Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Invisible

A takie tam pytanie dotyczace zapachu waniliowego...

Polecane posty

Mam taki przepis: CIASTO WANILIOWE Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 2 szklanki mleka 200 g masła ciasteczka (np. petitki) Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć do blaszki. Piec około 30 minut w temp. 180°C. Masa budyniowa: Ugotować budyń na mleku. Ostudzony budyń utrzeć z masłem. Ciasto waniliowe: Na cieście rozsmarować masę budyniową. Przykryć ciastkami. Dowolnie udekorować. No i teraz takie pytanko... bo sie zastanawiam czy przypadkiem nie dodac jeszcze zapachu waniliowego? Czy lepiej juz nic nie kombinowac? To bedzie moje pierwsze ciasto, nie chcialabym go spieprzyc, doradzcie mi cos, tylko dobrze, prosze:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfghjklkjhgfdfghj
Wydaje mi się,że śmiało możesz dodać aromat waniliowy, smaku to nie popsuje, a ciasto będzie miało ładniejszy zapach:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzieki:)🌼 A jeszcze tylko... Jak sie dodaje taki aromat? Tak po prostu kilka kropelek jak bede mieszac, tak? Wiem ze glupie pytanie, no ale licze na wyrozumialosc;) Mam 15 lat, to bedzie moje pierwsze ciasto jak juz wyzej wspomnialam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hihi, dzieki:)🌼 Wiem ze jestem glupia;) No coz, ale wkoncu wiedze zdobywa sie m.in. poprzez zadawanie pytan:P Jutro zamierzam zrobic to ciasto:) Ciekawe jak mi wyjdzie:P Heh, nie martwcie sie, jak zrobie to sie pochwale jak poszlo:P:D;) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zauwazylam wazna rzecz! W TYM PRZEPISIE WOGOLE NIE MA CUKRU!!!!!!! Tzn ze ciasto bedzie nie slodkie???? Zglaszam sie o pomoc do kobietek robiacych ciasta. Jak myslicie, czy to ciasto nie bedzie slodkie??? Moze dodac cukru??? Tylko ile i do czego?????? HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
emerytka 60 -> masz racje, ciasto wyszlo w sumie dobre, ale to kruche jednak bylo za malo slodkie (a dodalam 4 lyzeczki cukru pudru tak jak mi ktos pozniej doradzil). Powinno byc wiecej. Coz moge powiedziec... Jak na pierwsze ciasto - wyszlo OK;) Mimo ze to sa zle proporcje jak na moja blache i mi ledwo starczylo na caly spod, totez 30 min pieczenia bylo za dlugo dla tek cienkiej warstwy wiec przywarl spod no i byl ten taki charakterystyczny smak... A takze uzylam do ciasta \"Kasi\", no i do budyniu tez, bo zupelnie zapomnialam ze \"Kasia\" jest tylko do pieczenia... Aha no i niechcacy dodalam o 50 g za duzo \"Kasi\" do ciasta kruchego, i moj budyn mial grudki. :classic_cool: Jestem the best:classic_cool: Tyle bledow:classic_cool: No coz, ale skoro inni jedli i mowili ze dobre, tzn ze dobrze zrobione jest napewno bardzo dobre;) Mozecie wyprobowac:)🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Invisible - super, gratuluję :D Nieważne, że grudki czy coś tam, ważne że ci się chce, nie kupujesz gotowych świństw i wygląda na to że masz intuicję kucharską - następnym razem nie dasz się tak zrobic w jajo z cukrem ;) Budyń do mas wystudzony zanim ucieram go z masłem to z reguły miksuję takim mikserem normalnym jak do piany - ładnie się rozbija i robi puchaty. Powodzenia w dalszych eksperymentach kulinarnych! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×