Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oh well

RYBY - jak przyrzadzic lososia?

Polecane posty

Ryby sa pyszne i zdrowe, chce nauczyc sie jak je przyzadzac aby jesc je czesciej. Piszcie dziewczyny wasze sprawdzone przepisy. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
łosoś mnie najbardziej smakuje w dwóch postaciach: z grilla ----> może być grill w piekarniku. dzwonka doprawiasz do smaku solą, pieprzem i ziołami. układasz na kratkach w piekarniku i 20 - 30 minut i pyyychota przepis nr 2. najzwyczajniej w świecie kup winiary pomysł na rybę w sosie śmietanowo szpinakowym. filety z łososia myjesz, nie przyprawiasz niczym, lecz zalewasz sosem i zapiekasz 20 minut w piekarniku -------->palce lizać pzdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najczesciej lososia (filet, ilosc na 2 porcje) sole, pieprze i marynuje kilka godzin w miesznace: 2 lyzki oliwy 2 lyzki soku z cytryny 1 zabek czosnku 1 czubata lyzka koperku w celu upieczenia wkladam do maksymalnie nagrzanego piekarnika na jakis 15 minut. (na blaszce, na folii). drugi sposob - smak bardziej slodko-delikatny - marynujemy filet ( 1kg. ) w miesznace: 1/4 szklanki syropu klonowego 1/4 szklankii jasnego rumu 2 lyzki musztardy pieczemy jak powyzej. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najczesciej lososia (filet, ilosc na 2 porcje) sole, pieprze i marynuje kilka godzin w miesznace: 2 lyzki oliwy 2 lyzki soku z cytryny 1 zabek czosnku 1 czubata lyzka koperku w celu upieczenia wkladam do maksymalnie nagrzanego piekarnika na jakis 15 minut. (na blaszce, na folii). drugi sposob - smak bardziej slodko-delikatny - marynujemy filet ( 1kg. ) w miesznace: 1/4 szklanki syropu klonowego 1/4 szklankii jasnego rumu 2 lyzki musztardy pieczemy jak powyzej. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o wlasnie o takie przepisy mi chodzilo. juz sie nie moge doczekac az kupie swiezego lososia i wyprobuje Pytanie do konczita ->czosnek w marynacie powienien byc rozgnieciony? i ile to max nagrzany piekarnik? meaaa -> wierze ze przepis #2 palce lizac, dzieki Dzieki za wpisy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w hotelach podaja łososia
z rusztu w majeranku z odrobina masła. pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mojaryba
co wszystkim smakuje: Rybę przyprawiam wieczorem poprzedniego dnia: sok z cytryny, sól, biały pieprz, koperek lub pietruszka, masło. zostawiam na noc w lodówce Następnego dnia w porze obiadu wkładam do piekarnika na pół godziny. Do tego sałata z winegretem, cząstki cytryny do ryby, ziemniaki lub pieczywo pyszności

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oh well - tak, czosnek rozgnieciony, czy tez posiekany bardzo drobno. tepmeratura piekarnika ... no ze 220 - 250*C ... zalezy jak tam masz ;) mozna tesz zgrillowac odrognie - wtedy tez masz najwyzsza temp. + zar z tego pretu grillujacego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suszone pomidory, czarne oliwki, czosnek (krojony, gnieciony) polozyc na kawalkach lososia zwinac w folie aluminiowa - pol godziny w piekarniku palce lizac; dobre z kus-kus albo mlodymi ziemniaczkami plus warzywa na parze - cukinia, marchewka, brokuly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moze to zalezy, jaki efekt chcemy osiagnac :) ja lubie jak najwyzsza temperature, bo wtedy losos sie z wierzchu slicznie przypiecze, a w srodku jest jeszcze troche przeroczysty (czasem juz nie jest, jak go chwile przetrzymam ;), ale na pewno jest jeszcze wilgotny). nie lubie, jak ryba z piekarnika jest taka jakby ugotowana, lubie jak jest zdecydowanie przypieczona na wierzchu, a wilgotna w srodku (losos jako wyjatek moze byc nawet na krawedzi surowosci, ale tylko ciut). taki efekt daje pieczenie bardzo krotkie, ale w wysokiej temp. delikatne biale rybki (np. halibut, fajnie jak sa z tlustszych) tez pieke na najwyzszym hajcu - najlepiej pod grllem - ok. 5-7 min. poza lososiem, ktory jest taki konkretnie miesny, inne filety tylko troche sole i pieprze, na wierzch troszke masla lub oliwy i pod zar.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×