Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 moja corka ma

Czy ktoares z was lub wasze dziecko mialo...???...

Polecane posty

Go艣膰 moja corka ma

Cewnikowanie z kontrastem??Bo moja corka ma miec:( i boje sie馃槶!!!Czy to boli??I na jakich zasadach sie to odbywa?? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz!!!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 moja corka ma
NIKT??:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moja corka ma
nadal nikt??:(馃槶 A moze slyszeliscie o takiej metodzie??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cewka
Nie b贸j si臋, to nie boli, jest niekomfortowo psychicznie i fizycznie, bo odbywa si臋 na najbardziej delikatnej cz臋艣ci cia艂a, jeszcze zale偶y kto robi, chodzi mi o delikatno艣膰, a r贸偶nie z tym bywa. Ja mam wymjieniany cewnik, co tydzie艅 i te偶 bym chcia艂 ju偶 sam sobie robi膰. Ale pierwszy raz, to mia艂em 17 lat i robion膮 urograf臋 mikcyjn膮 z podaniem kontrastu przez cewnik, to pamietam, 偶e podobnie si臋 stresowa艂em, bo robi艂a m艂oda lekarka i pomaga艂a jej pielegniarka i zdjecia te偶 robi艂a kobieta. Naipierw lekarka 艣ci膮gne艂a napletek i przemy艂a otw贸r 偶o艂臋dzi nasmarowa艂a cewnik 偶elem i otw贸r i wpycha艂a, po wepchnieciu 15 cm nastapi艂a blokada, bo nie mog艂a si臋 przebi膰 przez prostat臋, poczu艂em b贸l, ale pielegnarka mnie zagada艂a i silnym pchni臋cie wepchne艂a cewnik sk膮d wypn膮艂 mocz. Nastepnie przez cewnik wstrzykni臋to kontrast i po 10-15 minutach technikRTG robi艂 zdj臋cia w r贸偶nym po艂o偶eniu. W ko艅cu wyjeto cewnik i wysika艂em kontrast i w tym czasie zrobiono ostatnie zdjecie, to wszystko trwa艂o oko艂o godz. Przez kilka dni czu艂em pieczenie i b贸l podczas sikania, po tygodniu ust膮pi艂o. U dziewczyn jest lepiej, bo maj膮 kr贸tsz膮 cewk膮 i nie maj膮 prostaty, ale po zabiegu odzczucia s膮 te same. Da si臋 wytrzyma膰. 呕ycz臋 zdrowia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miluski
A m臋偶czy藕nie to kto robi cewnikowanie p臋cherza? Czy to jest bolesne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 odpowied藕 jest prosta
M臋偶czyzn臋 powinien cewnikowa, lekarz. Chyba, 偶e z dobrej woli wyr臋czy go piel臋gniarka, bole膰, to nie boli, bo cewka jest znieczulona miejscowo tylko jest niekomfortowo i po usuni臋ciu cewnika 2-3 dni piecze przy oddawaniu moczu. Autorce pytania ju偶 niekt贸rzy odpowiedzieli, dodam, 偶e fachowo si臋 nazywa cystografia mikcyjna tj. podawanie 艣rodka kontrastowego przez cewk臋 moczow膮, aby na zdj臋ciu by艂o wida膰 dok艂adnie drogi moczowe. Mo偶na sobie poczyta膰 na portalu pecherz.pl tj. http://www.pecherz.pl/forum/viewtopic.php?id=29

Udost臋pnij ten post