Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość forumowiczka z Wawy

Tabletki antykoncepcyjne i prawidłowe wchłanianie ich przez organizm.

Polecane posty

Gość forumowiczka z Wawy

Jestem okropną panikarą, biorę od niedawna tabsy i już miałam trzy sytuacje które mnie zastanawiały czy wszystko jest ok. Piłam herbatkę odchudzającą, popijałam tabletkę procentami i wymiotowałam:) Byłam dzisiaj u ginekologa, bardzo dobrego i życiowego. Pytałam się go o to co mnie męczy i moje wątpliwości. Troszeczkę mnie wyśmiał:) Stwierdził że za dużo naczytałam się w necie.... głupich poglądów. Według niego (przeglądał net) jest dużo wpisów wyssanych z palca i śmiesznych. Powiedział mi że alkohol, tabletki z dziurawca ani sok z greifuta nie mają wpływu na działanie tabletek anty. To mity wymyślone przez internautów. Tabletki wchłaniają się tak naprawdę szybko, a czas 4h jest naprawdę podany z dużym wyrostem dla zabezpieczenia. Jedyną sprawą na która trzeba uważać, jest zażywanie antybiotyków - jest to jedyna rzecz która może obniżyć skuteczność tab. anty.

no ja tam nie wiem ale przy wymiotach, jesli nastepuja one zbyt wczesnie, tzn tabletka nie zdazyla sie jeszcze wchlonac, to ja bym nie wierzyla w cuda... tym bardziej, ze gdzies na jakis forum czytalam kiedys ze inny kelarz w takiej sytuacji polecil dziewczynie zazycie drugiej tabletki \"dla pewnosci\"... nie wiem jak to dziala, bo srodkow przeczyszczajacych nie stosuje ani tym bardziej % do tego stopnia zeby potem wymiotowac... co zas do soku z grapefruita to moze to i przesad, ale zadna sztuka nie popijac tabletki tymze wlasnie sokiem... a lekarz niech sobie mowi co chce, ale ostatecznie to ty bedziesz paradowac z brzuchem, a nie on, wiec nie zaszkodzi jesli wlaczysz mozg pzred wyjsciem z domu...

forumowiczka z Wawy...Wiesz na co ja zwracam uwagę!?Na ULOTKĘ!To co lekarz mówi to jedno(bo ile lekarzy tylke zdań:oNiestety), a ulotka to drugie i jak dla mnie ważniejsze...Dlatego dla mnie ulotka to najlepsze źródło!Z resztą częściej w nią zaflądam niż do lekarza...Dlatego nie zgodzę się z kilkoma Twoimi słowami...I nie możesz mówić i ten lekarz, że to głupie poglądy i mity, bo w ulotce jest sama prawda... Jeśli chodzi o ulotkę Cilestów to jest w niej napisane, że dziurawiec może osłabić działanie tabletek...Co do alko i grejfruta się zgodzę, że to nie ma wpływu, ale co do dziurawca nie! Dalej:Na mojej ulotce jest napisane, że tabletki wchłaniają się 3 h...I nie jest to napisane tak dosłownie, tylko, że jeśli się zwymiotuje w ciągu tego czasu to trzeba wziąć 2 tabsę...A nie olać...Z resztą Ty rób jak chcesz...Nie działaj wg. ulotki, ale nie zdziw się, że kiedyś na kolejnej z wizyt usłyszysz:\"Jest Pani w ciąży\" Kolona...Polecił, bo takie info jest w ulotce:\"Zażyj 2 tabsę\"

Gość gdy dzeci za seks sie biorą..
forumowiaczka z wawy...o takich wlasnie kobietach potem sie pisze i sieje panike ze zaszly w ciaze mimo stosowania tabletek... poczytaj sobie moze ulotke.. ale coz do tego nie mowiac juz o innych rzcezach trzeba miec odrobine rozumu...szkoda slwo

nomina...Gdyby istniały jakiekolwiek interakcje sok z grejfruta - tabletki anty to na bank byłoby to zawarte w ulotce!!Ktoś sobie zmyślił i tyle...Ja wierze w sumie tylko ulotce! Co do leków też się zgodzę, ale to kwestia porównania składu, czy skład leku nie wejdzie w interakcje z tabsą anty... gdy dzeci za seks sie biorą.....Popieram Twoje zdanie!🌻

Gość eliop
jakie studia kończył ten ginekolog:D?

Gość ednikaed
Ja nie wiem do końca jak to jest z tymi tabletkami.Słyszałam że wchłaniają się 20 minut(?).Ja biorę tabletki rano bo wieczorem nie zawsze jestem w domu a nie mam zwyczaju noszenia tabletek ze sobą.Jedyne co mnie martwi to to że wezme tabletkę potem piję kawe i "idę na kibelek"hihihi i to mnie trochę martwi.Ale podam wam przykład mojej koleżanki.Miała grypę żołdkową i nie pomyslała o tym że po wymiotowaniu tabletka nie zadziała i jest w ciąży...Lepiej być przezornym:)Pozdrawiam

Gość naatalkaa
Nie zgadzam się z dwiema kwestiami. Jedną jest dziurawiec - wszystkie ulotki pigułek anty wyraźnie wskazują na to, że dziurawiec może obniżać skuteczność tabletek i zdecydowanie nie miałabym zaufania do lekarza, który twierdzi, że wszyscy producenci mylą się w tej kwestii. A dwa, że istnieją inne poza antybiotykami leki, które mogą obniżać skuteczność tabsów i trzeba informować zawsze lekarzy przepisujących lekarstwa o tym, że zażywamy pigułki.

Gość farmaceuteczka
soku z grejfruta bym nie bagatelizowała, jestem technikiem farmaceutycznym i wiem że grejfrut wchodzi w interakcję z cytochromem P450 podobnie jak dziurawiec(enzymem komórkowym w naszym organizmie) i przez to wpływa na metabolizm leków (wielu, nie tylko tabletek antykoncepcyjnych) dlatego też nie polecałabym popijania tabletek tym sokiem ani w zasadzie w ogóle go spożywania, może i jego wpływ nie jest tak silny jak dziurawca ale jakiś jest, więc lepiej dmuchać na zimne

cześć :) mam pytanie, po 4 godzinach od wzięcia tabletki wymiotowałam i nie jestem pewna czy zdążyła się wchłonąć, a na ulotce nie mogę tego znaleźć... co o tym myślicie?

Gość farmaceuteczka
4 godziny są zwykle czasem wystarczającym do wchłonięcia się leku, wg mnie nie ma konieczności brać dodatkową tabletkę, zwłaszcza jeśli nie była to tabletka z samego początku opakowania,

Gość farmaceuteczka
wolałabym dmuchać na zimne i jednak zabezpieczyć się dodatkowo

Gość gość
moje drogie...czytam.wasze wypowiedzi i zastanawiam sie ile razy bylabym juz w ciazy dostosowujac sie do tego co piszecie.....tabletka wchlania sie do 4h...a dlqczegi bo kwas zoladkowy zaczyna trawic po 20 minutach...oczywiscie jezeli zwymiotujesz w okresie nie poprzedzajacym 4h to jest czego sie obawiac...ale po 12 godzinach to spokojnie bo po kolejnych godzinach bierzesz kolejna...

Proszę o opinię, bo naprawdę schizuję... Jestem w trakcie drugiego opakowania tabletek anty. Po pierwszym opakowaniu i siedmiodniowej przerwie wzięłam ósmego dnia pierwszą pigułkę z drugiego opakowania. Po około godzinie od wzięcia pierwszej tabletki z drugiego opakowania odbyłam stosunek. Czy byłam w pełni zabezpieczona? Czy tabletka zdążyła zadziałać?? Dziękuję za odpowiedź!

Gość kajaaaaaaa
hej, mam takie pytanie, po zazyciu tabletki anty po dokladnie 3h 40 minutach wystapily u mnie wymioty, na ulotce jest napisane ze jezeli do 3-4 h zwymiotuje sie nalezy przyjac nastepna tabletke, ale tego nie zrobilam (minely jakies 20h) czy tabletka zdazyla sie wchlonac? przeciez 20 minut chyba nie robi takiej roznicy? powinnam wziac nastepna czy tez stosowac normalnie?

Gość kasia8777
w ktorym to bylo tygodniu?

Gość kajaaaaaaa
w 1, to byla 5 tabletka

Gość kasia8777
to ja bym brala normalnie ale zabezpieczala sie przez 7 dni tak jak w przypadku pominiecia

Gość kajaaaaaaa
ale wlasnie w ulotce jest napisane, ze w przypadku pominiecia nalezy wziac tę pominiętą nawet jak oznacza to wziecie dwoch. myslisz ze i tak sie wchlonela? obawiam sie strasznie

Gość kasia8777
szczerze mowiac to nie mam pojecia....moze tak a moze nie, szkoda ze nie wzielas wczesniej tej dodatkowej po wymiotach. nie wiem co C***oradzic, moze da sie zadzwonic do Twojego lekarza i go zapytac?

Gość kajaaaaaaa
no wlasnie teraz juz nie, w piatki nawet nie przyjmuje

Gość kasia8777
w pierwszym tygodniu jest niebezpiecznie jezeli wspolzylas bo tabletki dzialaja wstecz, czy od zakonczenia krwawienia wspolzylas?

Gość kajaaaaaaa
wlasnie na szczescie nie, ostatnio dopiero przed krwawieniem, jednak obawiam się o przyszłe stosunki czy jezeli np tabletka nie wchlonela sie i dzisiaj wezme o normalnej porze i pozniej nie pomine juz to czy te kolejne stosunki beda zabezpieczone?

Gość kasia8777
wiem ze to moze zepsuc sylwestra ale ja bym sie zabezpieczala przez 7 dni dla swietego spokoju

Gość kasia8777
mysle ze nie, nie ma za co

Gość ginekolog 15567732485456464
a czy ktoś pomyślał o tym jak dobrze jest mieć dziecko i w tym celu odstawić tabletki antykoncepcyjne,znależć kochającego męża i życiu z nim w szczęśliwej rodzinie....jak widzę kobiety tu piszące za wszelką cenę chcą tego uniknąć-pytam się w imię czego-czy po to aby doznać tylko przyjemności seksualnej bez myślenia o ciąży.pomyślcie czy to jest narmalne,a co będzie gdy każda kobieta zechce unikać ciąży....nasz kraj zniknie , zresztą już mamy ujemny przyrost demograficzny.Odpowiedzcie mnie w imię czego przeciwko kobiecości,macierzyństwu występujecie ,spróbujcie mnie przekonać do swoich racji.Czekam...i pozdrawiam

Gość gość
ginekolog 15567732485456464 tak dobrze jest mieć dziecko, ale ni ejedno za drugim:) z seksu jak i macierzyństwa czerpiemy przyjemność , ale nie każdy seks musi kończyć się ciąża.. mnie z mężem nie stać na utrzymanie "drużyny pilkarskiej" a tabletki to jedyna metoda antykoncepcji która pomaga temu zapobiec i nam słuzy. pozdrawiam.

Gość gość
do ginekolog 15567732485456464: Dobrze, że kobiety mysla o tym by uniknac niechcianej ciazy i chca posiadac dzieci w momencie, kiedy sa na to gotowe i maja ku temu warunki, to bardzo dobrze. ile jest niechcianych dzieci, bo rodzice nie mysleli o antykoncepcji. a rodziny sie miloscia sama nie wykarmi!!! twoj nick nie wskazuje ze jestes lekarzem, tylko osoba o ciasnych pogladach, prawdopodobnie zagorzala katoliczka/katolikiem, ktory wierzy w kazde slowo ksiedza, ktory mowi, ze antykoncepcja to zlo. mysl sobie co chcesz, ale nie denerwuj innych ludzi. bo to forum, na ktorym ludzie chca zasiegnac porady fachowca lub osob, ktore w przeszlosci mialy podobne problemy. a ty przychodzisz i zaczynasz jakies durne dyskusje wkurzajac innych, ktorzy nie potrzebujac twoich "cennych"rad