Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moja corka ma

Czy ktoares z was lub wasze dziecko mialo...???...

Polecane posty

Gość moja corka ma

Cewnikowanie z kontrastem??Bo moja corka ma miec:( i boje sie😭!!!Czy to boli??I na jakich zasadach sie to odbywa?? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz!!!

Gość moja corka ma
NIKT??:(

Gość moja corka ma
nadal nikt??:(😭 A moze slyszeliscie o takiej metodzie??

Gość cewka
Nie bój się, to nie boli, jest niekomfortowo psychicznie i fizycznie, bo odbywa się na najbardziej delikatnej części ciała, jeszcze zależy kto robi, chodzi mi o delikatność, a różnie z tym bywa. Ja mam wymjieniany cewnik, co tydzień i też bym chciał już sam sobie robić. Ale pierwszy raz, to miałem 17 lat i robioną urografę mikcyjną z podaniem kontrastu przez cewnik, to pamietam, że podobnie się stresowałem, bo robiła młoda lekarka i pomagała jej pielegniarka i zdjecia też robiła kobieta. Naipierw lekarka ściągneła napletek i przemyła otwór żołędzi nasmarowała cewnik żelem i otwór i wpychała, po wepchnieciu 15 cm nastapiła blokada, bo nie mogła się przebić przez prostatę, poczułem ból, ale pielegnarka mnie zagadała i silnym pchnięcie wepchneła cewnik skąd wypnął mocz. Nastepnie przez cewnik wstrzyknięto kontrast i po 10-15 minutach technikRTG robił zdjęcia w różnym położeniu. W końcu wyjeto cewnik i wysikałem kontrast i w tym czasie zrobiono ostatnie zdjecie, to wszystko trwało około godz. Przez kilka dni czułem pieczenie i ból podczas sikania, po tygodniu ustąpiło. U dziewczyn jest lepiej, bo mają krótszą cewką i nie mają prostaty, ale po zabiegu odzczucia są te same. Da się wytrzymać. Życzę zdrowia.

Gość miluski
A mężczyźnie to kto robi cewnikowanie pęcherza? Czy to jest bolesne?

Gość odpowiedź jest prosta
Mężczyznę powinien cewnikowa, lekarz. Chyba, że z dobrej woli wyręczy go pielęgniarka, boleć, to nie boli, bo cewka jest znieczulona miejscowo tylko jest niekomfortowo i po usunięciu cewnika 2-3 dni piecze przy oddawaniu moczu. Autorce pytania już niektórzy odpowiedzieli, dodam, że fachowo się nazywa cystografia mikcyjna tj. podawanie środka kontrastowego przez cewkę moczową, aby na zdjęciu było widać dokładnie drogi moczowe. Można sobie poczytać na portalu pecherz.pl tj. http://www.pecherz.pl/forum/viewtopic.php?id=29