Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała z miasta

czy ktoś tu ma progenie i ma chłopaka??

Polecane posty

Gość mała z miasta

? :(

Gość a jak to wygląda
masz jakieś zdjęcie kogoś z tym schorzeniem

Gość mała z miasta
grafitowa chmuro również chodziłam do ortod. ale miałam aparat ktory wkladalam na noc na gorne zeby by je rozszerzyc wrecz zas na cala glowe miałam uszyty aparat-to dizalalo na rzuchwe-mialo ją cofac nie wytrwałam.. czy ma wada jest duza..? nie wiem...

A co ma progenia do posiadania chłopaka? Wypadałoby się wybrać do ortodonty i nie przerywać leczenia. Tutaj (niestety) czas ma ogromne znaczenie.

Gość mała z miasta
szalona krowo IMO ma. to w końcu szpecąca wada.. :( mam 21 lat... ortodonta zapewne zaproponuje zabieg...a tego sie boję... poza tym koszta..

Szpecić mogą blizny od samookaleczania, a nie wada, na którą nie masz wpływu. 🌼 Przede wszystkim najpierw powinnaś zaakceptować siebie. Koszta na pewno będą - trochę za późno się obudziłaś. :O Ale nie ma co gdybać, trzeba działać. Wybierz się do ortodonty - a nuż nie wygląda to tak źle, jak myślisz?

Gość mala mam to samo
mam 20 lat,. a ile kosztowalby zabieg?

Gość mała z miasta
szalona krowo chyba orientujesz sie w temacie więc zapytam czy wiesz moze czy bez operacji mozna choc w 50 % cofnąć szczekę? jest jakis stały aparat? albo nawet ten z materiału- czy w wieku 21 lat jeszcze moze zadziałać ?

Gość mala mam to samo
dzieki za pomoc:O

Wiesz, ja na pewno nie miałam tak mocno wysuniętej dolnej wargi ust, jak ta pierwsza dziewczyna ze zdjęcia, ale może gdyby moi rodzice o mnie nie zadbali, tak by było. Aparat nosiłamtylko na noc, gdy mialam jeszcze zęby mleczne. Poźniej już żadnego. Przed chwilą oglądałam swoje zdjęcia i mogę napisać, że wcale nie było tego widać, tylko ja o tym wiem.

Gość Troszke wiem na temat opr
Bardzo lekkie wady można "poprawić" ortodontycznie, ale jest wtedy ryzyko uszkodzenia stawu. Wady powyżej 2milimetrów można wyleczyć tylko operacyjnie. Operacja jest bezpłatna niezależnie od wieku. Najlepiej najpierw idz do lekarza rodzinnego po skierowanie do chirurga szczękowego najbliżej w Twojej okolicy. Niech on Ci poleci ortodonte. To prawda, że ortodonta już kosztuje. Aparat ok. 2000zł za łuk (gorny i dolny ok. 4000zł) + koszt wizyt ok. 100-200zł miesiecznie ( w zaleznosci od miasta) Leczenie ortodontyczne ok. 1rok - 3 lat, wtedy sie ponownie idzie do chirurga szczekowego i on ustala termin operacji, czas oczekiwania wtedy ok. 3 miesiące-pół roku. Operacja całkowicie za darmo, ale znowu koszt dojazdu do szpitala na kontrole co tydzien po operacji przez 2 miesiące, czyli ok. 8-10 razy. Potem raz na miesiac przez pół roku. Ogólnie przez 3 lata przygotowania do operacji i kilka miesięcy po to koszt ok. 5-10 tysięcy. Zalezy to od odległości, ortodonty, wady i dogadania się, bo wiadomo, ze jak mieszkasz daleko to mogą Ci iść na ręke i rzadziej przyjeżdzasz na kontrole czy do ortodonty. Po operacji prawie nic nie boli. Miesiąc się je tylko papki. Potem kolejny miesiąc tylko miekkie rzeczy. 99% operacji się udaje. Ogólnie jak masz małą wade i specjalnie o tym nie myślisz to nie warto ponosić tego trudu. Jak dużą to komfort życia się podnosi wielokrotnie. Najlepiej radze udać się do chirurga szczękowego i z nim sie skonsultować czy warto i czy wada jest faktycznie duża. Pozdrawiam !

Gość Troche wiem o tym
Bardzo lekkie wady można "poprawić" ortodontycznie, ale jest wtedy ryzyko uszkodzenia stawu. Wady powyżej 2milimetrów można wyleczyć tylko operacyjnie. Operacja jest bezpłatna niezależnie od wieku. Najlepiej najpierw idz do lekarza rodzinnego po skierowanie do chirurga szczękowego najbliżej w Twojej okolicy. Niech on Ci poleci ortodonte. To prawda, że ortodonta już kosztuje. Aparat ok. 2000zł za łuk (gorny i dolny ok. 4000zł) + koszt wizyt ok. 100-200zł miesiecznie ( w zaleznosci od miasta) Leczenie ortodontyczne ok. 1rok - 3 lat, wtedy sie ponownie idzie do chirurga szczekowego i on ustala termin operacji, czas oczekiwania wtedy ok. 3 miesiące-pół roku. Operacja całkowicie za darmo, ale znowu koszt dojazdu do szpitala na kontrole co tydzien po operacji przez 2 miesiące, czyli ok. 8-10 razy. Potem raz na miesiac przez pół roku. Ogólnie przez 3 lata przygotowania do operacji i kilka miesięcy po to koszt ok. 5-10 tysięcy. Zalezy to od odległości, ortodonty, wady i dogadania się, bo wiadomo, ze jak mieszkasz daleko to mogą Ci iść na ręke i rzadziej przyjeżdzasz na kontrole czy do ortodonty. Po operacji prawie nic nie boli. Miesiąc się je tylko papki. Potem kolejny miesiąc tylko miekkie rzeczy. 99% operacji się udaje. Ogólnie jak masz małą wade i specjalnie o tym nie myślisz to nie warto ponosić tego trudu. Jak dużą to komfort życia się podnosi wielokrotnie. Najlepiej radze udać się do chirurga szczękowego i z nim sie skonsultować czy warto i czy wada jest faktycznie duża. Pozdrawiam !