Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaMarcinka

Mamy! Czy lepsze pieluchy tetrowe czy jednorazowe? Jaką macie opinię?

Polecane posty

Gość mamaMarcinka

Wiem że z tetrowymi jest problem ciągłego prania ale nie mam przekonania do pampersów...

Gość jateżżż
używam tetrowych

Gość Kotekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Pampersy sa lepsze bez żadnego watpienia. Moja córka ani razu nie miała założonej tetrowej pieluszki, ma ich pare z misiami do przytulenia albo do wytarcia buźki. jeśli stac Cię na Pampersy to w ogóle sie nie zastanawiaj ;)

Gość Aliyahhhhhhhhhh
jak dziecko nasika w tetre to też nie jest już sterylnie, nie chciałabym leżeć z non stop mokra pupą, tetrze mówię NIE ;)

Gość Gigusiaa
A co ze środowiskiem naturalnym ??!! Wyrzucając pampersy tworzycie tony odpadów które będą się potem rozkładać przez tysiące lat.

no wlasnie.. o to jest pytanie.. rzeczywiscie sa tony odpadkow po pampersach...i jakie koszty pampersow.. proponuje zloty srodek.. gdy jestescie z dzieckiem w domu i masz spokojnie czas mozna zalozyc pieluche tetrowa.. natomiast na wyjscia , na wizyty i spacerki w wozki aplikacja pampersa.. dziecko bedzie mialo wygodniej i nie beda mu przeszkadzaly mokre posladeczki :D a wiadomo: pampersy gratis nie sa a i o nasz Matke ziemie trzeba dbac.

Gość Gigusiaa
Paulka123 : gdyby ludzie nie kupowali pampersów to by przestali je produkować w takich ilościach :-P A tak to niedługo utoniemy w tym gównie.

położne ze szpitala i mój lekarz pediatra, jak i ortopeda twierdzą (moi) ,że lepsze tetrowe. Na pewno tańsze, bardziej ekologiczne (woda z pampersów nie wraca do obiegu w przyrodzie). Mój synek ma po nich super pupcię,żadnych zmian. a właśnie pieluszki jednorazowe odciskają sie na nóżkach. Dziecko nie zawsze od razu czuje w nich,że ma mokro i leży czasami w sikach i kupce. Za to w tetrze od razu płacze,że ma mokro. Z praniem nie ma problemu, w końcu są pralki,nie musimy prać w balii :). Gorsze jest to prasowanie, dla noworodka trzeba te pieluszki prasować, dla starszego niemowlęcia niekoniecznie. Ja i tak prasuję, ale juz nie \"miejsce w miejsce\", tylko po złożeniu z obu stron. Natomiast na noc i na spacery oraz wszelkie inne wyjścia niezastapione sa jednak pampersy, tzn pieluszki jednorazowe, niekoniecznie firmy Pampers. takze ja stosuje w dzien tetrowe, a na noc i wyjścia jednorazowe. Myślę,że to dobry kompromis. Ponadto dzieci na tetrze szybciej ucża sie korzystać z nocnika, bo jak już ktoś słusznie zauważył, niefajnie jest mieć mokro... a jak ma sie pampersa, to można sikać w pieluszkę zamiast sie trudzić i wołać na nocniczek..;) ale to oczywiście dużo zależy od samego dziecka

lyzeczka ! widze ze podobnie myslimy. wlasnie sie zastanawialam jak z tym prasowaniem..nie jest to moje ulubiona zajecie.. no ale tak wlasnie mysle ze kupie zapas tetrowych

Gość ughhhhhhhhhhhhhh
kiedys wiekszosc dzieci uczyla sie siadac na nocnik najpowniej w wieku dowch lat. teraz dwa lata to wiek, w ktorym dzieci robia w pieluchy a rodzice dopiero sie zastanawiaja nad sadzaniem na nockik co sie nieraz przeciaga do 3 czy 4 roku zycia. moja kuzynka siurala w pieluche do 4 lat az w koncu jakis madry wielarz powiedzial rodzicom, co zrospaczeni chodzili po lekarzach zeby zastosowali tetreowe pieluchy. bo jak tu pisza, w pampersie ma sucho, narobi gdzie stoi i nic jej nie obchodzia w tetrze poczeuje, ze jakos niefajnie jest. podobno prez kilka tygodni bylo duzo placzu i krzyku, bo dodatkowo poradzono im skladac dwie czy trzy pieluchy, zeby bylo niewygodnie a na noc im grubsza tym lepsza. do tego przetrzymac w mokrej cz-y zafajdaniej pieluszcze z pol godziny zeby poczula co i jak. po miesiacu oduczyla sie sikac w dzien w po dwoch nawet i w nocy.

Gość ughhhhhhhhhhhhhh
aha, przy malym dziecku i tak jest duzo roboty i szczegolnie po porodzie lepiej uzywac pampersow ale przeciez od 8-9 miesiaca mozna sprobowac z tetra. w domu tetra, na wyjscia pampers.

Gość koaaaaaaaaaaaa
Ja uzywałam pampersów (z poczatku tetry,pózniej pampery-i nie ma porównania.Pampersy były lepsze.Córcia nie miała odparzonej pupy, bioderka tez rozwijały sie ok.No i ogromna wygoda.Teraz tez nie zamierzam urzywac tetrowych(tylko do buzki czy do przytulania itp) a co do odpadów.To poco robicie zakupy i uzywacie reklamówek.Kupujecie tony zywnosci gdzie opakowania nie nadaja sie do przetwarzania. Mozna by zadac tez takie pytanie-po co znieczyszczacie srodowisko paleniem papierosów i jezdząć samochodzmi, paląc (aby było ciepło) w mieszkaniach-te czynnosci o wiele bardziej ZANIECZYSZCZAJA SRODOWISKO a cały czas sa "robione" wiec głupie stwierdzenie co do tych pampersów jako odpadach.

Pampersy to jeden z największych winowajców jeśli chodzi o zanieczyszczenie środowiska spowodowane przez indywidualnego człowieka. Zasłanianie się tym że inne rzeczy zanieczyszczają bardziej jest świetnym usprawiedliwieniem żeby w ogóle o środowisko nie dbać. Na marginesie, nie używam reklamówek ani plastikowych toreb w ogóle, kupuję produkty w miarę możliwości bez opakowania lub w opakowaniach nadających się do recyclingu, nie palę papierosów, samochodem jeżdżę tylko wtedy gdy muszę. Nie mierz wszystkich własną miarą. Choć muszę przyznać że z tetrami jest więcej zachodu, stosowanie ich nie jest aż tak kłopotliwe jak by się mogło wydawać. Dla mnie jest to problem, piorę je co dwa dni w wodzie z dodatkiem wody utlenionej, proszku do prania (ekologicznego, zrobionego na bazie mydła roślinnego) używam tylko raz na jakiś czas. Nigdy ich nie prasowałam. Mały ma pół roku i nigdy nie był odparzony. Dla kogoś dla kogo liczy się czas pampersy na pewno będą wygodniejsze.

ja przy corce przez pierwsze 4 miesiace uzywalam tetrowek, pampki byly tylko na noc i na spacery ale to po czesci z oszczednosci bylo bo mala tylko siknela i sie darla i trzeba ja bylo przewijac a pampki byly niestety drogie :O pozniej jak przestala byc taka wrazliwa to przeszlismy na pampersy. teraz z Krzysiem tez sie do tetroek przymierzalam ale jak wrocilismy ze szpitala to tetrowka mu pod brode prawie siegala wiec zrezygnowalam. pozwole sobie wkleic jeszcze co dzisiaj przeczytalam na jednej ze stron internetowych: Z badań naukowych, które są szybko tuszowane–bo pieluchy typu pampers to ogromny biznes–wynika: –dzieci wychowane “na pampersach” mają częściej problemy logopedyczne –jw tyle że problemy alergiczne –jw tyle, że nerkowe –dłużej “wychodzą” z pieluch –są mniej samodzielne w samodzielnej toalecie (w późniejszym wieku oczywiście) Z czego to wynika? Jak dziecko zmoczy pieluszkę tetrową jest ona od razu zmieniana–pampers nie. I mimo, że nie ma mokro przy skórze to toksyny z moczu krążą w tej temperaturze pieluszki (36,6) i są wchłaniene przez skórę. Trzeba sobie zdać sprawę, że w moczu są produkty przemiany materii i zbędny balast w postaci np. tosyn… A toksyny… uszkadzają…. baaaardzo powoli–za to trwale…. Ale o tym sie nie mówi–bo jest wygodniej dla mam, bo to zasila portfele wieeeeelu ludzi itd…

Gość to i to
do 7 m-c będę z maleństwem w domu , potem muszę wracać do pracy, planuje na pierwsze 7 m-cy w domu tetre, na podwórku,spacerze pampers, a potem jak już będę w pracy chyba tylko pampersy