Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Normalnie jestem w szoku

Zerówka-wymagania

Polecane posty

wiosna napisała: na poczatku uczylismy sie je pisac.. a pozniej juz cale wyrazy.. i to bylo jak mialam 6 lat - co w tym dziwnego??? ale moj syn sie nie uczy choc to poczatek zerówki ---oni juz maja to umiec a ja pytam jak skoro jeszcze nie cwiczyli pisania pojedynczych pisanych liter ani ich łaczenia???

gdyby moj syn najpierw sie ich" na poczatku" uczył pisac a potem by od niego wymagano nie miałabym zadnego 'ale'

Mój brat właśnie od tygodnia jest w zerówce i z tego, co mówiła mama nie wymagają od nich umiejętnośći pisania własnego imienia, narazie rysują jakieś tam szlaczki, zwierzątka i \"wyrabiają rączkę\" :P A potem będą uczyć się literek. Pozdrawiam.

Gość Alexxxa
O to mi chodziło - nie, że dziecko ma się w zerówce nauczyć czytać, tylko że idąc do zerowki ma to juz umieć. Tak zrozumiałam pierwszy post. Nie rozumiem, dlaczego ktoś nie wierzy, ze rodzice mi nie pomagali w nauce. No i mówiąc szczerze - ile z was potrafi pomóc dziecku w nauce np. całek?

Gość izzzzzzzzz
Hej:) ja w zerówce umiałam już czytac i pisac nieskomplikowane wyrazy,ale dlatego zeod dziecka bardzo lubiłam czytac ksiażki:)

Dzieki miki mamo byc moze ta moja pani taka nadgorliwa jakas w tej zerówce chyba trzeba jej o tym powiedziec zatsanawiam sie czego beda ich uczyc w szkole skoro te dzieci juz umieja pisac w zerówce Moze całek i ciagów w 1 klasie tylko po co program nauczania w polskiej szkole jest przesadzony wiekszosc tego co trzeba wkuc do niczego sie nie przyda wiec po co?

Gość Alexxxa
Obawiam się, że w pierwszej klasie będą się uczyć tego, co w zerówce. Tak przynajmniej twierdzi moja siostra, która przejrzała ćwiczenia i tak jak pisałam - są w nich wykropkowane literki, po których prowadzi się pióro.

Alexxxa moj syn czytał juz proste wyrazy jak miał 4 lata teraz czyta biegle nikt na nim tego nie wymuszał troche ksiazek komputer i telegazeta pomogły nic na siłe nie robiłam Jego umiejetnoscia czytania wszyscy sa zdziwieni ale w zwiazu z tym ze potrafi czytac ma "obcykane" drukowane litery a oni zadaja by umiał sie podpisac Pisanymi nie łaczyli sylab nie cwiczyli pisania wcale jak na razie wiec pytam skad te dzieci maja to umiec?

- są w nich wykropkowane literki, po których prowadzi się pióro. no widzisz wiec ma sie reke cwiczys w pierwszej klasie a nie umiec sie podpisac pisanymi juz w pierwszych dniach zerówki

Gość Alexxxa
Wiesz, mój syn nienawidzi takich zajęć "przy biurku", więc mu odpuściłam. Komputera nie zna, bo stwierdziłam, ze ma na to czas i jeszcze mu się znudzi. Zawsze wydawało mi się, że dla kilkulatka lepsze jest bieganie po dworze niż ślęczenie nad książkami, dlatego on potrafi grać w tenisa (no, odbijać piłki przez siatkę), pływać, jeździć na nartach. Tymczasem zaczęłam się obawiać, że jego edukacja poszła nie w tym kierunku. :( A potem narzekamy, że młodzież jest krzywa, ślepa i gruba. ;)

mojego syna tez biurko parzy woli sobie robic zabawki z kartonow niz sie uczyc pisac ja uwazam ze ma czas i ze w zeróce przesadzaja kazdy wiek ma swoje prawa

Gość Alexxxa
Mnie w tej dyskusji nawet mniej chodzi o to, kiedy dzieci mają się czego nauczyć. Niech się uczą u maluchow czytać, jeżeli jest to słuszne. Nie zgadzam się natomiast, że rodzice mają przyjść do domu po 10 godzinach w pracy i uczyć dziecko, bo przedszkole i szkoła nie są od tego. Być może tak jest - ale nie uważajmy, iż jest to normalne i tak być powinno.

no tak ale skoro wymagaja by umiało pisac bez nauki pisania w przedszkolu trzeba dziecko ZMUSZAC do nauki w domu juz zerówce

Gość Ratujcie
Tu nie chodzi o przymus uczenia dzieci w domu tylko o chęc aby twoje dziecko umiało szybciej i wiecej.

Gość Alexxxa
Ale po co ma umieć szybciej i więcej? Dzieciństwo ma jedno, nigdy już nie będzie miał takiego bezstroskiego czasu. Uczę go dużo - poprzez oglądanie atlasu, wspólne wycieczki i zwiedzanie, czytanie książeczek. Wiedza to nie tylko umiejętność czytania i pisania.

Gość tak tak akurat
dla dzieci w tym wieku zabawa jest nauka a pisanie i czytanie elementem tej zabawy ale durnym przedszkolankom łatwiej zlecic polecenie niz wyslilic mózgownice by wymyslic cos twórczego Wola powiedziec PISZEMY! JUZ! TERAZ! a same ida na kawe

a moim zdaniem powinno sie zachecac dziecko i do sportu i do nauki. Oczywiscie nic na sile.jak nie chce to nie. Ale warto co jakis czas zachecac:D moj jeszcze nie mowi:( za maly jest na pisanie. Ale kupuje mu takie ksiazeczki z zagadkami- uwielbia je. potrafi wskazac wieksze i mniejsze rzeczy, kilka kolorow zna, potrafi obrysowac kolkiem odpowiednia odpowiedz itd, umie ukladac puzle 15 elementowe, a 30 elementowe z pomoca itp- mysle ze to norma ktora 3,5 latek powinien znac. wiec ani nie jest ponad przecietna ani nie odstaje od rowiesnikow(poza mowa) Ale zna komputer. Daje mu czasem pograc w gry dla dzieci od 3 lat. sa to gry typu- znajdz roznice, jaki to ksztalt, jaki kolor. Ktos moze tu po mnie pojedzie ze 3,5 latek i gra na kompie. Ale ja uwazam ze idzie mu to na dobre:) Net.ar a ty to masz geniusza wiec od twojego syna mozna sie uczyc:D a co do zerowki . zerowka (jesli prowadzona jest w przedszkolu) to scisle wspolpracuje ze szkola. I jesli nie ucza pisac tzn ze dzieci zaczna sie uczyc w szkole. Jesli zerowka ma w programie pisanie tzn ze szkola(juz w 1 klasie) bedzie wymagana umiejetnosc pisania- w mniejszym badz wiekszym stopniu.

Gość Alexxxa
Znajoma - ale jak zerówka wspólpracuje ze szkołą? Z którą? Przecież rejon przedszkola i szkoły nie pokrywa się ze sobą?

spytaj w zerowce? u mnie w przedszkolu w ktorym jest tez zerowka p. dyrektor mowi ze zerowka scisle wspolpracuje z przedszkolem. Mysle ze dokladniej trzeba sie spytac derekcji na czym to polega. moje przedszkole wspolpracuje z dwoma szkolami. A pozatym zerowka idzie juz wedlug jakiegos plkanu nauczania. sa podreczniki. wiec mysle ze to zalezy od miasta a nie od danej zerowki. skoro obowiazkowa jest nauka to ma nad tym pieczec ministerstwo.

Gość Alexxxa
Mój syn na szczęście jest dopiero u starszaków, więc mam jeszcze rok.Wygląda na to, ze zerówki mają różne programy, chyba że to nadgorliwość pań przedszkolanek. Hmm, ciekawe jak to jest z ta współpracą, bo trudno, żeby wszystkie szkoły w mieście współpracowały ze wszystkimi przedszkolami.