Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zszokowana ...

Laboratorium ... jest zszokowana ...

Polecane posty

Gość zszokowana ...

No więc ostatnio robiłam sobie badania hormonalne, bo ostatnio zle sie czulam - podejrzewalam u siebie niedoczynność tarczycy :) Wyniki miałam fatalne :( więc udałam się do lekarza ... ten kazał mi je powtórzyć ALE U SIEBIE W LABORATORIUM ... tak też uczyniłam ... wyniki miałam idealne - wszystko ok :) Zdziwiłam się ... jak to w jednym laboratorium jestem chora jak nic, a w innym zdrowa jak ryba ? Postanowiłam powtórzyć badania ... w 3 laboratorium ... tam mialam wyniki fatalne ... Co powinnam zrobić ? Czy możliwe jest żeby w ciągu dwóch dni miała takie wahania hormonu TSH ? Raz wyszedł mi 2 razy ponad normę, a raz się w niej zmiescił ... A może pomylili się w tym laboratorium lekarza ...

Gość zszokowana ...
Naprawdę ? No ja jestem w szoku ... nie wiem co mam robic ? Powtórzyć jeszcze razbadanie ? Sporo kasy juz starcilam ... no ale zdrowie najwazniejsze :)

Gość zszokowana ...
No to zaraz zabieram sie za szukanie jakiegos laboratorium ... moze znajde takie gdzie przyjmuja w soboty :)

Gość aboabo
zszokowana robiłaś tylko TSH czy FT3 i FT4 też? jak Ci dokładnie wyszły? TSH najlepiej gdy mieści się w przedziale 1-1,5 (ze wskazaniem na 1,5) polskie normy zakresu TSH są zabyt szerokie

Gość az sie nie chce wierzyc

Gość zszokowana ...
no za pierwszym razem robilam TSH, t4 i t3 ... no i zle wyszlo mi ... TSH (11,01uLu/ml) i T4 (nie pamietam ile) ... za drugim razem wyszlo wszystko ok :) robilam : TSH - 3,09 uLu/ml i T4 tez w normie, bez t3 bo za pierwszym razem wyszlo ok :) za trzecim razem robilam TSH - 11,09 uLu/ml I T4 tez zle ... COS NIE WIERZE TEMU LABORATORIUM DOKTORA ... w poniedzialek ide do innego laboratorium, zrobie TSH (tylko to zrobie, bo zbankrutuje) no i naturalnie wybiore sie do innego lekarza ...

Gość ewqa2
Jestes z WArszawy?

Gość zszokowana ...
nie ze slaska ...

Gość aboabo
tak czy siak hormony "uciekają" Ci w niedoczynność (nawet TSH 3 mimo że mieści się w normie jest już za wysokie (możesz mieć w przyszłości np. problemy z zajściem w ciążę) jak będziesz znowu powtarzała badania to po pierwsze zrób FT3 i FT4 (to są wolne hormony tarczycy i dają pełniejszy obraz) zamiast T3 i T4, hormony tarczycy trzeba badać jednocześnie a nie wybiórczo, bo są ze sobą sprzężone dobrze by było zrobić też badania USG tarczycy i badania krwi na przeciwciała tarczycowe

Gość zszokowana ...
Ups pomylilam sie mialo byc oczywiscie FT3 i FT4 ...

Gość zszokowana ...
Acha i zrobie tylko TSH ... niestety nie stac mnie na pozostale badania ... stracilam juz 200 zl ... jestem zla na tamto labolatorium ? Czy moge jakos udowodnic im blad ?

Gość aboabo
jeżeli sama odbierałaś wyniki i nie było na nich podanych norm dla tego laboratorium to możliwe że nie zaszła żadna pomyłka. Normy pomiędzy poszczególnymi laboratoriami różnią się (różne wskaźniki i różna czułość aparatury) więc jeżeli nie było podanych norm a Ty "zdiagnozowałaś" się samodzielnie to może zadzwoń do nich i zapytaj o ich normy dla tych hormonów. Poza tym poziom TSH nie jest stały i jest związany z poziomem pozostałych hormonów tarczycy. Tak czy siak u Ciebie wyszedł ciut za wysoko no i sama narzekasz że źle się czujesz. Ja bym nie powtarzała już tych badań tylko poszukała jakiegoś lekarza do rzeczy. THS 3 to wartość niby do zaakceptowania (norma w Polsce jest chyba do THS 4 i z tego co wiem planuje się zawężenie tego zakresu). Jednak Ty przy tej wartości czujesz się już źle (ludzie różnią się przecież między sobą wrażliwością na określone czynniki, prawda?) i jeżeli lekarz jest w miarę normalny to pomoże Ci coś z tym zrobić, może skieruje na dodatkowe badania o których pisałam (zwłaszcza jeżeli wynik THS 11 nie był tylko pomyłką a pewnie nie...)

Gość aboabo
oczywista że zabierz na wizytę ze sobą te wszystkie wyniki

Gość zszokowana ...
NO NORMY OCZYWISCIE BYLY ... ALE NIE PODAWALAM ICH TUTAJ BO SA PODOBNE ...

Gość fgfggf
A ja mam takie pytanie. Czy istnieja laboratoria publiczne? Tzn. nie mam teraz kasy a tez podejrzewam ze mam cos z tarczyca i własciwie nie wiem gdzie sie zgłosic