Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość esku_lap

JESTEM LEKARZEM..GDYBY KTOS MIAL JAKIES PYTANIA,PROBLEMY-ODPOWIEM!!

Polecane posty

Gość a ja mam glupie pytanie
za 2 miesiace czeka mnie cesarka i mam pytanie czy nastepnego dnia bede mogla zalozyc zwykle majtki? lepiej wysokie czy niskie sobie kupic, bo nie wiem jak to bedzie z ta raną, czy bedzie haczyc o majtki?

Gość mama córeczki
No to ja z innej beczki. Zanim zaszłam w ciążę miałam hsg, które wykazało drożność jajowodów (prwdopodobnie udrożnione podczas badania), aczkolwiek na wyniku mam podejrzenie zrostów. Tzn. "lewy jajowód podciągnięty ku górze, najprawdopodobniej częściowo wśród zrostów". Miałam juz skierowanie na laparoskopię, ale udało mi się zajść w ciążę (co by było śmieszniej z lewego jajnika była owulacja). Bo te hsg to był etap sprawdzania przyczyn niemożności zajścia w ciążę. No i pytanie brzmi, czy możliwe, że podczas ciąży te zrosty się porozrywały, ewentualnie czy jest taka opcja możliwa, że one w jakiś sposób "wejdą" z powrotem do jajowodów. Planuję miec jeszcze jedno dziecko, ale dopiero za jakiś rok. Oczywiście wiem, ze najlepiej u osobistego lekarza, aczkolwiek chciałabym wiedzieć tak teoretycznie co inny lekarz o tym sądzi.

Gość oleolaaa
a ja mam pytanie: czy hsg jest KONIECZNE przed inseminacja? czy robi sie je tylko "profilaktycznie"?? czy np. jednym ze wskazań do hsg jest przebyta duzo wczesniej infekcja pochwy?

bede doktorem bede doktorem bede cie badał z tyłu i z przodu pokaze ci tylne siedzenie samochodu:):)a taki przerywnik:)

Gość bebebe
dlaczego po 4 dniach zlecono nam powtórzyć rtg klatki dziecka co mogło ich zaniepokoić.córka ma 9 lat i ogólnie jest zdrowa ale ostatnio miała złe wyniki badań tzn za wysokie ob i poszukujemy żródła stanu zapalnego w organiżmie

Gość TYLKO_MNIE_KOCHAJ
dzień dobry Panie Doktorze, Jaka specjalność? Bo widzę w kolejce same ciężarne prawie. I czy diagnozy też Pan stawia przez internet? A recepty drukujemy sobie sami? :P

Gość nie wydaje mi sie ze jestes le
lekarzem:( ktory lekarz mialby na tyle czasu by siedziec na glupiej kafeterii.. a rady ktorych udzielasz.. coz ja lekarzem nie jestem i moglabym udzielic bardziej wyczerpujacych odpowiedzi na zadawane pytania.. poza tym sadze ze cos takiego jest karalne- nie masz prawa udzielac porad nie bedac lekarzem!!! uwazam ze moderatorzy powinni to zweryfikowac lub skasowac temat kropka

Gość od kilku miesięcy
mam 23 lata, możliwe, że mam mięśniaki?? Ale chyba podczas badania i badania usg dopochwowego lekarz by je zauważył prawda? Krwawie TYLKO po stosunku, normalnie się to nie dzieje, żadnych plamień, upławów, nic... :(

Gość esku_lap
a czy nalezy wyplukiwac??: NIE NALEŻY!! niedlugo mamuska: niestety ciaza moze nasilac problemy z wyproznianiem sie;teoretycznie wszystkie metody walki z ta przypadloscia Pani wymienila;jest jeszcze inna rzecz nie mniej istotna:przy naduzywaniu srodkow wspomagajacych wyproznianie istnieje tzw.efekt blednego kola-zaparcia sie nasilaja.Najlepsza na zaparcia jest zawsze odpowiednia dieta bogata w blonnik.I jeszcze jedno :nie nalezy pic zadnych herbatek o dzialaniu "odchudzajacym"typu FIGURA w ciazy. Tataneczka:sa rozne przyczyny opozniania sie miesiaczki:od stresu,przeziebienia poczawszy na ciazy konczac.Proponuje wykonac ponownie test ciazowy za pare dni. dfyudi:w takim wypadku stosuje sie lek o nazwie Bromergon,ktory hamuje laktacje .W wiekszosci przypadkow 2.5 mg 2-3 razy dziennie przez kilka miesiecy. kaja22:tego nie moge wiedziec:)ale jest taka mozliwosc.Trzeba wykonac test ciazowy. OLIwka:tak moze wystepowac krwawienie a pozniej plamienie jednak nie dluzej niz kilka dni a ja mam glupie pytanie:tak mozesz miec swoje majtki.Po cc musza byc wysokie.

Gość ja lekarzem nie jestem
oleola - hsg przed inseminacją powinno się zrobić, żeby stwierdzić czy jajowody są drożne, jak nie są to inseminacja nie ma sensu.

Gość esku_lap
do nie wydaje mi sie: nie musze sie przed nikim tlumaczyc:ale coz..skoro nalegasz... jestem na urlopie macierzynskim i w wolnej chwili chciala po prostu komus pomoc...

Gość dfyudi
dzięki! 🌻

Prosze temat traktowac jako \" pomoc w problemach \" lekarki-matki przebywajacej na urlopie macierzynskim .( tak zakladam ) Po konkretne diagnozy prosze sie zglaszac do lekarzy w realu. Tu moga byc tylko luzne niewiążące rozmowy . Pania \" lekarke \" prosze o wziecie tego pod uwage gdyz w przeciwnym wypadku topik zostanie skasowany .

Gość oleolaaa
ja lekarzem nie jestem>>>> dziekuje za informacje i czekam na badanie a pozniej na wynik hsg. Pytalam, poniewaz sadzilam, ze jesli 1-wsza proba inseminacji sie nie powiedzie to wtedy zrobie hsg. A poki co moznaby sprobowac bez tego badania. Alejednak lepiej je zrobic wczesniej:)

Mam jeszcze jedno pytanko.Jak napisałam wcześniej jestem w 35 tygodniu ciąży.Od kilku dni mam mokro w majtkach nie mogę obyć się bez wkładek.Nie wiem czy to upławy czy może jest to sączenie się wód płodowych a moj ginekolog jest na urlopie.

Gość kaja22
ale przed okresem wyjdzie prawidłowy??

Gość różyczka..
jak to jest z kontaktem z chorobami zakaźnymi w ciąży? pracuję w przedszkolu, jestem w 2 miesiacu ciąży..

Gość od kilku miesięcy
esku_lap jeszcze raz proszę "mam 23 lata, możliwe, że mam mięśniaki?? Ale chyba podczas badania i badania usg dopochwowego lekarz by je zauważył prawda? Krwawie TYLKO po stosunku, normalnie się to nie dzieje, żadnych plamień, upławów, nic... " Martwi mnie to, a lekarz jedyne co chce w tej chwili zrobić to znowu zmienić mi pigółki na trójfazowe :( Boje się ich zmieniać, po Yaśmin czuje się dobrze, nogi przestały puchnąć, samopoczucie lepsze, a on znów chce je zmieniać :( Dostaje szału przy zmianie tabletek - nastroje depresyjne itp...

Gość od kilku miesięcy
*pigułki przepraszam :O

Witam ponownie Chyba będę musiała powtórzyć ten test bo szczerze mówiąc ani stres ani przeziębienie nie wchodzi w gre. Tylko brak @, dziękuję za odp i pozdrawiam :)

Kochany esku-lapie, czy mogę zajść w ciąże bez uprzedniego skontrolowania sie u ginekologa. Od kilku lat mieszam w Anglii i tutaj nie mam możliwości przebadania sie u ginekologa. Mam kontakt tylko z pielęgniarką, ona pyta o problem i pomaga, kieruje do ginekologa tylko jeśli dzieję się coś groźnego. Nadmieniam, że mam 9 letnie zdrowe dziecko i nigdy nie chorujemy. Drugie pytanie, czy to prawda że kilka dni przed szczycie owolucyjnym z zapłodnienia powstanie dziewczynka a kilka dni po szczycie chłopic? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Gość grzybek
jestem w 11 tygodniu ciazy, od ktorego tygodnia ciazy mozna bezpiecznie przyjmowac dopochwowo clotrimazolum?

Gość nie jestem lekarzem
Marusia - żeby sprawdzić, czy to wody płodowe kup w aptece specjalne wkładki, które w przypadku sączących się wód zabarwią się (jest instrukcja z wyjasnieniem).

Gość esku_lap
Biorac pod uwage post od Mod_essa to bedzie moja ostatnia odpowiedz.Nie zamierzalam stawiac tu zadnych diagnoz czy wypisywac recept:)Chcialam po prostu pomoc, doradzic,wesprzec,pocieszyc,czy uspokoic.Ale coz..taki swiat:)tacy ludzie:)Lekarzem jestem a dla zainteresowanych sluze numerem prawa wykonywania zawodu LEKARZA.Uczylam sie i pracowalam na to zeby nim byc w tym dziwnym kraju:)wystarczajaco dlugo .I nie pozwole siebie obrazac ani tym bardziej zastraszac.To juz nie pierwszy raz za dobre checi dostaje po glowie.Pozdrawiam wszystkichi zycze DUZO ZDROWIA!!:))))

Gość nika-nika.....
Mam pytanie ale widzę żę kolejka,mam nadżerkę i często mam zapalenia co jest bardzo uciążliwe.Lekerz nie chce zrobić mi wypalanki mówiąć że przy nastepnym porodzię mogą być problemy czy to prawda? i że po porodzie nadżerka sama się zagoi.Wszystko byłoby ok,ale mam jedno dziecko nie wiem kiedy zdecyduję się na następne na pewno nie prędko.

Gość nie jestem lekarzem
esku_lap - nie bierz tak do siebie zgryźliwości, nasz dziwny naród nie rozumie że ktoś chce pomagać za friko; przecież logiczne, ze służysz radą, a nie leczysz przez internet; ja naprawdę podziwiam takich ludzi jak ty, widać, że jesteś lekarzem z powołania, chcesz pomagać, a nie tylko czerpać korzyści finansowe. Mod_essa - no można było to napisać delikatniej :-o i bez znaków " "

Gość nika-nika.....
No i super zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie pasuje,wiadomo porada to parada a wizyta u lekarza to co innego.

Gość grzybek
szkoda :(. Mieszkam za granica, bardzo daleko, mam wypisane lekarstwa, ale sa bardzo drogie, rodzina przyslala mi clotrimazolum, ale nie wiem od ktorego tygodnia ciazy mozna bezpiecznie go uzywac.........szkoda, ze juz nie odpiszesz :(

Gość esku_lap
SPECJALNIE DLA GRZYBKA:) po 12 tygodniu

Gość nika-nika.....
A myślałam że uzyskam jakąś rade:-(