Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość napiwek30

Napiwki - czy powinno sie dawać?

Polecane posty

Gość napiwek30

Gdybym była kelnerką, nie powiem cieszyłyby mnie. Choć zupełnie obiektywnie. Za co? Za usluge? Gdyby wychodzic z tego zalozenia, trezba byloby dawac kazdemu. Dlaczego ludzie czuja przymus placenia kelnerom, listonoszom, taksowkarzom, fryzjerom? Dlaczego w takim bardz razie nie placi sie sprzedawczyniom czy kierowcom autobusow?

Gość niestety nic dobrego
ja nie daję. Kelnerka ma obowiązek obsłużyć mnie z uśmiechem na twarzy i podać to, co zamówię. No, chyba że wymyślę coś takiego, co będzie wykraczało poza jej obowiązki. Listonoszowi nie daję, bo ma swoją pensję a roznoszenie listów to jego praca. Taksówkarz też swoje zarabia, fryzjer też ma swoje stawki. Jeśli proszę kogoś o dodatkową usługę, która wykracza poza jego kompetencje to daję coś w zamian. Tylko wtedy.

Gość ja tez nie daje
przeciez to ich praca, za ktora maja placone

Całe szczęście ludzie na poziomie wiedzą że w dobrych restauracjach dawanie napiwków jest czymś naturalnym:) Całe szczęście wy tam nie chodzicie:P

Gość aleksa9
nie wiem czy wiecie ale w stanach napiwki sa czyms naturalnym i praktycznie wszyscy je daja. dziwne jest jezeli ktos nie da. a napiwek tynosi bodajze 10-20% sumy ktora placimy

Gość napiwek30
ale to wlasnie kompletnie nielogiczne, a ze ogolnie przyjete, nie oznacza, ze wlasciwe

Gość napiwek30
Nie trzeba, marny podszywaczu ;-) Rozumiem, ze jestes sfrustrowana kelnereczka z wiecznym fochem na swym brzydkim swinskim ryjku

Gość lolalee
napiwki daje w zasadzie tylko w restauracji, ewentualnie kiedy przywoza mi zamowione jedzenie do domu, a pizzeria nie kasuje nic za dowoz. wtedy po prostu zaokraglam sume i nie prosze o reszte. w restauracjach wszystko zalezy od obslugi, jesli jest ok - nie musze na nich czekac, sa uprzejmi itd, to oczywiscie 10% od kwoty rachunku im sie nalezy, wiadomo, ze ich pensja to czesto grosze, za ktore nikt by nie pracowal, gdyby nie bylo w tej pracy mozliwosci dorobienia na boku wlasnie np napiwkami. wyobrazacie sobie pracowac za 2 zl na godzine? bo znam knajpe, w ktorej tak placa. i od tego, czy klienci wykaza sie odrobina kultury i wdzieznosci za dobra obsluge zalezy czy wyplata tak na dobra sprawe bedzie, czy nie bedzie.

Gość napiwek30
No ladny gest z Twojej strony Ale nikt w pubach czy restauracjach nie zarabia 2 zl/godzine A wiesz ile zarabia taki kierowca autobusu? I jakos nie dostaje od nikogo napiwkow

Gość lolalee
calkiem niedawno, jakis miesiac czy dwa miesiace temu byla straszna afera w jednej z gdanskich knajpek, opisywali ja zreszta w wyborczej, nie wiem czy czytalas... tam wlasnie placicli dokladnie 2 zl na godzine. przy takich zarobkach mozna liczyc jedynie na napiwki i wtedy faktycznie, mozna zarobic troche wiecej, ale co, jesli nagle wszyscy zaczeliby robic tak jak ty i miec w dupie to, ze kelnerka jest na kazde twoje skinienie, przyniesie, odniesie, poda i cierpliwie wyslucha litanii narzekan...w domu musialaby sobie sama ugotowac, sama to wszystko podac a na koniec pozmywac. idziesz do restauracji i jedyne, co robisz, to jesz. o reszte martwia sie inni. roznie ludzie robia, jedni daja, drudzy nie daja...jedni jedza nozem i widelcem, drudzy tylko lyzka, sa po prostu pwne zasady, ktorych w miare kulturalny czlowiek sie trzyma, nazywaja sie savoir-vivre i bywaja troche bezsensowne lub nielogiczne, o takich rzeczach po prostu sie nie rozmawia, bo sa oczywiste :) a przynajmniej powinny byc ps. taksowkami nie jezdze, do fryzjera nie chodze - kolezanka mnie strzyze wg wlasnego cennika ;)

Gość napiwek30
Powtorze - ladny gest Nie , nie czytalam i jest to skandaliczne. Ale dlaczego ja mam doplacac z wlasnej kieszeni za nieuczciwego pracodawce? Gdybys dowiedziala sie, ze pani na poczcie na stazu ma 500zl i na utrzymaniu 2 dzieci, zostawilabys jej reszte z oplacanego przez siebie rachunku?

Gość lajza mineli
a ja daję w świecie jest [przyjęte że obsłudze w lokalu daje się zwyczajowo napiwek 10 % rachunku, mi nie ubędzie, podobnie chodzę to tej samej fryzjerki - to nie jest renomowany zakład ale dziewczyma potrafi, stara się (chodzę parę lat) - płacę niedużo ale daję jej 5 zł "na kawę", przez to stara się jeszcze bardziej,włosy mam zawsze ostrzyżone extra

Gość lolalee
ja rowniez zarabialam 500 zl harujac po 12 godzin dziennie, mysle, ze codziennie spotykasz multum takich osob nawet o tym nie wiedzac. nie rozumiesz o co chodzi - tu nie chodzi o litosc czy wspolczucie, po prostu w cywilizowanych krajach przyjelo sie dawac napiwki. jest to kwestia obycia i kultury tego, kto je daje. ja rzadko jem w restauracjach, ale jak juz tam jestem, to wszystko jedno, czy zaplace 50 czy 55 zl..to 5 zl raz na kwartal mnie szczegolnie nie zubozy. a gdybym jadala w takich miejscach czesciej, to pewnie mialabym na tyle zasobny portfel, ze te kilka zl wiecej rowniez nie stanowiloby problemu. powtarzam - to nie jest kwestia wspolczucia, po prostu tak sie robi, tak samo, jak mowi sie "dzien dobry" wchodzac do pokoju, w ktorym sa juz jakies osoby.

Gość a ja wam powiem
bylam na pielgrzymce kilka razy i zawsze chodzimy co roku grupka na pizze do sieci restauracji kleopatra. widzialam ze ludzie daja napiwki, a my zawsze wyliczone co do grosza ;) a poza tym slyszalam, ze u mnie w miescie w jednej restauracji pracownicy musza oddawac napiwki do wspolnej kasy i wtedy jakos im rozdziela do wyplaty :O ale gdybym pracowala to w porzadnej restauracji moze bym zostawila kilka zl.

Gość napiwek30
Nie przekonuje mnie argument o cywilizowanych krajach i nie uważam też, że zostawianie napików świadczy o kulturze osobistej. A dzień dobry mówię wszystkim, a nie tylko wybranym grupom zawodowym.

Gość lolalee
tak sie czasami robi - napiwki laduja we wspolnym miejscu i sa po rowno dzielone miedzy kelnerow (bo w koncu tylko oni maja kontakt z klientem), pracownikow kuchni, tych co siedza na zmywaku i reszte obslugi. to sprawiedliwe rozwiazanie moim zdaniem, bo w koncu na efekt koncowy sklada sie praca kilku osob, nie tylko kelnerki..

Gość tak naprawde
nie da c napiwku to totalna wiocha.zawsze sie daje przynajmniej w restauracjach i taksowkach.taki co nie daje to niestety--sloma z butow!!!

Gość lolalee
napiwek - nie musi cie przekonywac ;) robisz jak uwazasz, i to jak cie odbieraja inni ludzie to rowniez twoja osobista sprawa, nikomu nic do tego. ale skoro pytasz, czy sie powinno dawac napiwki, to odpowiedzialam - tak, powinno.

Gość lajza mineli
właśnie, nie chciałam być brutalna - nie dać napiwku - to..... dwa posty wyżej trafnie podsumowano.

Gość do tak naprawde
bez przesady! sloma z butow?? :O

Gość napiwek30
A wiecie do czego prowadzą te napiwki? Do tego, że potem płacą w knajpach po 2 zł na godzinę. No bo po co ma taki pracodawca płacić z własnej kieszeni, skoro wy mu pracownikow utrzymujecie. A w budce z hot dogami zostawiacie? Czy tylko w drogich restauracjach? No i co z tą biedną panią na poczcie? Nie odpowiedziałaś To, że ogólnie przyjęte, nie oznacza że właściwe czy logiczne. Zawsze można wpłacić pieniądze na cele charytatywne - uzasadnione i sprawiedliwe

Gość zyzwyczaj dawalam napiwki
szczegolnie u fryzjera. ale babka mnie dzisiaj zjezyla na maxa. poszlam wlasciwie tylko obciac wlosy bo zafarbowac chcialam dzisiaj wieczorem w domu. z tego tez wzglledu od paru dni nie uzywam zadnych odzywek do wlosow by zmyc te wszystkie silikony by farba sie lepiej wchlonela. z tego wzgledu, ze mam maly dolek finansowy to wybralam najtanszego fryzjera w miescie. strzyzenie-kazda dlugosc(z myciem bez suszenia)- 11€ babka myje wlosy i pyta czy dac odzywke. mowie nie dziekuje, bo dzisiaj planuje wlosy farbowac i niechce ich naciazac. Ona: tak, ale wie pani, bedzie mi sie lepiej strzyglo. Ja: niechetnie, ale jesli pani musi......... no i dala ta odzywke. wlosy obciete, ja do kasy a ta mi 13,50€. nic nie mowilam, ale za ta odzywke 2,50€ to moglaby napiwek dostac. w sumie wziela ja dla siebie.

Gość lolalee
odpowiedzialam - ze to nie jest kwestia wspolczucia "biednej pani na poczcie" czy "biednej kelnerce", tylko pewnych ogolnie przyjetych zasad. napiwki sie po prostu daje, dla wiekszosci ludzi jest to zwykla, naturalna rzecz. i wlasnie dlatego, ze jest to zwiazane z pewnymi zasadami, nie daje sie ich wszedzie i kazdemu. tak samo jak nie mowi sie "dzien dobry" kazdemu przechodniowi...rozumiesz cos, czy nadal nie? :)

Gość lajza mineli
widzę że bardzo młodzi jesteście albo kindersztuby wam brak...pewne rzeczy się robi a pewnych nie. I tak - nie puszcza się bąków publicznie, nie dłubie w zębach, i nie drapie się. A napiwki się daje. Po prostu. I już.

Gość napiwek30
Nadal nie. Czy wszystko w życiu przyjmujesz biernie, niczego nie kwestionując? Do mnie już bardziej trafia argument współczucia niż "bo wypada". Zmierzam do tego, że dawanie napiwków jest nielogiczne i nieuzasadnione. Przykład z Twoim dzień dobry tylko to potwierdza. Albo nie mówi się nikomu ( przechodnie na ulicy), albo wszytkim ( wchodząc do pomieszczenia). Dla mnie wieśniackie jest zostawianie napiwków w drogich restauracjach i nie zostawianie w tych "zwykłych"

Gość napiwek30
Proszę o poważniejsze argumenty niż " po prostu" I nikt nie odpowiedział na zarzut nabijania kabzy właścicielom restauracji

Gość lolalee
:D:D:D:D nie, to ponad moje sily ;) pozdrawiam wszystkich :)

Gość napiwek30
Proszę o inne argumenty niż "po prostu" I nikt nie odpowiedział na zarzut nabijania kabzy właścicielom restauracji

Gość napiwek30
no i zabrakło argumentów...

Gość lajza mineli
no, dobrze, zacznijmy inaczej, - chodzę czasem w piątki wieczorem do sympatycznej knajpki, pysznie karmią, zawsze daję napiwek - kelner wita mnie z usmiechem - ZAWSZE mam stolik w kącie przy oknie, obsługa bez zarzutu i szczera rada co warto zjeść... No - powiesz - to ich obowiązek - ale ja wiem swoje. Mimo wszystko pomyśl.