Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przyimek

Instruktor BHP 8211 jak zostać?

Polecane posty

Pytanie jak w temacie. Czy trzeba skończyć jakąś specjalną szkołę (studia?), czy wystarczy tylko jakiś specjalistyczny kurs?

Gość Oi nie wiem
Pojęcia zielonego nie mam. Bezpieczeństwo i Higiena Pracy są dla mnie pojęciami obcymi ;) Najlepiej poszukaj w google.

Gość dreamworks
Hehehe to tak jak dla większości Polaków dlatego robota w tym fachu zawsze się znajdzie ;)

Gość szukajka
Znalazłam coś takiego: "Pracowników służby bhp zatrudnia się na stanowiskach inspektorów, starszych inspektorów, specjalistów oraz głównych specjalistów do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy, a stopnie te zależą od posiadanych kwalifikacji. Przykładowo inspektorem może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie i co najmniej dwuletni staż zawodowy, zawód technika bhp lub średnie wykształcenie i co najmniej czteroletni staż zawodowy. Trzeba też pamiętać, że również pracownik wyznaczony do pełnienia roli służby bhp (tam, gdzie nie trzeba jej tworzyć) musi posiadać odpowiednie kwalifikacje. Wystarczy np., że ma zawód technika bhp." (cyt. za art.: "Służba bhp. Fachowcy z zewnątrz czy etat Inspektora BHP?"; vortal BHP Ekspert). To chyba powinno wystarczyć za odpowiedź:)

Gość Wcalee niee
W przypadku wyższego wykształcenia potrzeba Ci tylko 2-letniego doświadczenia :P Nie jest źle;)

Jasne, tylko weź pod uwagę, że studia trwają 5 lat, czyli w sumie to 7 lekką ręką. Jakieś strasznie rygorystyczne wymagania mają:( Poza tym nawet jeśli skończę studia to kto mnie zatrudni bez doświadczenia? To jest jakaś porażka:(

Gość Eee tam porażka od razu
Nie trzeba się martwić. Głowa do góry. Są staże, praktyki, ale i tak najpierw studia musisz zrobić :)

To stanowi pewien problem, bo teraz nie mogę rozpocząć studiów stacjonarnych:( Więc przynajmniej rok w plecy.

To stanowi pewien problem, bo teraz nie mogę rozpocząć studiów stacjonarnych:( Więc przynajmniej rok w plecy.

Gość Taki problem to żaden problem
Idź na zaoczne albo wieczorowe. Jaki to problem?

Gość omatko
Podane przez xxx przepisy są nieco przestarzałe. Zgodnie z 4 paragrafem rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 2 listopada 2004 roku w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy (DzU nr 246, poz. 2468): "§ 4. 1. Pracowników służby bhp zatrudnia się na stanowiskach: inspektorów, starszych inspektorów, specjalistów, starszych specjalistów oraz głównych specjalistów do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy. 2. Pracownikami służby bhp mogą być osoby spełniające następujące wymagania kwalifikacyjne: 1) inspektorem do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca zawód technika bezpieczeństwa i higieny pracy, 2) starszym inspektorem do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca: a) zawód technika bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 3-letni staż pracy w służbie bhp lub b) wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, 3) specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 1 rok stażu pracy w służbie bhp, 4) starszym specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 3-letni staż pracy w służbie bhp, 5) głównym specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 5-letni staż pracy w służbie bhp.” To się nakopiowałam:) Żeby rozpocząć karierę jako BHPowiec wystarczy na początek tytuł technika. Później trzeba znaleźć robotę i zdobywać doświadczenie a w międzyczasie warto pójść na studia.

Gość omatko
Przepraszam że nie spisałam nicka ale zanim spojrzałam zrobiłam odpowiedz

o matko! dzięki. :D Normalnie podniosłaś mnie na duchu – już zaczęłam się zastanawiać nad rezygnacją z pomysłu zostania tym instruktorem. Po Twoim info mam zupełnie nowe siły i już za szkołą zaczynam się rozglądać. Dziękkuuuję:)

Gość omatko
Chyba inspektorem a nie instruktorem ;)

Tak, tak, ale inspektor przeprowadza szkolenia więc można go nazywać instruktorem;)

Gość omatko
W sumie na upartego można:) Jeśli na oku nie masz już żadnej szkoły to sprawdź czy gdzieś w pobliżu Ciebie nie ma ap edukacji - dobrze tam uczą a bhp jest u nich jednym z bardziej obleganych kierunków.

A co to za szkoła? I w ogóle gdzie jest? Bo ja szukam czegoś na Dolnym Śląsku. W Legnicy najlepiej.

Gość omatko
Nie nie chodzę ale słyszałam bardzo dobre opinie na temat tej szkoły. Mają placówki w większości większych miast w Polsce - znajoma chodziła w Warszawie do nich :)

Gość omatko
Nie ma sprawy. Życzę powodzenia w realizacji marzeń:)

Gość karin8383
Teraz coraz popularniejsze stają się szkolenia BHP prowadzone online. Jeśli chcesz prowadzić szkolenia to może warto pomyśleć o prowadzeniu właśnie szkoleń przez internet czyli webinariów. Możesz się do tego profesjonalnie przygotować. Pomoże Ci w tym np. Pani Dorota Kostowska http://dorotakostowska.pl/webinaria/ , która nie tylko sama tworzy webinaria, ale także uczy jak przygotowywać je samodzielnie.

Najlepiej będzie pójść na studia, a później ukończyć dodatkowe kursy. Pracownik taki musi organizować szkolenia bhp http://szkoleniebhp.com.pl/ , i przekazywać wiedzę na temat bezpieczeństwa w pracy. Bardzo często można też prowadzić szkolenia online.