Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tato ktory malo wie

Jak klasc dziecko po urodzeniu w lozeczku?

Polecane posty

Gość tato ktory malo wie

Na pleckach?

Gość tato ktory malo wie
boje sie strasznie bo zona ma zoltaczke jest w zpitalu,czesto sluchalem jak dzieci sie krztusza itp.

Agnieszka73 wcale nie dziwne :) jesli na pleckach to lozeczko pod katem 30 stopni - tak zeby gloka byla wyzej. jesli na brzuszku to musisz pilnowac- nie moze tak spac w nocy(zalecenia lekarza) . jesli na boku to najlepiej za pleckami poloz poduszeczke - i pilnuj zeby nie klasc ciagle na tym samym boku pozdrawiam

pilnuj zeby po jedzeniu sie odbilo- ja nie przypilnowalam i maly od zakrztuszenia dostal zapalenie oskrzeli i zaraz pluc. poradzisz sobie:)

Gość tato ktory malo wie
Dziekuje bardzo,jestem spokojnieszy teraz!!!!!!!!!!🖐️

Tacie współczuję, że sam musi się opiekować maleństwem:( Ale dasz radę. a nie masz jakiejś doświadczonej sąsiadki albo kogos w rodzinie kto by pokazał i pomógł? Powodzenia :)

Gość tato ktory malo wie
Kurcze czytam wszystkie te poradniki i sie caly trzese,zeby nie zrobic nic zlego,to nasze pierwsze dziecko,mieszkamy daleko od rodziny za granica:( Nie mam gdzie zwrocic sie o pomoc... Dziekuje za wskazowke doytczaca odbijania sie,wstyd ale nie wiedzialem....

Ja kładłam dziecko na boczku raz na jednym raz na drugim, trzeba tego pilnować by nie kłaść ciągle na tym samym. Na brzuszku nie polecam bo takie maleństwo jeszcze nie potrafi samo obracać główki i może się udusić (a jeśli jeszcze nie odpadła pępowinka to wogóle nie można na brzuszku kłaść) pozdrawiam

znajoma - pierwszy raz słyszę o takiej komplikacji po zaksztuszeniu? Czy to na pewno od tego? Jestem doświadczoną mamą bo już mam 9 letnią córkę. a nie słyszałm o czymś takim.

Gość tato ktory malo wie
pepowina jeszcze nie odpadla powiedzieli ze w ciagu 2 tygodni ma to nastapic.Dziekuje Dziewczyny,uciekam do Malucha,jak macie jakies wazne informacje dla mnie to napiszcie ja tu napewno zajrze.Musze zajac sie przewijaniem:)

tato ktory malo wie nie przejmuj sie ze nie wiesz. ja mam 2 dziecko a niektorych rzeczy dopiero sie dowiaduje. bedziesz dziadkiem to tez dowiesz sie nowosci o dzieciach. jak cos to pytaj!!! jak czegos sie boisz to mozesz dzwonic do lekarza badz do poloznej srodowiskowej- po urodzeniu dziecka idziesz do przychodni- deklarujesz dziecko i zone do poloznej. polozna ma obowiazek przychodzic do domu- . pokazuje jak kapac, sprawdza stan zdrowia dziecka itd

Gość taka sobie mama
faktycznie tak jest. Nie tylko jak nie odbije ale ogólnie po każdym zachłyśnięciu, to się nazywa zachłystowe zapalenie płuc (wrzuć sobie w gogle)

Agnieszka73 ja tez sie dowiedzialam niedawno:) plyn dostal sie do oskrzeli i potem i szybko poszlo na pluca - od zaksztuszenia(powaznego) do zapalenia pluc- 1 dzien!!! w sobote o 4 rano sie zakrztiusil a w niedziele o 12 juz stwierdzono zapalenie tzw odzachlystowe

na brzuszku mozna klasc nawet jesli nie odpadla pepowina - moje dziecko bylo w szpitalu 8 dni po urodzeniu, pod lampami i 5 dni oswiecalo sie ze wszystkich stron ;). tyle ze noworodka raczej nie mozna tak klasc bez nadzoru, faktycznie istnieje ryzyko uduszenia. moj synek ma juz troche ponad miesiac i nadal glownie ukladam go na boczku - raz jednym raz drugim, choc skubany coraz czesciej sam sie przekreca na plecy albo na drugi bok :)

Gość i czemu nie można
A nie można kłaść po prostu na plecach?

dorosly jak sie zachlysnie slina to moze sie podniesc, obrocic nabok itp - a dziecko nie ma takiej mozliwosci. mozna klasc aletrzeba pilnowac

Moze tak? - po jedzeniu poczekac az sie odbije (potrzymac pionowo oparte o bark taty) potem polozyc na 15-30 min. na boczku, gdyby mialo sie cos ulac. A do spania na plecki. Na brzuszek moze ciut pozniej, i jak pisza kolezanki, zawsze pod nadzorem i nie do spania.