Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trr

upiekłabym jakieś czekoladowe ciasto

Polecane posty

Gość trr

Mam ogromną ochotę na coś w rodzaju murzynka czy innego ciasta czekoladowego (puszystego, o wyraźnym smaku... mniam). Znacie jakiś przepis i podzielicie się?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trr
Sorry! Weszłam w wyszukiwarkę i od razu znalazłam coś apetycznego. Jakby ktoś był ciekawy wrzucę przepis. A dziś go wypróbowuję. Tak więc jak co, mam co szukałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam genialny przepis poczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Murzynek: składniki na dużą blachę: - 2 szklanki mąki - 2 kostki margaryny - 2 szklanki cukru - 6 jaj - 6 łyżek kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 xcukier waniliowy - 10 łyżek wody - tłuszcz do formy Margarynę , 6 łyżek wody, cukier (waniliowy i zwykły) i kakao podgrzewamy na małym ogniu aż się składniki rozpuszczą. Odlewamy pół szklanki masy na polewę, resztę studzimy. Do studzonej masy dodajemy 4 łyżki wody, mąkę , proszek do pieczenia i żółtka. Składniki mieszamy. Osobno ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do formy , pieczemy ok. 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, masę przeznaczoną na polewę lekko podgrzewamy i rozsmarowujemy na cieście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trr
Cudownie! Dzięki! Apetycznie się zapowiada. Z czasem wypróbuję każdy przepis (wreszcie mam własną i to porządną kuchenkę więc zaczynam piec). A ja piszę wyżej o następującym, znalezionym w sieci: Składniki: 175 g miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki esencji waniliowej 3 roztrzepane jajka 1 1/2 szklanki mąki 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka. 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając. 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem). Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trr
Wypróbowałam już dwa przepisy (w kolejności spływania do mnie), jako pierwszy ten który podałam (Ciasto bardzo smaczne, tylko płaskie się robi.), potem ten "na złamane serce" (Rewelacja! Pycha! Tylko nie rozumiem po co ten dodatek łyżeczki soli. Która z was piekła te ciasto i czuła sól?). Dziś robię murzynka. :))) Kochane jesteście!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
Murzynek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
Murzynek. 0,5 kostki palmy (albo innej margaryny) 2 jajka (całe) 1,5 szkl. cukru 1 łyżka kakao (czubata, moga być 2) 2 łyżki powideł albo dżemu 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka (może być zsiadłe) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej aromat do ciasta waniliowy rodzynki, bakalie (niekoniecznie) przyprawa do piernika Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać robotem. Margarynę roztopić i ostudzić. Sodę oczyszczoną wymieszać z kilkoma łyżkami mleka. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka. Ciasto wylać na blachę i upiec. Można polać polewą i posypać wiórkami. Zawsze się udaje. Jest smaczny i tani. Robię go bardzo często.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
Do murzynka daję trochę aromatu rumowego, spróbujcie.Pa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasto czekoladowe
tabliczka 200 gram gorzekiej czekolady - rozpuscic w kapieli wodnej kostka masla- dodac pokrojone w mala kostke do rozpuszczonej czekolady 3 bialka ubic na piane do czekolady z maslem dobrze rozpuszczonym ale nie goracym dodac 3 zoltka, pol szklanki cukru i cztery lyzki maki, wymieszac mikserem dodac piane z bialek i lekko wymieszac, az piana polaczy sie z masa przelozyc do foremki i piec 15-20 minutw 200 az wierz bedzie sucy i ciati bedzei lekko odstawac od formy ciasto ma byc wilgpotne, "lekko zakalcowate", podawac, najlepiej lekko cieple a lodami waniliowymi smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×