez kontakty seksualne. Chyba ten wirus- tak samo jak np. hiv jest mniej wytrzymały na warunki zewnętrzne i nie może żyć poza odpowiednim środowiskiem. Wiec jeżeli ktoś np. uprawiał seks z jakimś prawiczkiem, to ma szansę, że jest zdrowy, że jeszcze się nie zaraził. I jeżeli planuje inne przygody z kims innym, to powinien się zaszczepić. A jeżeli partner miał wcześniej wiele kobiet, a przynajmniej jakąs z bujną przeszłością, to ryzyko tego zakażenia jest bardzo duże, bo w ciągu całego swojego życia ponad połowa wszystkich ludzi uprawiających seks zakaża się hpv... Szczepionka kosztuje 500pln i trzeba ją wykonac 3 razy a potem przypominająco co kilka lat, ale jeszcze chyba dokładnie nie wiadomo, co ile. Miało być co 5, ale teraz mówią, żei co 7... Więc nie wiem:) Aha, i przezd hpv nie chronią prezerwatywy, bo ten wirus znajduje się w okolicy narządów płciowych, a nie tylko w spermie, jak np. hiv

jestem deską przegrałam życie - więc w ogole nie opłaca sie szczepic bo pewnym mozna byc jedynie siebie, drugiej osoby nigdy (to tak apropo \"prawictwa\", zdrad i przeszlosci) no i nie mozna zapominac ze nawet szczepionka nie chroni przed zakażeniem (analogicznie jak szczepionki przeciwko grypie)

Katarina Witt - to znaczy, ze przed szczepieniem zlecaja badanie na obecnosc ktore kosztuje min. 180? Super, zdzieranie kasy od naiwnych pod otoczka dbania o zdrowie...

No niestety - nie zaszczepia cie poki nie zrobisz badan na obecnosc hpv. Lekarz, o ktorym wspominalam, mowil, ze jesli masz jakiegokolwiek wirusa hpv (nie tylko ktoregos z tych 4 niebezpiecznych) to cie nie zaszczepia, bo wtedy ponoc nie ma sensu.

Gość to kuracja
odswieżam

Gość Olikooola
da sie wyleczyc hpv w klinikach typu Invi Med (wawa)

Gość gość
Nie pisać do tej spamerki A. Krawczyk! Wystarczy wrzucić ten mail w google, zeby zobaczyć, że ona szuka naiwnych. Podacie swój mail i będziecie dostawać tonę spamu. Za darmo. O, jak tu ktoś pisze: www.forumneurologiczne.pl/forum/rt,33,102,27918,620,742426,polineuropatia-czuciowo-ruchowa " 02.07.2013 13:02 Mam wrażenie, że ktoś chce żerować i zarabiać na ludzkim cierpieniu. Mam tu na myśli rzekomą książkę o polineuropatii od XXXXXXX@annakrawczyk.pl Napisałam i dostałam tylko jakieś reklamy, czegoś co kosztuje prawie 100 zł. Uważajcie, przykre, ale prawdziwe"

Gość gośćqwe
Nie polecam. Byłam szczepiona w wieku 15 lat. Mam 27, zanik okresu, problemy z pamięcią, koncentracja, zachwiania równowagi. W mojej rodzinie nigdy sie to nie zdarzało. Nie mam problemow z hormonami. Naprawde.. proszę poczytajcie zagraniczne media zanim zaszczepicie swoje córki. Pozdrawiam

Zgadzam sie z przedmowca. A tym bardziej ze szczepionka nie daje pewnosci ze sie nie zarazisz innym typem. Drogie i nie warto