Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronikanika

czy dotrwam bez brzuszka do 6 miesiąca?

Polecane posty

Gość weronikanika

Jestem w połowie 5-ego m-ca ciąży. Prawie nie widać brzucha. Tzn, kiedy mam wzdęcie lub chce mi się do ubikacji (sorry za naturalizm), trochę jest, ale normalnie brak, a szczególnie kiedy staram się trzymać prosto i go raczej wciągać. Bardzo mi zależy, żeby dotrwać w takim stanie do drugiego tygodnia szóstego miesiąca, ponieważ wtedy mój szef ma mi przedłużyć umowę o pracę. Nie zamierzam nikogo informować o ciąży, nie przypuszczam (raczej - bo pewna nie jestem) , żeby mnie chciano zwolnić nawet w takim przypadku, ale jednak strach pozostaje. Więc, jak już pisałam, zależy mi, żeby do 2 tyg. 6 m-ca nikt się nie zorientował. Proszę, odpowiedzcie, czy są wśród was kobiety, które dopiero w połowie szóstego wydęło? czy mam szansę dotrzymać? Lekarz powiedział mi, że trudno stwierdzić. Dlatego pytam was... Martwie się tym. Czy uda mi się to ukryć? jestem raczej szczupła, ale nie chuda, nie drobnokoścista. zawsze dbałam o sylwetkę. Teraz też staram się odżywiać zdrowo - owoce i warzywa i chodzę na basen.

Gość tak naprawde
boszeee co za glupota.nie mozna wciagac brzucha w ciazy.gratuluje

Gość weronikanika
a czy którejś z was się to udało? poza tym, dlaczego niby nie można wciągać brzucha w ciąży? Przecież maluszka chroni macica itp?????

Gość weronikanika
hej, hej...

Gość booooooooooooooooooo
wciągając brzuch mimowolnie nabierasz powietrza i to tak jakbyś wstrzymywała oddech i dziecko może być mało dotlenione

Gość mnie sie udalo
ukryc ciaze do konca szostego miesiaca. Mialam co prawda brzuszek i przytylam tu i owdzie, ale zalezalo mi na tym gdyz moj promotor byl bardzo negatywnie nastawiony do kobiet w ciazy, ktore akurat na moim roku ciagle sie zwalnialy z zajec albo przychodzily nie przygotowane tlumaczac sie zlym samopoczuciem. Nie chcialam miec takze zadnych ulg albo uslyczec pozniej od znajomych z seminarium, ze obronilam sie na dobra ocene bo bylam w ciazy... Trzeba sie odpowiednio ubierac. Luzniejsze bluzki, ale nie jakies ciazowki typowe i najlepiej juz wczesniej troche zmienic styl ubierania, zeby nagle z obcislych ciuchow nie wskoczyc w luzne. Akcesoria odwracajace uwage od brzuszka, typu kolczyki czy bransoletka( tylko tez sie nie obwieszac jak choinka). Kombinowalam z jakimis teczkami z praca, ktorymi zaslanialam brzuszek, albo mialam wieksza torbe, albo jakas siatke trzymana na wysokosci brzucha...Nie stawac bokiem, tylko przodem i raczej blisko rozmowcy.Troche sie czulam jak idiotka i kilka dziewczyn z roku sie polapalo, ale dziekan nie zauwazyl i obrona poszla na 5:)

Gość weronikanika
hej, a czy miałaś widoczny brzuszek w połowie 6-ego miesiąca? czy raczej mały i łatwo było to wszystko pokombinować?????

Gość weronikanika
i bardzo dziękuję za rady. może mi się jakoś uda. denerwuję się tym ostatnio, bo spodnie zrobiły się już trochę przyciasne w pasie...

Gość weronikanika
a inne panie? nikt nie ma takich doświadczeń w ukrywaniu? nikt nie miał małego brzuszka w ciąży? Zazdroszczę wam. też wolałabym się nim chwalić. Niestety, nie mogę...

Gość guuuuga
jaka masz umowe?

Gość weronikanika
Guzik prawda, gdyby tak było nie pisałabym na forum. Umowa na rok kończy mi się z końcem września. Potem szef ma dla mnie przygotowaną nową, na dłużej.

Gość weronikanika
Nieprawda. Tak jest, ale tylko w przypadku umowy na okres próbny. W przypadku umowy na czas określony - takiej jak moja - może mi jej nie przedłużyć.

Gość weronikanika
Konsultowałam z osobą, która pracuje w kadrach i sie na tym - jak twierdzi - zna. A jeśli jest jak mówisz, to podaj mi adres, gdzie mogę to sprawdzić. Adres, paragraf, cokolwiek.

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. § 31. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze. § 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.

Gość weronikanika
Bardzo wam dziękuję!